Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства, хoмеопатия, билки при гастрит – кое да изберем?

Кои са подходящите средства и продукти при гастрит?

Болката при гастрит често е нетърпима!

Гастритът представлява възпалителна реакция на лигавицата на стомаха. Най-честата причина за състоянието е инфекция, предизвикана от бактерии в стомаха. Друга честа причина е изливане на жлъчни сокове от дванадесетопръстника. Гастритът може да се появи или обостри и при консумацията на пикантни храни и алкохол, както и в състояния на силен стрес. Приемът на някои лекарства (например Аспирин) също може да предизвика възпаление в стомаха.

Важно е да се отбележи, че гастритът предизвиква силна болка, но не е сериозно заболяване като язвата, например!

Форми на гастрит

По своята същност заболяването се дели на хроничен гастрит и остър гастрит.

Хроничен гастрит

Разглежда се като възпаление на лигавицата на стомаха, което е активно за дълъг период от време и има прогресиращ ход. Най-често се разглеждат няколко етапа на болестта – повърхностен гастрит, атрофичен гастрит и третият етап е стомашна атрофия.

Хроничният гастрит бива 2 типа:
  • тип А или автоимунен гастрит – при тази форма заболяването обхваща корпуса на стомаха. Среща се при болни от захарен диабет от 1 тип, от витилиго, от тироидни заболявания, от пернициозна анемия, но и при редица други автоимунни заболявания;
  • тип Б – предизвиква се от инфекция с бактерията Helicobacter Pylori. Възпалението обхваща крайната част на стомаха, но може да се разпространи в целия стомах. Много често тази форма на гастрит води до язва на дванадесетопръстника.

Като разновидности на хроничния гастрит се разглеждат:

  • Хроничният гастрит бива няколко основни типа.

    еозинофилен гастрит – среща се рядко и се свързва най-вече с хранителни алергии;

  • химически гастрит – проявява се при употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, както и при различни форми на рефлукс;
  • лимпфоцитарен гастрит;
  • грануломатозен гастрит – рядка форма на заболяването, наблюдавана при болни от саркоидоза или туберколоза;
  • хипертрофични гастропатии – характеризират се със силно уголемяване на стомашните гънки.

Най-честите симптоми на заболяването са липса на апетит, бързо засищане, чести позиви за оригване и повръщане. След хранене болните често се оплакват от тежест, болка и напрежение в горната част на корема, киселини.

За да се потвърди, че става дума именно за хроничен гастрит, се назначава фиброгастроскопия и се взема биологичен материал за изследване. Наличието на Helicobater Pylori се установява с кръвен или дихателен тест.

При хроничен гастрит трябва да се приложи адекватно лечение, защото заболяването може да предизвика усложнения.

Остър гастрит

Представлява остро възпаление, обхващащо лигавицата на стомаха. Сред най-честите причини за появата на остър гастрит са:

  • остра бактериална инфекция – в повечето случаи става дума за инфекция с Helicobacter Pylori. Инфекция, причинена от други организми (Esherichia Coli , Proteus), е възможна при пациенти със СПИН или при такива, които системно злоупотребяват с алкохол;
  • лечение с нестероидни противовъзпалителни средства;
  • злоупотреба с алкохол;
  • заболявания на черния дроб;
  • взаимодействие с корозивни агенти;
  • влошена бъбречна функция и последващ интоксикационен синдром;
  • автоимунни заболявания;
  • стрес.

Симптомите на острия гастрит са болка и дискомфорт в горната част на корема, усещане за тежест и парене, поява на киселини, повръщане, безапетитие, цялостна отпадналост.

За да се постави точна диагноза, необходимо е да се направи фиброгастроскопия. По време на изследването се визуализират измененията на стомашната лигавица. Цялостното възстановяване е напълно възможно, а усложнения се наблюдават рядко.

Обостряне на гастрита

Най-често за обостряне на гастрита се говори през междинните сезони. Това е така, защото през пролетта и есента стомашната лигавица става по-податлива за въздействието на солната киселина.

През тези сезони тялото е изчерпало запасите от витамини В и С (Набавяйте си витамини!), от които в голяма степен зависи естественото обновяване на стомашната лигавица.

Други фактори, които водят до обостряне на заболяването, са преяждането, консумацията на прекалено студена или гореща храна, алкохолът, тютюнопушенето. Лягането непосредствено след хранене също се възприема като фактор за влошаване на състоянието.

Хранене при гастрит

Без съмнение всеки, който страда от гастрит, е наясно, че без спазване на определен хранителен режим няма как да се излекува.

Като заболяване на стомашно-чревния тракт, гастритът изисква повишено внимание върху това какво, по колко и как ще се консумира. Акцентира се и върху забраната за алкохол и цигари.

Когато става дума за диета при остър гастрит или при криза при установен хроничен гастрит, то през първите няколко дни се консумират само течности – вода, слаб чай, отвара от чай шипка, овесена вода или оризова вода. Поглъщат се бавно, на малки глътки, като не бива да са нито горещи, нито прекалено студени. Постепенно се добавят към менюто прясно краве мляко, плодови сокове, сухари, бисквити. Когато оплакванията започнат да отшумяват, се включват и крехки меса, риба, яйца.

Пикантните подправки, мазната храна, пържено, люто, солено, както и алкохолът и цигарите се изключват за много по-дълъг период от време.

Примерна диета (№ 1) при хроничен или остър гастрит

Въпреки че виртуалното пространство прелива от съвети и препоръки как трябва да се храни човек, ако страда от гастрит, ние също ще предложим възможен хранителен режим.

Той се прилага както при хроничен, така и при остър гастрит. Ако става дума за криза при вече установено хронично заболяване, добре е тези препоръки за хранене да се спазват поне седмица от началото на лечението. Ако е при остра форма на гастрит – поне 3 – 4 дни.

Диетата, върху която ще се спрем, има за цел да щади стомаха – както от механични поражения, така и от термични и химични. Това е необходимо, за да се тушира възпалението и да се подпомогне възстановителния процес.

Самият хранителен режим е с ниска енергийна стойност, с минимални количества готварска сол и без храни, които провокират секрецията на стомаха и дразнят лигавицата. Най-добре е храната да се приема под формата на каша или пюре, а самите продукти да се варят или да се приготвят на пара.

Храненията в рамките на деня са 6, порциите – сравнително малки. Вечерта се пие мляко. Калориите за деня не бива да надвишават 2000.

Храненето при гастрит е от изключително значение.

Забранени по време на хранителния режим при гастрит са хляба и хлебните изделия, още сладкарски изделия и сурови плодове с високо съдържание на захар.

Зеленчуците също се избягват по време на диетата.

Не се консумират сирене, заквасена сметана, извара, както и кисело мляко и подобни напитки.

Подправките и пикантните храни се изключват напълно.

Изключват се още кафе, какао, газирани напитки и такива с изкуствени подсладители.

Препоръчителните храни при гастрит са следните:
  • супи – приготвени с грис, овес, ечемик, овкусени с масло, мляко, сметана;
  • месо – нетлъсто говеждо, заешко, телешко, пилешко или пуешко месо. Предварително се почиства от ципи, мазнини, кожи. Вари се или се приготвя на пара, след което се мели. В рамките на деня месо се консумира само на едно хранене;
  • риба – отново веднъж на ден може да се консумира нетлъста риба, приготвена на пара. Тя замества месното хранене;
  • мляко – прясно мляко и сметана са допустими;
  • яйца – препоръчват се рохки яйца или омлет, приготвен на пара;
  • зърнени храни – под формата на каша може да се приема грис, елда, овес. Като каша може да се приготви и мляко с ориз;
  • сладки храни – могат да се приемат кисели и желета, овкусени с малко захар или мед;
  • напитки – приемат се чайове, но трябва да не са много концентрирани, още прясно изцедени сокове, разредени със сладка вода. Препоръчва се чай от шипка;
  • мазнини – мазнините не се изключват от менюто. Подходящи са масло и рафинирани растителни мазнини, с които се овкусяват ястията.
Примерно меню за деня
  • ранна закуска – 2 рохки яйца и чаша мляко;
  • междинна закуска – чаша мляко;
  • обяд – супа от овес, суфле от пуешко месо, приготвено на пара, плодов кисел;
  • следообедна закуска – чаша чай от шипка и млечен кисел;
  • преди вечеря – млечен крем и чай;
  • вечеря – мляко и оризова-млечна каша.

Лечение на гастрит

Както вече стана дума, за да се излекува гастритът изцяло, необходимо е спазването на хранителен режим и прием на подходящи медикаменти.

В зависимост от причините за състоянието и пораженията, които са нанесени върху храносмилателната система, се избира и конкретната медикаментозна терапия. Тя трябва да бъде назначена от лекар. Най-често се предписват медикаменти от някоя от следните групи:

Блокери при гастрит

Тази група антихистаминови продукти оказват влияние върху рецепторите в човешкото тяло. Освен това, се използват с успех и като противовъзпалителни средства.

Фамотидин 

Продуктът, влизащ в групата на Н1 – блокерите, намалява солната киселина чрез въздействие върху рецептори в стомашните жлези. Предписва се при язвена болест, езофагит и различни форми на гастрит.

С цел по-добро усвояване Фамотидин се приема по време на хранене. Таблетката се поглъща цяла с малко количество вода.

При ерозивни гастрити и гастродуоденити препаратът се приема по една от следните схеми:

  • два пъти на ден по 20 мг;
  • еднократно преди лягане 40 мг.

Периодът на лечение може да продължи до 4 седмици.

С особено внимание продуктът трябва да се използва при пациенти с чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, алергии. Фамотидин не бива да се използва при бременност, кърмене и деца под 12 години.

При лица с доказана непоносимост към лактоза или някои захари, препоръчително е да се потърси съвет от специалист преди да се приема продукта.

По правило обаче не се наблюдават странични реакции.

Ранитидин
Ранитидин тушира киселините!

Ранитидин се числи към групата на Н2 хистаминовите блокери. Препаратът блокира хистаминовите рецептори, като по този начин ограничава секрецията на киселини в стомаха. Използва се за лечение на язвена болест, патологична секреция, ерозивни гастрити, рефлукс, стрес-язва.

Ранитидин не следва да се приема при бременност и кърмене, при деца под 8 години, при тежки сърдечни нарушения, остра порфирия, бъбречни и чернодробни заболявания.

Странични реакции при приема на препарата са възможни. В редки случаи се появява главоболие, замайване, проблеми със зрението и съня, халюцинации, депресия.

 Инхибитори на протонна помпа

Инхибиторите на протонната помпа са продукти, които оказват блокиращ ефект върху протонната помпа. Именно тя играе финална роля при синтеза на солна киселина. Когато този тип препарати се приемат, не се стига до отделянето на така вредната киселина в стомаха.

Медикаментите от тази група имат заздравителен ефект.

Омепразол – може би най-популярният продукт от групата инхибитори на протонната помпа е Омепразол. Той се използва за лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), язви в стомаха и дванадесетопръстника, язви, причинени от приема на лекарства, прекомерно отделяне на киселини в стомаха. Продуктът се използва за лечение на ГЕРБ и гастрит и при деца над 1 година.

Таблетките могат да се приемат както по време на хранене, така и на гладно.

Приемът на Омепразол следва да се уточни с лекар. При някое от следващите оплаквания е необходимо да се направи повторна консултация:

  • бърза и безпричинна загуба на тегло;
  • лошо храносмилане,
  • позиви за повръщане;
  • честа и продължителна диария.

Възможните нежелани реакции са подуване на устните, езика, гърлото или на цялото тяло; проблеми с преглъщането; червени отоци по тялото, появата на мехури и лющене; пожълтявяне на кожата или потъмняване на урината; главоболие; проблеми със стомаха.

Пропулсивни медикаменти

Основната роля на пропулсивните медикаменти е да подпомагат преминаването на храната през храносмилателната система.

Деган съдържа Метоклопрамид.

Метоклопрамид – продукти, съдържащи метокломпрамид, се предписват се при гадене, при гастропареза и гастроезофагеален рефлукс, но най-вече при повръщане. Препаратите се използва заради антиеметичното им действие, в допълнение към което засилва моториката в стомаха. Най-вече в горната му част.

Продуктът се приема в дози от 10 мг 30 минути преди трите основни хранения за деня.

Не се препоръчва при деца под 14 години, при пациенти с кръвоизливи в стомаха, при обструкции и перфорации на стомашно-чревния тракт, при порфирия.

Приемът на Метоклопрамид може да предизвика умора, сънливост или възбуда, главоболие, тремор, хипотензия.

Домперидон – продуктът се употребява основно при повръщане, още при гадене и подуване на стомаха, причинени от гастрит.

Дневният прием не бива да надвишава 80 мг. До 2 таблетки по 10 мг се приемат по 3 – 4 пъти на ден.

Домперидон не следва да се приема при свръхчувствителност към някоя от съставките, както и при деца под 35 килограма.

Приемът на препарата не се препоръчва при алергични реакции (сърбеж, обрив, уртикария), както и при остра диария.

Антиациди при гастрит

Действието на тази група медикаменти е насочено изцяло към неутрализиране на произведената в стомаха солна киселина. По своята същност антиацидите биват няколко вида, в зависимост от това дали съдържат магнезий, калций или алуминий.

Алмагел – продуктът, който представлява балансиран гел на алуминиев и магнезиев хидрооксиди, намалява стомашната киселина. Има локално действие върху лигавицата на стомаха, като я предпазва от раздразнения, предизвикани от солната киселина или други вещества. Действието му води до цялостно намаляване на повишената киселинност в хранопровода.

Алмагел не следва да се приема при опасност от алергия и при установени бъбречни заболявания. При форми на чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност и при изменения на алкално-киселинното равновесие на организма препаратът също трябва да се избягва.

Алмалокс – също комбинира алуминиев и магнезиев хидрооксиди, но към тях е прибавена и газогонната съставка симетикон. Действието му е насочено към елиминиране на солната киселина в стомаха и на действието на пепсина. Подпомага оздравителния процес, като възстановява защитните сили на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.

Важно предупреждение при лечение с Алмалокс е, че продуктът възпрепятства усвояването на фосфор в червата и води до повишено отделяне на калций от бъбреците. Именно поради това при продължително лечение трябва да се приема богата на фосфор и калций храна.

Дневната доза Алмалокс е до 4 сашета поне час след хранене и преди сън.

Като възможни нежелани реакции при приема на препарата се посочват промяна във вкуса, диария или запек, алергични реакции, интоксикация.

Антибиотици при гастрит

При доказан гастрит антибоитици се предписват най-вече при наличието на бактерията Helicobacter Pylori. По правило антибиотичният курс на лечение продължава от 7 до 14 дни. Най-често се провежда чрез комбинация от няколко антибиотика, най-често използваните сред които са Амоксиклав, Оспамокс, Метронидазол, Тетрациклин и други.

Де-Нол
Де-Нол се използва за премахване на бактерията Helicobacter Pylori.

Иновативен продукт за лечение на гастрит и съпътстващи заболявания е Де-Нол. Активната съставка на препарата е изсушен колоидален бисмут субцитрат. След приема на продукта именно бисмутовите съединения, които се образуват в киселата среда, създават защитен слой върху лигавицата на стомаха. Предпазват я от агресивните фактори и подпомагат нейното възстановяване.

Освен това Де-Нол действа активно и за неутрализиране на бактерията Helicobacter Pylori, която е сред основните причинители на гастрит.

Де-Нол е неприложим при тежки бъбречни заболявания. Във всички останали случаи се приемат по 2 таблетки 30 минути преди закуска и преди вечеря.

Топ 10 на хомеопатичните лекарства при гастрит

За неутрализиране на симптоматиката на гастрита и за лечение на по-леките форми на заболяването на помощ идва и хомеопатията. Предлагаме ви 10 хомеопатични продукта, които може да използвате при гастрит:

Арсеникум албум

Използва се за намаляване на горчивия или кисел вкус в устата, за неутрализиране на парещата болка, за спиране на оригването, гаденето, повръщането.

Аргентум нитрикум

Продуктът облекчава оригването, съпътствано от силна болка и парене в корема.

Вератрум албум

Хомеопатичното лекарство се предписва при ненаситни глад и жажда, при колики, при неконтролируемо оригване. Използва се и при повръщане, предизвикано от гастрит, когато изхвърлената маса е слузеста и с типичен кисел мирис.

Графитес

Продуктът се използва за неутрализиране на неразположенията при парене в областта на корема, колики, подуване. Препоръчва се още при метеоризъм. При пациенти, които страдат от гастрит, лекарството е особено подходящо при болка, провокирана от консумацията на месо.

Калиум бихромикум

Лекарството се използва за лечение на безапетитие, за облекчаване на тежестта след хранене.

Карбо вегетабилис

Използва се за лечение на гастрит, съпътстват от силна форма на метеоризъм. Болните се оплакват от подуване на корема, от лошо храносмилане и чувство за тежест в стомаха.

Ликоподиум

Този продукт се произвежда от растението иглолистен плаун. Препоръчва се, когато заради гастрита болният не може да консумира повече от една-две хапки на хранене. Облекчава още подуването и киселините, премахва горчивия вкус в устата.

Меркуриус солубилис

Най-често се използва при силни, остри болки в корема. Подпомага възстановяването при отпадналост и преумора. Помага и при повишено слюноотделяне, което също се възприема за симптом на гастрит.

Сулфур

Продуктът се използва за лечение на гастрит, причинен от злоупотреба с алкохол. Облекчава симптоми като парене в корема и неконтролируемо оригване, неутрализира киселините.

Фосфор

Използва се най-вече за лечение на хроничен гастрит. Облекчава симптоматиката при консумирането на топли или студени напитки. Регулира слюноотделянето и неутрализира позивите за повръщане.

Билки при гастрит

За лечение на гастрит се използват и билки.

За успокояване на раздразнението на стомашната лигавица при гастрит често се използват и билки. Ето кои са някои от най-ефективните лекове от природата:

  • джинджифил – действието на джинджифила е насочено към намаляване на киселинността в стомаха. Ефектът от подправката е най-осезаем, когато в рамките на едно хранене се консумира повече от една невегатиранска храна;
  • женско биле – коренът от женско биле, приготвен под формата на чай, ограничава възпалителните процеси в стомаха. Според резултатите от някои изследвания, билката стопира размножаването на бактерията Helicobacter Pylori – една от най-честите причини за появата на гастрит;
  • ревен – отварата, приготвена от ревен, се използва за лечение на гастрит при деца. Чрез много деликатно въздействие билката понижава киселинността в стомаха;
  • сандалово дърво – охлаждащият ефект на сандаловото дърво намалява болката, причинена от гастрит, като в същото време успокоява възпалението;
  • невен – от една страна, невенът се препоръчва при гастрит заради антибактериалното му действие. От друга, билката подпомага изчистването на тялото от бактерията Helicobacter Pylori;
  • мента – ментата често се препоръчва при гастрит. Нейните успокояващи свойства потискат възпалението на лигавицата и неутрализират някои от най-честите симптоми на гастрита (гадене, киселини и проблеми в храносмилането);
  • ехинацея – въпреки че ефектът от ехинацея няма директен лечебен ефект по отношение на гастрита, тя се използва често. Билката повишава имунитета на тялото и извежда свободните радикали от тялото. По този начин стопира вредното им въздействие върху лигавицата на стомаха;
  • копър – копърът често се препоръчва при форми на стомашен дискомфорт. Подправката успокоява спаьмите при гастрит, като в същото време потиска образуването на газове.

Нетрадиционно лечение на гастрит

Гастритът и неразположенията, произтичащи от него, засягат голяма част от населението днес. Стресът, храненето „на крак” с „бърза храна”, консумацията на алкохол, тютюнопушенето са само част от факторите, които водят до влошено здраве на храносмилателната система днес.

Именно поради това популярни са редица методи за облекчаване на състоянията, свързани с гастрита. Ето кои са някои от най-популярните:

Сода бикарбонат – специалистите не са единодушни по отношение на ефективността на содата. Тя дава моментно облекчение на киселините, най-често предизвикани от гастрит. Но когато попадне в стомаха, между содата и киселината протича реакция, която не само че може допълнително да раздразни лигавицата, но и да причини атрофия;

Нетрадиционен метод за лечение на гастрит е сокът от картофи.

Йод – домашен лек за лечение на гастрит е и този с йод. Върху кубче локум без ядки се капват няколко капки йод. Изяжда се на гладно, след което се ляга за още 30 минути. Повтаря се за поне 3 дни;

Сок от картофи – ако в рамките на няколко дни консумирате по 2 – 3 пъти на ден по ½ чаша сок от картофи, това ще облекчи гастрита. Задължително е сокът да се приема преди хранене.

 

Ако избраният от вас начин за лечение на гастрит не доведе то търсения резултат, задължително се консултирайте със специалист. Макар и да не е тежко, заболяването може да доведе до последици за здравето.

Съвет!

За финал ви предлагаме съвет от човек, спасил се от неразположенията на гастрита, който съвет е изключително популярен в здравните фоуми. Става дума за история, споделена в http://patient.info/forums, която е истинско вдъхновение за всички, които страдат от гастрит. Потребителят ines6375 разказва, че в рамките на два месеца е усетила истинска промяна – болката е спряла, киселините са изчезнали, сънят се е върнал.

Ines6375 споделя, че след като месеци наред е приела лекарствени продукти без ефект, е взела решението да се лекува натурално. Диетата си е базирала на съветите, които е открила в книгата на д-р Джейми Коуфман „Киселинно Отпадане: Книга за Готвене за Рефлуксна Диета и Лечение“. Единствено не последвала препоръките, дадени за консумацията на мляко, защото при нея киселините се обостряли от млечни храни.

Ако и вие страдате от гастрит, не ви пречи да опитате!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *