Начало / Здравето от А до Я / Изкараха една шепа камъни от жлъчката на жена, заради лош хранителен навик


Изкараха една шепа камъни от жлъчката на жена, заради лош хранителен навик

Лекарите обвиняват един лош хранителен навик, който е присъщ на много от нас. Той ли е причината за наличието на толкова много камъни в жлъчката?

жлъчката

Китайски медици наскоро извадиха повече от 200 камъка от тялото на жена по време на операция. Повечето камъни, намиращи се в жлъчката на жената, са били дребнички. Но е имало и някои, които са били с големината на слива.

Хирурзите твърдят, че камъните, които извадили, са се появили ГЛАВНО заради един лош хранителен навик, а именно – прескачане на закуската. Причина за образуването на камъните в жлъчката не е само липсващата закуска, и то в продължение на десетилетия. Има много фактори, които обуславят появата на камъните в жлъчката. Но, специалистите, не само в Китай, посочват редкия и завишен прием на храна като една от ОСНОВНИТЕ причини. Следва запек, застоял живот, наднормени килограми, бременност… Най-общо казано – сами сме си виновни за камъните в жлъчката.

Операцията за премахване на камъните на жената продължила повече от шест часа. Пациентката, 45-годишната г-жа Чен, изкарва прехраната си, като събира колофон – кафява, лепкава субстанция, която изтича от боровите дървета. Лекарите от болницата Гуанджи в Китай казаха, че г-жа Чен често е заспивала, след като е имала най-много две хранения на ден, и то предимно в обедните и вечерните часове. Камъните в жлъчката на жената не са се образували за една нощ. В продължение на повече от 10 години жената се оплаквала от коремни болки, но не предприела нищо.

Когато г-жа Чен все пак не издържала и отишла на лекар, тя била посъветвана да се подложи на операция

Следва отказ от нейна страна, защото се страхувала от подобни интервенции. Но след време коремната й болка станала непоносима, и тя отново била приета по спешност в болницата.

Д-р Куан, един от хирурзите, които извършил операцията, каза, че много от пациентите му, страдащи от камъни в жлъчката, прескачат закуската, а някои дори и обяда. Заетите хора събират всички хранения в едно, и това е факт.

Д-р Куан уточни, че когато човек се лишава умишлено от закуска, жлъчният му мехур спира да се свива или да се разширява. Това може да причини високи нива на холестерол и калций.

Дали прескачането на закуска наистина причинява камъни в жлъчката?

Спорно е. Различните медицински експерти имат различни теории по този въпрос. Вицепрезидентът на Британското дружество по гастроентерология д-р Джордж Уебстър заяви, че теорията за липсващата закуска и камъните в жлъчката е “чиста спекулация, без да има научни доказателства, които да я подкрепят”.

Д-р Уебстър също така казва, че камъните в жлъчния мехур и черния дроб са често срещан проблем в целия свят и причината за тяхното образуване е неясна. Той добави, че е по-често се откриват пациенти с чернодробни камъни в Китай и Източна Азия, отколкото на Запад. Това най-вероятно се дължи на повишените нива на инфекция в жлъчните пътища, които остават нелекувани.

Когато става дума за дълговременно игнориране на действащи здравословни проблеми, е много малко вероятно, прескачането на закуската директно да води до проблеми с жлъчния мехур.

Източници: Daily Mail, Opposing Views
Global Times

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб