ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невена Ценова разкри 10 хитри трика за ползите на кокосовото масло (ВИДЕО)

Приложение и ползи за здравето от кокосовото масло. Начини на добиване на кокосово масло.

В поредицата на БНТ „Здравето отблизо“ водещата Мария покани Невена Ценова, за да сподели за ползите от употребата на кокосово масло.

кокосово масло
Водещата Мария

Кокосовото масло се добива от кокосовите орехи. То е напълно натурален продукт и е изключително полезно за здравето. Кокосовото масло намира широко приложение в кулинарията и в продуктите за разкрасяване.

С кокосово масло могат да се приготвят солени и сладкия ястия, включително десерти. То е отлична съставка за различни домашни кремове и маски за поддържане на красива, здрава и еластична кожа. В същото време то е отличен антиоксидант.

Кокосовото масло е мазнина, която се  извлича от  ядките на кокосовите орехи. Може да се добива чрез горещо пресоване на изсушената вътрешна част или чрез студено пресоване. На пазара се предлага течно като олио или зехтин, но е по-скъпо. Най-широко разпространено е под формата на твърда мазнина, която прилича на домашна мас.

Невена Ценова споделя, че е изключително полезно сутрин да се прави промивка на устната кухина с кокосово масло. По този начин ще се избавите от натрупаните токсини в устата и в същото време ще я дезинфекцирате и освежите.

 кокосово масло
Невена Ценова дава ценни идеи за приложението на кокосовото масло

С помощта на кокосово масло може лесно да се премахва грима от лицето и има двоен ефект – не само изчиства мръсотията, но и хидратира кожата с един наистина натурален продукт, за разлика от масовите кремове и лосиони, които са добити по химически път.

Кокосовото масло е изключително удобно при бръснене. Ако в момента мъжете вкъщи нямат пяна за бръснене, могат да намажат лицето си с кокосово масло и след това да се избръснат. Дамите, които използват самобръсначка за премахване на нежеланите косми по иетотялото, също могат да използват кокосово масло вместо други средства. Косовото масло притежава антисептичен ефект – ако при бръснене се порежете, маслото ще ви помогне раната да заздравее максимално бързо.

Ако кожата на тялото ви е суха, можете да си приготвите полезен ексфолиант с кокосово масло. Смесете равни количества кафява захар и кокосово масло, докато се получи хомогенна смес. Абразивните частици от захарта помагат на кожата да се освободи от мъртвите клетки, като полученият ексфолиант е добре да се използва преди къпане.

 кокосово масло
Невена Ценова и водещата Мария в студиото на БНТ

Може да си приготвите безвредна паста за зъби, като смесите сода бикарбонат (хлебна сода) и кокосово масло в съотношение 1 ч.л. сода и поне 3 ч.л. кокосово масло. Дозата се използва за няколко измивания на зъбите или за един път, но за цялото семейство. Освен, че дезинфекцира устната кухина, кокосовото масло премахва лошия дъх и избелва зъбите.

То е полезно не само за здравето, но е подходящо и за полиране на дървени мебели. По този начин кокосовото масло съхранява дървото добре и премахва от мебелите натрупаните бактерии и микроби. 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *