ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Високите жени предразположени към рак на гърдата

Високите жени предразположени към рак на гърдатаПри половината от заболелите не са открити никакви рискови фактори

Бихте ли описали по-подробно кои са причинителите на рака на млечната жлеза. Искам да знам доколко този вид рак се предава по наследство. Много нужно е да се знае към какъв хранителен рижим трябва да се придържат жените, за да  избегнат заболяването!

Емилия НИКОЛОВА, Пловдив

За развитието на рака на млечната жлеза се допуска влиянието на различни причинители (хормонални, диетични, радиация, вируси и др.), които въздействат чрез различни механизми. Макар, че етиологията на заболяването е все още ненапълно изяснена, могат да се посочат фактори, свързани с повишен риск от развитие на заболяването, някои от тях са:

Възраст. Най-засегната е възрастта от 50 до 70 години Наблюдаван е твърде рядко при млади, неговата честота се увеличава бързо през четвъртото десетилетие от живота и продължава да нараства при 50 и 60-годишните, но с по-бавни темпове .

Фамилна обремененост.

При 10 до 16 % от новите случаи е налице фамилност за заболяването (майка или сестра). Установено е, че мутациите на гените ВRСА-1, ВRСА-2 и р53 се асоциират с генетична предиспозиция към рака на млачната жлеза. Генетично обусловен карцином (1-5 % от всички случаи) е налице при млади жени с фамилна анамнеза (няколко родственички, обикновено повече от две), особено и при наличие на друго онкологично заболяване.

• Начин на хранене. Системната консумация на алкохол при млади жени, както и приема на голямо количество липиди в храната повишават риска от заболяване. Вероятността от развитие на карцином е относително по-голяма при жени с по-висок ръст и по-голямо телесно тегло.

Хормонални фактори. Удълженото време на експозиция на млечната жлеза към действието на ендогенни или екзогенни естрогени е доказан рисков ендокринен фактор. Така например при жени с по-рано настъпила менструация, късна менопауза или късно първо раждане (след 30 години) съществува повишен риск от развитие на рак на гърдата. Продължителният (над 10 години) прием на хормонозаместваща терапия след менопауза удвоява риска от заболяването.

Йонизиращо лъчение. Чести рентгенови изследвания или лъчелечение при жени до 40-годишна възраст увеличават опасността.

Доброкачествени заболявания с повишен риск за развитие на рак на млачната жлеза. Пролифериращата мастопатия се свързва с по-висок (от 4 до 5 пъти) риск от развитие на карцином на млечната жлеза.

Други онкологични заболявания. Доказано е, че жени с предхождащ овариален или ендометриален карцином по-често заболяват от рак на гърдата. РМЖ е и съставна част от някои редки фамилни синдроми.

Важно е да се отбележи, че при половината от жените, развили карцином на гърдата не се откриват рискови фактори, което показва, че мерките за предпазване (профилактика) трябва да бъдат насочени не само към групите с повишен риск, а към цялата популация.

Доктор Румен Тулев е хирург-онколог, консултант на в. “Здраве за всички”. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0898/44-71-20

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Високите жени предразположени към рак на гърдата

  1. Pingback: Синдромът на Даун МОЖЕ да се излекува в епруветка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *