Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5-те вида коремни болки – за какво алармират и как да ги излекуваме?

Причините могат да бъдат най-различни независимо от сходния симптом. Ето някои от тях и как да действаме при всеки отделен случай.

1. Стомашно разстройство

Всеки е страдал поне веднъж от диария и едва ли е търсил веднага лекар, още повече че хората обикновено се притесняват да споделят за този деликатен проблем. Ако обаче разстройството се повтаря често, не бива да се подминава без консултация със специалист, защото може да е признак на редица гастроентерологични заболявания.

болки в корема
Какви са причините за болките в корема?

Колкото по-рано се обърнете към лекар, толкова по-успешно ще се справите с оплакването и няма да допуснете усложнения. Отговорете на въпросите на лекаря откровено, кажете колкото се може по-точно откога имате оплакването, как е започнало, какво е състоянието ви в момента, какви лекарства сте взимали, какъв ефект са имали.

Самолечението не е правилният подход, само губите ценно време. Причините може да са различни – инфекция, алергия, непоносимост към някакъв хранителен продукт, наследствено заболяване, и специалистът е този, който ще постави точната диагноза.

2. Натравяне

Обикновено при натравяне се получават остри чревни инфекции, които по разпространение се нареждат на второ място след дихателните (ОРЗ, грип). Причинителят на заболяването попада с храната, водата или заради хранене с мръсни ръце първо в стомаха, после в червата. Неразположението започва остро: само няколко часа след проникването на вредителя в организма се появяват стомашни болки, разстройство, повръщане, повишена температура.

Необходимо е да потърсите спешно медицинска помощ за установяване на точната причина и правилна терапия. Не отлагайте, не се опитвайте да се самолекувате, защото е опасно: състоянието ви може да се влоши бързо.

3. Синдром на раздразнените черва

Изразява се в повишена чувствителност на червата и се среща доста често – при около 50% от хората.

Състоянието се характеризира с нарушено придвижване на приетата храна по чревния тракт: или минава прекалено бързо, или остава по-дълго от нормалното, или пък се движи наобратно. Най-често синдромът се развива след психоемоционални проблеми, по-рядко – след прекарано натравяне. Диагнозата се поставя след изключване на други заболявания, които протичат със същите симптоми.

Вероятност за СРЧ има, ако в продължение на не по-малко от 12 седмици (не е задължително непрекъснато) през последните 12 месеца се явяват болки, подуване и/или дискомфорт в корема, които намаляват или преминават напълно след изпразването на червата.

Консистенцията и честотата на изпражненията се променя – може да са примесени със слуз и по-рядко (когато има хемороиди) с кръв, може да зачестят – 2-5 пъти на ден, както и да се получи запек. Стартовият момент за СРЧ може да съвпадне с времето на пътуване, когато се променя режимът на хранене, употребата на шоколад, кафе, алкохол, бобови храни, млечни продукти, преяждане.

При поставена диагноза се препоръчва да се храните 4-5 пъти дневно на неголеми порции. Водете си дневник какви храни сте яли и какви са последиците, за да разберете дали някои продукти не усилват симптомите. Терапията е различна, така че след консултация с лекар ще се назначи конкретният медикамент и продължителността на лечението.

4. Целиакия (непоносимост към глутен)

Заболяването също е причина за нарушена дейност на червата. Състоянието е хронично, понякога се предава по наследство. Най-често непоносимостта към глутен (белтъчна смес зърнените култури – пшеница, ръж, ечемик) се проявява в ранното детство: при включване на подобни храни в менюто още след 6-месечна възраст бебето започва да се оригва, повръща, изпражненията му стават по-редки и течни, отпада. По-късно може да се появи също, като на пръв поглед е безпричинно, но случаите рецидивират.

Проблемът е в атрофирането на власинките по слизестата тъкан на червата, които отговарят за усвояването на хранителните вещества. Диарията, която е основен симптом, води до дефицит на протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални съединения в организма. Болният почва да слабее, развива анемия, хиповитаминоза (недостиг на витамини).

Диагнозата се потвърждава с изследване на кръвта за наличие на определени антитела и с биопсия от тънките черва. При изключване на храните, съдържащи глутен, власинките по слизестата тъкан постепенно се възстановяват и неприятните симптоми отшумяват.

5. Болестта на Крон

Хронично възпалително чревно заболявате с автоимунен произход. Може да се разпростре по цялата дължина на червата, да порази отделни участъци и да доведе до стомашни болки, втечнени изпражнения, повишена температура. Пораженията на червата може да са съчетани с увреждане на съдовете, както и с кожни проблеми. За разлика от СРЧ, при болестта на Крон се наблюдава и промяна във възпалените участъци на червата – отичат, което затруднява проходимостта им.

Фактори, които могат да отключат болестта, са наследствена обремененост, алергии, инфекции и вируси.

Диагнозата се поставя след редица изследвания. Терапията зависи от тежестта на заболяването и се провежда под постоянен лекарски контрол.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *