ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Герасимов: Медикаментите от най-ново поколение подобряват кръвообръщението в мозъка и деменцията става лечима

Когнитивни нарушения – същност. Леки когнитивни нарушения и тежки когнитивни нарушения. Мозъчно-съдови болести – инсулти,  резисторни исхемични атаки, енцефалопатия и деменция. Обратима деменция и необратима деменция. Съвременни методи за лечение на когнитивни нарушения – невропротектори, които подобряват кръвообръщението. Ранни смущения на паметта и стареене на мозъка. Лечение – прием на медикаменти, активна мозъчна дейност и умствени занимания.  Умствената и социална активност забавят процесите на патологичното и възрастово стареене на мозъка. Моментите на забравяне не винаги са свързани с мозъчно-съдови заболявания, а с появата на депресия.

Доц. Борислав Герасимов коментира пред камерата на CredoWeb.bg каква е връзката между мозъчно-съдовата болест и деменцията.

деменция
Доц. Герасимов коментира проблема деменция

Доц. Герасимов е републикански консултант по спешна неврология. След 40 години активна практика като невролог, доц. Герасимов има преки наблюдения върху възможността за обратимост на някои процеси. Например превръщането на мозъчно-съдовата болест в инсулт.

Всеки 5-ти до 7-ми страдащ от неврологични проблеми  може да получи деменция. Деменцията може да бъде необратима и обратима.

Доц. Герасимов обяснява, че с помощта на подходящи медикаменти и терапии, деменцията може да стане обратима. Тези медикаменти като невропротекторите подобряват мозъчното кръвообръщение.

Мозъчно-съдовата болест освен до инсулти, довежда до енцефалопатия. В повечето случаи енцефалопатията причинява деменция. Не рядко в мозъка се получават т.нар. „тихи“ инсулти. Има още резисторни исхемични атаки, които са много важни фактори.

мозъка
Проф. Хараланов казва, че когнитивните  нарушения причиняват различни по-тежки увреждания на мозъка

Проф. Любомир Хараланов е началник на Клиниката по неврология при НКБ. Проф.  Хараланов обяснява, че когнитивните  нарушения причиняват различни по-тежки увреждания на мозъка. За съжаление пациентите често пъти не им обръщат достатъчно внимание и не търсят консултации с лекар. Близките обаче забелязват, че нещо се случва с техните роднини. Най-често те започват да забравят. Започват да объркват своята мисъл, не могат да запомнят информация. Започват да допускат грешки при пазаруване. Жените допускат грешки в готвенето – слагат неподходящи подправки или други съставки.

Това са елементарни процеси, които добре работещият мозък контролира без проблеми. Но когато има настъпили смущения, хората не могат да се справят дори с тези рутинни задължения. При хора, които работят повече физически труд, по-трудно проличават тези смущения. Но при хора, които работят основно умствена работа, тези отклонения веднага стават явни.

Ако първите когнитивни нарушения бъдат хванати навреме, пациентите получават подходящо лечение и по този начин на тези процеси не им се позволява да се развиват и да се задълбочават. Наред с приема на медикаменти, хората трябва да поддържат своята мозъчна функция с различни дейности като четене, решаване на кръстословици и судоку, да ходят на културни мероприятия.  Умствената и социална активност забавят процесите на патологичното и възрастово стареене на мозъка.

Проф. Хараланов обяснява, че ако в определен момент човек започне да забравя или не може да се сети за някоя дума, това не означава, че е развил някакво мозъчно-съдово заболяване, а че е изпаднал в депресия.

 

****************

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *