Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 „вредни“ храни, които всъщност са изключително полезни

Доскоро те се смятаха за вредни. Днес са признати за здравословни и полезни.

Червеното месо

Обвинението: то е силно калорично и увеличава риска от сърдечни болести.

Оказва се, че: постното месо е много богат източник на белтък, с което се превръща в наш сигурен съюзник в регулирането на теглото. Белтъкът е необходим за формиране на мускулна тъкан, която помага за изгарянето на калории. В качественото говеждо месо има много линолова киселина, която пречи на натрупването на мазнини. Препоръчителна доза: 50 г дневно.

червено месо
Червеното месо всъщност е полезно

Яйцата

Обвинението: повишават холестерола.

Оказва се, че: наистина, в един жълтък се съдържа необходимата дневна доза холестерол – но основно от „добрия“, който е полезен за кръвоносните съдове. Трябва да добавим и факта, че в жълтъка има много цинк, желязо, витамин A, D и В4, който понижава риска от рак на гърдата. Яйчният белтък потиска чувството на глад за дълго. Препоръчителна доза: 1 яйце на ден.

Кафето

Обвинението: увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и няколко вида рак.

Оказва се, че: кафето е вредно само в много големи дози. Когато се пие в умерени количества, понижава нивото на холестерола, пречи на появата на мигрена, заздравява кръвоносните съдове благодарение на витамин Р (в една чашка се съдържат 20% от дневната доза). Кафето съдържа хлорогенна киселина, а тя е мощен антиоксидант, който е великолепен за профилактика на диабета.

Препоръчителна доза: 1-2 чашки на ден -120 мл.

Маслото

Обвинението: повишава нивото на холестерола и риска от атеросклероза.

Оказва се, че: маслото е богато на витамин A, D, Е, РР и от В групата, микроелементи, в него има 20 незаменими мастни киселини. Млечната мазнина подпомага усвояването на калций, който нормализира нивото на холестерол в кръвта. Препоръчителна доза: 10-30 г на ден.

Макароните

Обвинението: от тях се пълнее.

Оказва се, че: в порция макарони от твърди сортове пшеница има 400 ккал. Но това са добри, „бавни“ въглехидрати, които засищат добре и затова се препоръчват на отслабващите. Макароните са богати на витамин В1, който намалява умората.

Препоръчителна доза: 1 порция дневно (80-100 г сух продукт).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *