Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте ценните препоръки на доц. Панчева за хигиената на недоносените бебета

Гениталии при кърмачетата – същност и особености. Гениталиите на недоносените бебета и на тези родени в 9-я месец могат да се различават – това се отнася както за момиченцата, така и за момченцата. При момичетата – по-голям клитор от нормалното и вътрешни срамни устни, които не са препокрити от външните срамни устни. Когато едно момиченце е родено в 9-я месец, при него външните полови органи са правилно оформени. Възможно е от влагалището на недоносеното бебе момиченце да изтича малко количество белезникав секрет или кървава слуз. Това течение се дължи на хормони, които са излъчени от тялото на бременната жена в тялото на бебето. Тази секреция сама се преустановява в първите няколко седмици след раждането. Недоносените момченца могат да имат гладки и плоски скротуми, в които липсват тестиси. В медицината се нарича празен скротум. Хигиена на генитaлиите и на седалището на бебето – те имат изключително нежна кожа. Важно е памперсите да бъдат сменяни редовно по няколко пъти дневно и поне веднъж през нощта – така урината и фекалиите не се задържат близо до кожата. Задължително почистване на кожата с вода или с подходящ гел. Подсушаването на кожата – с мека кърпа и с леки движения.

Пред камерата на Dechko.bg доц. Ружа Панчева – педиатър  обяснява как е правилно да се поддържа хигиена на генитaлиите на  бебетата.

 хигиена
Доц. Панчева обяснява колко е важна хигиената на седалище при бебетата

Когато момиченце е родено недоносено, е възможно и неговите гениталии да изглеждат различно от нормалните бебета. Доц. Панчева дава пример с много по-голям клитор от нормалното и вътрешни срамни устни, които не са препокрити от външните срамни устни. Когато едно момиченце е родено в 9-я месец, при него външните полови органи са правилно оформени.

Възможно е от влагалището на недоносеното бебе да изтича малко количество белезникав секрет или кървава слуз. Това течение се дължи на хормони, които са излъчени от тялото на бременната жена в тялото на бебето. Тази секреция сама се преустановява в първите няколко седмици след раждането.

Недоносените момченца могат да имат гладки и плоски скротуми, в които липсват тестиси. В медицината се нарича празен скротум. Възможно е това да се дължи на определена незрялост. Нормално родените момченца имат тестиси в скротума или те слизат в него в рамките на първите няколко месеца след раждането.

При нормално родените момченца скротумът – кожичката, която покрива главичката на пениса не е напълно отделена от самата главичка. Това е вродено състояние. С времето тази кожичка се отлепва от главичката на пениса.

Непосредствено след раждането при много от бебетата има подуване на тестисите, при момченцата и на големите срамни устни при момиченцата. Причината се дължи на по-голямото задържано количество течност в тялото на бебето. Тя се е събрала в рамките на последните месеци от бременността. Още през първите няколко дни след раждането този оток отзвучава.

Хигиена – почистване на гениталиите при новородените – не трябва да се забравя, че гениталиите на бебето са изключително деликатни, следователно почистването на тази област е особено важна. През първите няколко месеца след раждането еднократната пелена – памперс на бебето трябва да се сменя по няколко пъти през деня и поне веднъж през нощта.

През първите месеци от раждането бебетата имат изхождане почти при всяко хранене. Честата смяна на памперса не позволява урината и фекалиите да остават продължително време в контакт с нежната кожа на бебето. Важно е да бъде почистена и кожата след изхождане с влажни кърпички, с вода или с подходящ гел, за да може напълно да се изчистят фекалиите и урината от тялото на бебето.

Не трябва да се използва сапун, понеже изсушава кожата на бебето. Не се използват продукти с алкохол и ароматизатори, понеже също дразнят чувствителната кожа на бебето. Тези химически препарати увреждат естествената защита на кожата и предразполагат към екземи и алергии.

Измиването на седалището на бебето става отпред назад и по този начин се предпазва от замърсяване. Най-мръсната част е анусът, затова той не се измива първи, а последен. Измитото седалище на бебето трябва да бъде подсушено изключително внимателно с мека кърпа и с леки потупвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *