Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Приложете съветите на д-р Цонев, за да се справите с киселините в стомаха

Стомах и киселини в стомаха – причини за появата – най-често психо-емоционалният стрес отключва болестите на стомашно-чревния тракт и на черния дроб, а също така причиняват обостряне на някои от съществуващите болести на пациентите. Други причини са неправилното хранене и некачествената храна; вирусите и вирусните инфекции. Органичните заболявания причиняват органични увреждания на органа и довеждат до функционални заболявания. Гастро-езофагеалната рефлуксна болест е свързана със синдрома на дразнимото черво. Психо-емоционалният стрес, неправилното хранене, грубите диетични грешки водят до обостряне на такъв тип заболявания. При някои от тях се наблюдава сериозна дисфункция, която причинява сериозен дискомфорт на пациентите. Гастро-езофагеалната рефлуксна болест се дефинира като връщане на стомашно съдържимо, тежест зад гръдната кост, появата на киселини. Съветите на специалиста: пациентите в никакъв случай не трябва да са самолекуват – употребата на сода бикарбонат крие последващи рискове.

В интервю за BGNES Agency д-р Николай Цонев дава полезни съвети за борбата с появата на киселини в стомаха.

 киселини в стомаха
Д-р Цонев алармира: Киселини в стомаха не се лекуват със сода

Статистиката сочи, че 20% от българите страдат от киселини в стомаха. Този факт съвсем не е за подценяване, защото заболяването не е безобидно. Най-често психо-емоционалният стрес отключва болестите на стомашно-чревния тракт и на черния дроб, но само с него не могат да бъдат обяснени някои от заболяванията. По-скоро те водят до обостряне на някои от съществуващите болести на пациентите.

Неправилното хранене и некачествената храна също имат важен аспект за обостряне на някои от заболяванията. Вирусите и вирусните инфекции, подценяването на някои симптоми, употребата на различни ксенобиотици (безразборна употреба на различни медикаменти), които се използват от пациента без лекарско предписание в нерагламентирани от медиците дози, водят до увреждане на черния дроб и на стомашно-чревния тракт.

Вредните навици като алкохол и ксенобиотици довеждат до развитие на токсични хепатити – хепатит В и хепатит С са най-честите причини за чернодробните увреждания. Органичните заболявания причиняват органична увреда на органа и довеждат до функционални заболявания.

Гастро-езофагеалната рефлуксна болест или както се нарича съкратено ГЕРБ е свързана със синдрома на дразнимото черво. Психо-емоционален стрес, неправилно хранене, груби диетични грешки водят до обостряне на такъв тип заболявания. При някои от тях се наблюдава сериозна дисфункция, която причинява сериозен дискомфорт на пациентите.

Гастро-езофагеалната рефлуксна болест се дефинира като връщане на стомашно съдържимо, тежест зад гръдната кост, появата на киселини. То може да бъде и безобидно заболяване, но в по-тежките си форми на протичане и усложненията, които са възможни да се проявят, може да не е съвсем безобидно за пациентите. Наблюдават се още нарушения при перисталтиката, на хранопровода, повишена киселинност и аномалия в сфинктера, който е между хранопровода и стомаха.

За преглед може да отиде пациент с много тежки оплаквания като парене зад гръдната кост, силна болка, отново зад гръдната кост. Споделя, че има периоди вечер, когато връща стомашно съдържимо към хранопровода – рефлукс. В същото време направената ендоскопия може да не открие никакви лигавични изменения и проблеми. В такъв случай наличието на рефлукс се установява само на база симптоматика – оплакванията трябва да бъдат по-продължителни (от 3 до 6 месеца, повече от 2 пъти в седмицата), има връщане на стомашно съдържимо и парене. Тогава се  приема, че тази болест е налице.

Съветите на д-р Цонев: Пациентите в никакъв случай не трябва да се самолекуват. Най-често използваното средство е сода за хляб (сода бикарбонат). Това е изключително грешен подход, но пациентите не осъзнават тази грешка, понеже дълго време содата им е действала благоприятно. За съжаление, след успокоителния ефект от содата, се засилва отделянето на стомашен сок и причинява повторен рефлукс – това довежда до много по-сериозни лигавични нарушения. Заболяването се лекува само от лекар – гастроентеролог. По преценка на лекуващия лекар може да не се наложи да се прави ендоскопия в началото на лечението. Достатъчно е да се направят инхибитори на протонна помпа.

Инхибитори на протонната помпа представляват  медикаменти, които блокират протонната помпа. Протонната помпа взема участие в последния етап при синтезиране на солната киселина. Благодарение на това блокиране се оказва влияние върху отделянето  на солна киселина и нейните неблагоприятни ефекти върху хората, страдащи от гастро-езофагеален рефлукс или язвена болест. Медикаментите от тази група помагат за заздравяването на дефекта върху лигавицата, получен от солната киселина и формирането на цикатрикс. Те имат приложение  при заболяванията гастро-дуоденален рефлукс, язвена болест,  язви, които са причинени от медикаменти с дразнещо действие върху лигавицата.

Втората грешка при диагностициране на рефлукс, която обаче не се допуска от пациентите, а от лекарите, е вземане на кръвна проба за хеликобактор пилори. Това е бактерият, който предизвиква язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Лечението на хеликобактер пилори става посредством антибиотик, който трябва да го унищожи. Прием на антибиотик при рефлукс може да увреди стомаха.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *