Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Пенкова: Язва се развива и от мръсни ръце!

Стомах – анатомия. Гастрит – възпалително заболяване на лигавицата на стомаха. Причини за появата на гастрит. Язвена болест – язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.  Причини за появата на язва – липсва равновесие между агресивните фактори, които причиняват увреждане и защитните сили на лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. Действие на агресивни фактори – стомашна киселина и пепсин; злоупотреба с алкохол и прекаляване с тютюнопушенето; действие на бактерията хеликобактер пилори. Защитни фактори на организма – добра синтеза на простагландини; мукус, който отделя стомашната лигавица; бикарбонатната секреция. Всяко нарушение в защитните фактори на стомаха или на дванадесетопръстника довежда до гастрит или до язва. Диагностициране на язвена болест – инвазивни и неинвазивни методи – ендоскопско изследване на стомаха; кръвни тестове. Лечение на язвена болест – прием на антибиотици за унищожаване на хеликобактер пилори в начален стадий.

В поредицата на ТВ Стара Загора „Зона здраве“, с водеща Ваня Лозанова, гостува доц. Мариана Пенкова. Доц. Пенкова дава полезни обяснения по какъв начин се появяват заболяванията гастрит и язва.

 язва
Доц. Пенкова обяснява кои агресивни фактори причиняват язва

Гастрит е възпалително заболяване на стомашната лигавица. Възпалението може да бъде провокирано от различни фактори. В повечето случаи това е дифузно възпаление – лигавицата е обхваната във всички части на стомаха.  Стомахът се състои от 2 части – корпусна част (тялото на стомаха) и антрална част.  Възпалението може да засегне и двете части на стомаха. Бактериалното възпаление е по-характерно за антралната лигавица, докато корпусната лигавица се засяга по-често от автоимунно възпаление.

Доц. Пенкова обяснява, че няма хронология един гастрит задължително да прерасне в язва. Язвената болест може да бъде самостоятелно заболяване. Тя представлява дефект на лигавицата на стомаха или на дванадесетопръстника. На определено ограничено място лигавицата се засяга в дълбочина. В зависимост къде се е образувала тази язва – дали на стомаха или на дванадесетопръстника, има различия в начина, по който заболяването протича.

 язва
Ваня Лозанова – водеща на Зона здраве

Появата на язва става вследствие липсата на равновесие между агресивните фактори, които причиняват увреждане и защитните сили на стомаха. Агресивни фактори са стомашната киселина и пепсин. Това са сокове, които стомахът отделя, за да участва в процеса на храносмилане. Злоупотребата с алкохол и прекаляването с тютюнопушенето също са вид агресивен фактор.

Агресивен фактор е и бактерията хеликобактер пилори. Хеликобактер пилори е единствената бактерия, привнесена от вън, която е устойчива на солната киселина в стомаха. С ензимите, които отделя, си създава среда в стомаха и нарушава целостта на лигавицата. Доказано е, че 90% от случаите на язва на стомаха и 80% от язва на дванадесетопръстника са били причинени от хеликобактер пилори.

В медицината днес се прилагат инвазивни и неинвазивни методи за диагностика на хеликобактер пилори. Ендоскопско изследване на стомаха – с помощта на сонда се прави оглед на вътрешността на стомаха. Изследването позволява да се вземе биопсия – късче от лигавицата на стомаха, за да се направи микробиологично изследване. Това изследване дава информация за хистологията на тъканите и за вида на бактерии.

язва
Доц. Пенкова и Ваня Лозанова с полезни обяснения за причините и лечението на язва

Кръвни проби доказват наличието на хеликобактер пилори – това става посредством откриване на антитела в кръвта, които организмът отделя, за да се борят с бактерията. Ако такива антитела бъдат открити, трябва да се направи една антибиотична терапия. След края на терапията се прави фекален тест – микробиологична проба на изпражненията, за да се установи дали има наличие на бактерия след лечението.

Заразяването с хеликобактер пилори става посредством лошата хигиена – мръсни ръце, мръсни прибори, мръсни съдове в заведенията или дори в домашна обстановка. На външни условия хеликобактер пилори не е прекалено устойчива бактерия, но това не пречи, както всяка хранителна инфекция, да причини големи проблеми.

Ако един човек е боледувал от зараза с хеликобактер пилори и тази инфекция е била открита навреме, проведено е успешно лечение с антибиотици, организмът си изгражда имунитет, но той е твърде кратък – от 10 до 15 месеца максимум. След това човек отново може да се зарази с бактерията и ако не бъде диагностициран навреме, може да причини язва.

Защитните функции на организма са: на първо място доброто кръвоснабдяване на стомаха; добра синтеза на простагландини; мукусът, който отделя стомашната лигавица; бикарбонатната секреция – стомахът сам си отделя бикарбонати, за да неутрализира стомашната солна киселина и пепсина. Всяко нарушение в защитните фактори на стомаха или на дванадесетопръстника довежда до гастрит или до язва.

Язва на дванадесетопръстника най-ясно се влияе от сезоните. Тя се обостря през пролетта. Останалите стомашни заболявания не се влияят от този фактор. Гастрит, язва на стомаха и ентероколитите (при червата) са целогодишни заболявания. Те могат да бъдат обострени от стрес, от начина на хранене. Промяната във времето оказва влияние върху промяна в настроението, в обмяната на веществата, в соковете, които се отделят в стомаха.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото на ТВ Стара Загора с полезните съвети на доц. Пенкова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *