Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спинер: ако детето ви има такава играчка, по-добре я изхвърлете!

Спинер е модерна играчка, рекламирана като антистрес средство. Много популярна сред децата и подрастващите

спинер

Спинер е мания, която няма оправдание. Може да видите въртящите се спинери навсякъде – в училище, градския транспорт, университетите…

През годините децата имаха различни мании – тетрис, тамагочи, йо-йо. Само допреди няколко месеца същите тези деца гонеха покемони по улиците.

Както при всяка новопоявила се „джаджа“, и спинера има предостатъчно противници, които твърдят, че използването на тази играчка не е препоръчително, а дори опасно. Нека разберем дали това е така, както и какви рискове за здравето крие използването на въртящите се пластмасови дискове.

Какво е спинер?

Spinner, или, както е още по-правилно – Fidget Spinner, е малък, симетричен обект, който има лагер в центъра. Едно леко натискане на лагера кара играчката да се върти около оста си.

Спинерите се предлагат в различни цветове и форми (най-често под формата на триъгълна звезда).

Дали спинера е добър за децата?

Проучванията показват, че повтарящите се действия приковават вниманието и помагат на хлапетата (а и не само на тях) да се фокусират по-бързо и по-добре. Има спинери, които се въртят на пръста, има и такива, които се слагат на върха на химикалката – ефектът е един и същ. Идеята е да се стимулира тактилната нервна система. Едно от основните предимства на тази играчка е, че е компактна и може да се носи лесно и навсякъде.

Производителите на тези играчки казват, че са идеални за деца, които страдат от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и аутизъм.

Но, същите тези производители пропускат да споменат, че

спинерите не са одобрени от регулаторните органи, които съблюдават начина, по който се произвеждат. Никой не знае къде и как точно се правят спинерите и какви материали се влагат за производството им.

Вече има случаи на деца, пострадали от спинерите. Телевизионният канал NBC съобщи за 10-годишно дете, което едва не се задушило от лагера, който изхвърчал в гърлото й. В Германия 3-годишно дете постъпило в болница, за да изкарат същия този лагер, който по някакъв начин се бил вклинил в пръстчето на хлапето.

Спинерите – по-скоро вредни, отколкото полезни!

Производителите и търговците на спинери ще ви кажат, че играчката може да се ползва дори от възрастни, които си гризят ноктите. Въртенето на спинера ще ограничи този им навик.

Психолозите и семейните лекари ще ви посъветват да не купувате играчка, която не е одобрена от съответните органи.

Спинерите са точно това, което са – играчка, и нищо повече. Да, те действително привличат вниманието на детето, което в захлас гледа въртящата се джаджа. Но, всъщност те са визуално разсейващи, и в това е основният им недостатък. Ето защо все повече училища, университети и офиси забраняват използването на спинери по време на обучение и работа.

Марк Рапорт, клиничен психолог от Университета във Флорида, сподели пред US Today, че при отсъствието на каквито и да било изследвания, фокусирани върху спинерите, е трудно да се каже дали играчките ще помогнат на децата с дефицит на вниманието.

Той обаче предположи, че устройствата могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

„Използването на играчка, подобна на центрофуга, е по-вероятно да разсейва, отколкото да е в полза за хората с дефицит на вниманието“, каза той.

Повтарящите се действия са полезни за децата със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Да, завъртането на спинера е повтарящо се действие. Но, специалистите напомнят, че колоезденето и плуването също са дейности, в които движенията се повтарят. И те имат много повече полза за всеки един човек, без значение дали той е с дефицит на вниманието или не, отколкото някаква малка играчка, чиито части могат да се разхвърчат във всеки един момент.

Съществуват редица доказателства от професионалната терапия за други „сензорни подходи“ за подобряване на психичното здраве, които също са придобили популярност през последното десетилетие. Идеята е, че завладяването на сетивата чрез миризма, звук или докосване – използвайки ароматерапии, музика, играчки с дрънкане или различни материи – може да успокои хората, да облекчи страданието и да помогне за регулиране на емоциите.

Според някои родители вредите от спинерите може да са спорни. Според психолозите има много по-вредни „играчки“, които се ползват от деца, и които са в пъти по-вредни, като мобилните телефони. Проверяването за нотификации от социалните мрежи също е повтарящо се действие.

Когато сложите спинер до лъскав айфон, с ярко оцветените си приложения, пластмасовата играчка изглежда като нещо, на което дядо ви би могъл да се зарадва. Но не в това е въпросът!

Детето трябва да се движи. Детето трябва да играе навън, да тича, да плува, а не да задвижва някаква играчка, от която няма никаква полза, освен че е модерна. Ако трябва да си прикове вниманието, по-добре да е в някаква книга, отколкото в спинер, изработен от евтина пластмаса, чиито лагер във всеки един момент може да изхвърчи и да го нарани.

Източник: lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *