ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Започнете да добавяте по-често тази подправка, и подобрете работата на сърцето!

Много хора бъркат тази подправка с магданоза. Но, позната или не – със сигурност сте чували за нея. Днес ще разберете какви са ползите от кориандъра

 

Подправка, гарнитура и дори лекарство – всичко това е кориандъра (тази трева се нарича още и китайски магданоз). Все пак, не всеки знае, че това растение е и надежден помощник в природната медицина. Ето защо.

Полезните свойства на кориандъра

Кориандърът цъфти в средата на лятото, а след това формира кръгли плодове с жълто-кафяв цвят. Семената се използват като подправка, която перфектно допълва месни и рибни ястия, супи и сосове. Листата се използват като се добавят към салати.

Китайските лечители съветват да се консумира кориандър всеки ден, сезонно през пролетта и лятото. Това правило е задължително за хората, които имат проблеми със сърцето. Листата на кориандъра, както и семената, съдържат различни етерични масла, които правят тази билка полезна за използване за лекове от народната медицина. Корианърът е анти-септичено, анти-микробно, противовъзпалително средство и е много добър източник на витамини А, С, К.

Освен това, растението съдържа много протеин и е богато на микроелементи като манган, магнезий, желязо, фибри, калций, фосфор и калий.

И макар да носи много ползи за здравето на сърцето, кориандърът има и противопоказания. Той не е много полезен за бъбреците. И най-вече за пациентите с бъбречна недостатъчност.

Калият е един от микроелементите, които се усвояват от организма за поддържане на мускулите и органите, включително и сърцето.

При нормални обстоятелства, тялото регулира този минерал в кръвния поток и поддържа нивото на калия в нормални граници чрез бъбреците.

Ето защо бъбреците играят важна роля при регулиране нивото на калий в кръвта.

При пациенти с бъбречна недостатъчност, бъбреците не могат да филтрират достатъчно калий, което води до високо ниво на калий в кръвта.

Единствено силните диуретични свойства, които има тази подправка, може да са в помощ на хората с болни бъбреци.

Кориандърът подобрява храносмилането

Той се грижи за здравословното функциониране на черния дроб и червата. Редовната консумация на тази подправка може да помогне за намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония, пак заради високото съдържание на калий, което има тази подправка.

Кориандър може да облекчи симптомите на артрит и ревматизъм поради своите противовъзпалителни свойства.

Тази билка помага при различни видове стомашно-чревни заболявания. Кориандърът успешно лекува диария.

Салатата с кориандър перфектно подготвя стомаха за храната, която ще трябва да обработи.

Кориандърът е много полезен в случаи на проблеми със зрението. С негова помощ можете да се отървете от конюнктивит. За да се засили действието се използва инфузия от семената и листата на растението.

Китайският магданоз освежава дъха. Този ефект се дължи на антисептичните свойства на растението.

Ето защо кориандърът е една от най-полезните подправки за човека. Това е евтин и достъпен начин за превенция на здравето на сърцето и опазването на красотата. Не забравяйте да го добавите към своите ястия и салати!

Източник: 1000sekretov.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *