Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ужасната миризма на старост и лоша хигиена: не обвинявайте старите хора, че миришат лошо!

Ужасната миризма на старост има своите особености. Тя хем мирише на мръсно, хем има и нещо друго, неразбираемо за нас, по-младите

Ужасната миризма на старост е ужасна както за тези, които я усещат, така и за хората, които я излъчват.

Поетите биха казали, че това е миризма на отчаяние, копнеж и самота. Но учените са свикнали да не разчитат на чувствата, а на научните факти. И затова те търсят обективна обосновка на всяко явление. Включително и на това.

Защо старите хора миришат по този начин? Виждаш срещу себе си спретната, симпатична бабичка, а в същото време от нея се излъчва някаква неприятна миризма. На какво се дължи това?

Всички помним миризмата на прясно изпечени курабийки, пържени филийки, мекички и кюфтенца. Как искаме да се върне онова време, когато филиите с лютеница имаха един по-особен, истински вкус…

Днес бабината къща пак мирише на прясно изпечени кифлички, но се усеща и един друг, малко по-неприятен аромат…

Как мирише старостта?

Така, както мирише нашата баба, така ще миришем и ние. С малки изключения, може би.

Факт е, че процесът на стареене се отразява неблагоприятно на нашата кожа. Тя става по-тънка и количеството мазнини намалява. Поради това, кожата става суха и свръхчувствителна.

Много от възрастните хора умишлено избягват къпането. Това се дължи на факта, че след прилагането на сапун от кожата изчезва защитния липиден слой, който допълнително е изтрит и от годините. Тази липса оставя у възрастните хора усещане за стягане и болка и при най-малкото докосване.

Но въпреки това, хората над 60 не трябва напълно да се отказват от къпането. Лична хигиена ще бъде малко по-различна от онази, която са спазвали в младостта си. Дългата релаксираща вана е по-добре да се забрави, заменяйки тази процедура с кратък, контрастен душ. Лекарите препоръчват на по-възрастните хора да се къпят през ден, макар и само за 5 минутки.

Днес на пазара има достатъчно средства, които може да се използват от възрастните хора. Най-лесно е да им се вземе бебешка козметика, която е достатъчно щадяща към кожата.

Хигиена на възрастните хора – някои особености, с които е добре да се съобразим

С миещото средство трябва да се обработват само сгъвките на ръцете и краката, както и гениталиите. Останалата част на тялото е достатъчно да се изплакне с вода. По време на банята не се използват гъби или други по-грапави средства за миене.

Ако възрастните хора не са в състояние да вземат душ, може да се използват мокри кърпички за бебета. След баня, а и след обтриване на кожата с мокрите кърпички, е добре да се сложи лосион или масло за тяло.

Възрастните хора често са досадни. Те задават много въпроси, а и се опитват да се налагат. Но, това не означава, че трябва да ги избягваме или изоставим. Може и трябва да им помогнем в поддържането на хигиената – както на тялото, така и на мястото, в което живеят. Неприятната миризма може да излъчват не само от тялото, но и от дома. Тя е пряко свързана с домашния прах, който се формира от мъртвите кожни люспи. Ето защо е добре да се почиства и да се сменят дрехите редовно. Един ден ние също ще имаме нужда от подобна помощ.

По-възрастните жени често се изпускат. Това им създава редица неудобства, включително и емоционален дискомфорт. Този проблем може да бъде решен хирургично. А може да осигурите най-обикновени дамски превръзки, които да се сменят, след като се намокрят.

Тъй като на възрастните хора им е трудно да поддържат реда в къщата, основните задължения за почистване трябва да се изпълняват от роднините. За премахване на лошата миризма в къщата ще помогнат и есенциите от етерични масла. Можете също така да се поставите в шкафовете пакетчета с билки и ароматни сапуни.

Не спирайте да се грижите за своите близки! Един ден тези грижи ще ви се върнат стократно…

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *