ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Енчев: При болки в кръста, в съчетание с болка през целия крак, незабавно потърсете невролог!

Гръбначен стълб. Заболявания на гръбначния стълб – спинална патология – дискови хернии, спинална стеноза и сколиоза. Причини за появата на заболявания на гръбначния стълб – заседнал начин на живот, прекалено големи натоварвания при физически труд или при спорт. Наднорменото тегло и затлъстяването при възрастните пациенти – много по-бързо амортизират областта на поясната част на  гръбначния стълб.  Наднорменото тегло и затлъстяването при малките пациенти – пречат на правилното оформяне на гръбначния стълб и неговото качествено израстване. Менопауза и остеопороза – изтъняване на костното вещество в прешлените на гръбначния стълб. Бременност и раждане на дете – натоварване на поясната част на гръбнака, съединителните тъкани в тялото на жените стават много по-еластични, много жени правят обратими и необратими дискови хернии. Симптоми за проблеми с гръбначния стълб –  болка в кръста, болка в крака – по бедрото, по прасеца, през глезена, дори до пръстите на крака, трябва да потърси консултация с невролог. Тазово-резервоарни смущения – изпускане на урина (инконтиненция). Трудно ходене по малка и по голяма нужда. Диагностициране на заболявания в гръбначния стълб – с помощта на образна диагностика – рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TV Cherno More гостува проф. Явор Енчев – неврохирург. Проф. Енчев припомня, че гръбначният стълб се състои от твърди части – прешлените и меки – амортисьори. Поясният отдел на гръбначния стълб поема цялата тежест на тялото.

 гръбначен стълб
Д-р Иванов и неговият гост обсъждат какви проблеми и болести увреждат гръбначния стълб

Една от главните причини все повече пациенти да страдат от проблеми с гръбначния стълб, е съвременният начин на живот. Своевременната диагноза и лечение при тях е особено важно. По този начин пациентите избягват усложненията и влошаване качеството на живот. Този тип заболявания са най-масовите и в световен план, коментира проф. Енчев.

И лекарите в България ежедневно се сблъскват със спиналната патология. Тя започва още от ученическите години, когато гръбначният стълб на децата се изкривява неправилно, поради огромните и тежки раници, които носят. След това на работното място много хора стоят в продължение на часове в една и съща поза. Това са дискови хернии, спинална стеноза и сколиоза.

Проф. Енчев обяснява, че съвременният човек живее на двете крайности – или прави свръхнатоварване, или води прекалено заседнал начин на живот. Физическото натоварване не включва само извършване на тежък физически труд при някои производствени професии или в строителството. Става дума и за т.нар. „здравословен начин на живот“, при който във фитнесите се прави огромно натоварване на гръбначния стълб посредством тежестите на фитнес уредите. Прекалените занимания с йога също крият опасности, коментира проф. Енчев. Тук става въпрос и за прекомерно каране на колело, дълго тичане и други атлетически упражнения.

 гръбначен стълб
Проф. Енчев акцентира върху затлъстяването и наднорменото тегло, които увреждат гръбначния стълб

При спортуване, за да съхраним своя гръбначен стълб дълго време в изправност, трябва да се съобразяваме с редица фактори. Проф. Енчев цитира видът на спортните обувки, които използваме. Видът на терена, по който се движим или бягаме. Дали става дума за трева, писта, чакъл или друг вид настилка. По какъв наклон тичат хората – стръмен нагоре, стръмен надолу, равен терен.

Прекалено заседналият начин на живот включва пътуване с кола, пътуване с асансьор, продължително застояване пред телевизора и неговото настройване посредством дистанционното управление. Такова е ежедневието на много хора от развитите страни. Вредното влияние е свързано с прекомерната амортизация на гръбначния стълб или  скоростната атрофия.

Друг вреден фактор е наднорменото тегло. Излишните килограми натежават в поясния дял на гръбначния стълб. Тогава износването на меките части става много по-бързо. При малките деца и при подрастващите затлъстяването и наднорменото тегло е опасно, защото ще повлияе лошо върху растежа и оформянето на гръбначния стълб.

Бременност – въпреки, че очакването на едно дете е щастливо състояние в живота на всяка жена, то е свързано и с огромно натоварване на гръбначния стълб в поясната област. Всяка жена качва различно количество килограми по време на бременността – теглото на плода, околоплодните течности. Понякога тези допълнителни килограми могат да достигнат до 30.

 гръбначен стълб
Проф. Енчев и д-р Иванов в студиото на ТВ Черно море

Когато наближи моментът за раждане, съединителните тъкани в тялото на жените стават много по-еластични. Природата го е направила така, за да може главата на бебето да излезе възможно по-лесно по време на самото раждане. Точно в този последен етап от бременността и по време на самото раждане много жени правят дискови хернии, коментира проф. Енчев. Често тези хернии са обратими. Нерядко, обаче, те остават необратими и се налага оперативно лечение.

Остеопороза – по време на менопаузата, когато хормоналната секреция при жените спадне до минимум, плътността на костите става ниска. Самите кости стават ронливи и чупливи. Това важи не само за костите на бедрата, но и за прешлените на гръбначния стълб. Решението на този проблем е лечение на самата остеопороза, което трябва да започне максимално рано и да се провежда от специалист ендокринолог. При мъжете остеопорозата е много по-слабо изявена, но при тях е характерен в голяма степен травматизъм от физическа работа или от активен спорт.

Симптоми за проблеми с гръбначния стълб. На първо място е болката в кръста. Не винаги болката в кръста има тревожни последици, но за сметка на това, ако пациент усети болка в крака – по бедрото, по прасеца, през глезена, дори до пръстите на крака, трябва да потърси консултация с невролог; ако усети тазово-резервоарни смущения – изпускане на урина (инконтиненция) или изпитва трудното ходене по малка и по голяма нужда.

Диагностициране на заболявания в гръбначния стълб – с помощта на образна диагностика – рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс. Благодарение на ядрено-магнитния резонанс невролозите могат да направят цялостно изследване състоянието на меките тъкани и нервите по гръбначния стълб.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *