Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако често ви мъчат мускулни спазми, трябва да знаете тези неща

Мускулни спазми – ето какви са вероятните причини за появата им

Всяка част на тялото ни може да се схване, но най-често се случва на краката и гърба. Обяснението е, че на тези две места има и най-много мускули, и най-голямо натоварване.

Учените смятат, че страдаме точно от това, което ни различава от животните – ходим изправени, освен това на работа седим в неправилна поза, вкъщи лежим изкривени на дивана, дори понякога спортуваме не както трябва. И ето ви претоварване на мускулите, които ни „наказват“ с болезнени усещания.

мускулни спазми
В повечето случаи нощните спазми се дължат на недостиг на калций и магнезий

Нощни спазми

Какво се случва?

Постоянно повтарящи се крампи на мускулите на краката, схващания и гърчове на бедрените мускули и понякога – на мускулите на ръцете, докато сме в покой в леглото. В повечето случаи нощните спазми се дължат на недостиг на калций и магнезий, които са важни за правилната функция на нервите и мускулите.

Как да поставим диагнозата?

С изследване на кръвта за количествен и качествен анализ на калция, магнезия и други хормони.

Първа помощ: лек масаж на засегнатото място или топла вана на крака, в който е спазъмът. Нужен е допълнителен прием на калций и магнезий (трябва да се взимат с интервал от поне 2 часа). Подходящи са Шуслерови соли №7 магнезиев фосфат и № 2 калциев фосфат. Сол №7 помага при нощни крампи, стрелкащи се болки и конвулсии със скованост в крайниците и пръстите. Сол №2 действа релаксиращо на мускулатурата им. Вземайте по 5 таблетки от всяка сол дневно до отзвучаване на симптомите. При прием с други препарати ги пийте 30 минути преди тях, като в остри ситуации за бързо облекчение разтворете 10 таблетки от сол №7 в гореща вода. При необходимост процедурата се повтаря.

Схващането

Какво се случва?

Пронизваща, внезапна болка в крака или гърба, която се усилва при движение. Мускулът е напрегнат и болезнен. Най-честата причина е прищипване на нерв от прешлен, в отговор на което организмът се опитва да фиксира засегнатото място и създава т. нар. мускулен корсет, т.е. спазъмът е своеобразен физиологичен гипс. Само че в резултат се усилва болката от прищипването на нерва и се завърта порочният кръг.

Как да поставим диагнозата?

С невролог, който ще разбере откъде идва проблемът с помощта на рентген, магнитнорезонансна или компютърна томография.

Първа помощ: покой, без движение в проблемната област. За обезболяване: нестероидни противовъзпалителни препарати или мазила.

Ехо от болката

Какво се случва?

Неприятното усещане не се ограничава само в мускула, а и наоколо. При пипане мускулът е нееднороден, ако се натисне по-плътен участък, се усеща усилване на болката, която се прехвърля и върху друг участък.

Това вече е хроничен спазъм. Обикновено е следствие на травми или простуда, но може да се дължи и на различни заболявания.

Как да поставим диагнозата?

Прегледът при невролог, ултразвуково изследване на мускула и други специализирани изследвания ще открият проблема. Ако се изключат травма и простуда, следват комплексни прегледи и изследвания на вътрешните органи.

Първа помощ: прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти и препарати за отпускане на мускулни болки. Помагат и обезболяващи мазила и инжекции с анестетици в уплътнения болезнен участък на мускула.

Трудно сгъване

Какво се случва?

Болката не е остра, а тъпа и постоянна. По правило засяга няколко мускула от една група – например сгъващите и разгъващите, и така нарушава функцията на крайниците. Лекарите наричат това състояние мускулна спастичност. Сред най-честите причини са черепно-мозъчна травма, травма на гръбначния стълб, някои неврологични заболявания.

Как да поставим диагнозата?

Колкото е възможно по-бързо посещение при невролог, който да диагностицира оплакването с МРТ на гръбначния стълб и главния мозък.

Първа помощ: прием на мускулни релаксанти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *