Д-р Комаровски: Грижовните родители никога не биха позволили на детето да си ляга късно!

Известният педиатър д-р Комаровски дава добри съвети за отличен детски сън и обяснява защо късното лягане е опасно за детето

детето

Сънят е физиологична нужда както за детето, така и за родителя. За децата сънят е по-важен дори и от храната, в някои случаи. Лош ли е сънят на детето, страда цялото семейство!

В колко трябва да си ляга детето?

Проблемът е, че става все по-трудно хлапето да си легне в определеното време. Децата почти никога не се разделят със смартфоните, таблетите и компютрите. Те са ентусиазирани от безкрайно забавния свят, който виждат на екрана. Чрез дигиталните джаджи мозъка получава сигнал, че не е време за сън.

Научни изследвания недвусмислено са доказали, че деца, които си лягат късно, са раздразнителни и неспокойни. На тях им е трудно да се концентрират, имат затруднения в ученето, и проявяват нервна нестабилност, казва д-р Комаровски.

Това не са единствените причини, поради които е толкова важно за детето да си ляга навреме. Хлапето расте с големи скокове. Това включва не само физически, но и психологически растеж. В първите години от живота си бебето научава огромно количество информация и придобива нови умения. И това се случва благодарение на хормона на растежа, който се произвежда в организма след 2-3 часа сън и действа главно през нощта.

Най-доброто време за производството на този хормон е около полунощ. Така че, ако едно дете си ляга по-късно от 21:00, тялото не може да се синхронизира, производството на хормона намалява. Намалява и количеството време, през което растежния хормон просто няма време да изпълнява своята функция.

Това може да доведе до намаляване на физическата активност на детето, или обратното, хиперактивност

По този начин психологическа устойчивост е нарушена. Също така, по-късното заспиване се отразява отрицателно на развитието на интелигентността на детето. През нощта тялото расте, нервите се успокояват, организма си почива и функциите се възстановяват. Нощта трябва да се превърне във време, в което цялото семейство си почива.

10 златни правила за добър детски сън, според д-р Комаровски

1. Приоритет!

Детето трябва да се научи да си ляга навреме, не само за да расте здраво и спокойно, но и за да си почиват родителите.

2. Режим

Сънят в семейството се формира в зависимост от това кога е удобно да си легне не само детето, но и цялото семейство. Не оставяйте будни дълго, след като сте сложили детето да спи.

3. Решете къде ще спи

Дали детето ще спи само, или с родителите, това зависи от решението на двамата родители. Най-добре е да има отделна стая за бебето, с удобно креватче и възможност стаята да се ползва след като то порасне.

4. Не се колебайте да го събудите!

Ако то обича да спи до късно, ако предпочита да поспива повечко следобед, не се колебайте да го събудите. Така, с течение на времето, ще му изградите малко по-здравословен режим.

5. Оптимизирайте храненето

Често на децата им се приспива след като се нахранят. Това не винаги е добре. Нека между последното хранене и съня има поне 2 часа. Ако все пак хлапето е много гладно, дайте му бисквитка, или някаква лека каша.

6. Натоварен ден

Да предположим, че всеки ден детето ви ще бъде задоволено, както физически, така и емоционално, но без ексцесии и хармонично.

7. Помислете за въздуха в спалнята

Оптималната температура на помещението трябва да бъде 18-21 ° С и влажност 50-70%. Решението на този проблем – задача на бащата.

8. Къпане

Макар и да е по-голямо, вечерната баня прави чудеса за добрия сън. Затова осигурете на детето време за една, макар и кратка, топла баня.

9. Пригответе леглото!

Детското легло трябва да бъде удобно, с не много мек матрак. Спалното бельо е добре да е памучно. До третата година детето е добре да спи без възглавница, или с много тънка възглавница.

10. Надежден памперс за нощните часове

За най-малките добрият нощен памперс е от значение. Не правете икономии, не робувайте на марките, а заложете на качеството.

Здравословният сън на бебето и детето – ключ към щастие и добър микроклимат в семейството!

Източник: komarovskiy.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *