ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Кривошиев изтъква 6 вида заболявания на бъбреците, причинени от затлъстяване

Бъбреци и бъбречни заболявания. Затлъстяване – негативно влияние върху тялото – проблемите с костите, които са уязвими под тежестта на голямата телесна маса и са причина за появата на гръбначни изкривявания, смачкани прешлени на гръбначния стълб, коксартроза, износени хрущяли на коленете, деформация на глезените. Проблеми със сърцето и с цялата кръвоносна система – затлъстяването причинява хипертония, отлагане на плака в кръвоносните съдове, повишаване нивото на липидите в кръвта. Затлъстяването е опасно за здравето на бъбреците И според най-новите медицински изследвания довежда до появата на диабет, а той е една от предпоставките за развитие на хронична бъбречна недостатъчност. Затлъстяването причинява 13 вида карценоми в организма – един от тях е карценом на бъбрека. Пълните хора са предразположени към нефролитиаза повече, отколкото слабите. Затлъстяването причинява хемодинамични и метаболитни проблеми на бъбреците. Съвети за здравословен начин на живот и за здрави бъбреци.

Доц. д-р Стефан Кривошиев застава пред камерата на  mu-vi.tv. Доц. Кривошиев обяснява колко затлъстяването е опасно за бъбреците.

затлъстяване
Доц. Кривошиев изтъква редица рискове от затлъстяването, което уврежда бъбреците

Затлъстяването е един от бичовете на новото време. Причините за неговата поява са прозаични и често биват коментирани от специалистите – заседнал начин на живот, обездвижени пред компютрите на работното място или вкъщи, тежки и мазни храни, хамбургери и други.

Медиците по света и у нас са силно разтревожени, защото последствията от затлъстяването се много сериозни. Тук не става дума само за проблемите с костите, които са уязвими под тежестта на голямата телесна маса и са причина за появата на гръбначни изкривявания, сплескани прешлени на гръбначния стълб, коксартроза, износени хрущяли на коленете, следствие на много килограми, деформация на глезените.

Затлъстяването довежда до проблеми със сърцето и с цялата кръвоносна система – причинява хипертония, отлагане на плака в кръвоносните съдове, повишаване нивото на липидите в кръвта. Затлъстяването довежда до появата на диабет, обяснява доц. Кривошиев. Диабетът е една от предпоставките за развитие на хронична бъбречна недостатъчност.  В напреднал стадий се налага диализно лечение – хемодиализа.

Доказано е, че затлъстяването причинява 13 вида карценоми в организма. Един от тях е карценом на бъбрека. Нефролитиаза – натрупване на дребни песъчинки и образуване на камъни в бъбреците.  Доказано е, че по-пълните хора са предразположени към нефролитиаза и то повече, отколкото по-слабите.

Затлъстяването оказва и директен негативен ефект върху бъбреците. Той може да бъде както хемодинамичен, така също и метаболитен. Хемодинамичните причини са предизвикани от усилената работа на бъбрека, за да отдели токсичните продукти от една огромна маса. Колкото телесната маса на човека е по-голяма, толкова количеството токсични отпадъци е по-голямо.

Нефроните са фиксирани още със самото раждане на човека. Те не се увеличават с растежа на организма, но се повишава тяхната работа. Когато бъдат свръх натоварени, те атрофират и постепенно започват да склерозират. Намаляване гъстотата на нефроните. При човек с нормално тегло те са 5,0 на кв. мм. При хората с наднормено тегло тяхната гъстота пада на 2,0 на кв. мм.

Здравословен начин на живот – физическа активност,  пиене на много течности, без тютюнопушене и прием на алкохол, да се намали количеството сол в храната. Здравословно хранене – вредната и нискокачествена храна е много по-евтина от качествената; прием на  полезна и здравословна храна – пресни плодове и зеленчуци, фибри, риба. От друга страна по ТВ медии постоянно правят реклама на вредните и лоши храни, за сметка на полезните. Да не се ядат храни с консерванти и да не се приемат напитки с консерванти и оцветители.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *