Бронхит? Не бързайте с диагнозата!

През този сезон кашлят ако не всички, то почти всички. «Бронхит» – обикновено казват околните. Не бързайте да си поставяте диагноза. Кашлицата е симптом при много заболявания. Диагнозата «бронхит» може да постави само лекар.

Бронхитът няма специфични проявления. Симптомите, които се наблюдават у болните от бронхит, са възможни и при “банални” фарингити и при пневмонии. Затова само лекарят може да установи точната диагноза, да назначи правилното лечение и да обезпечи необходимия контрол върху развитието на болестта.

Обикновено бронхитът възниква след сериозна хрема или заедно с остра респираторна инфекция. Основните спътници на болестта са чувството на отпадналост и слабост. При тежко протичане на заболяването се вдига висока температура и се по-явява задушаване.

Визитната картичка на това заболяване е кашлицата. Понякога тя е толкова мъчителна, че от пренапрежение на мускулите могат да се появят болки в долната част на гърдите, а също и в корема. В особено тежките случаи продължителната кашлица завършва с повръщане.

«Добрата» кашлица –това е продуктивната кашлица: влажна, с течни храчки, които изчистват дихателните пътища от патогенните микроорганизми. При сухата кашлица се назначават отхрачващи препарати.

При кашлица добре помага инхалация с подгрята минерална вода.При лечение на бронхита много добре се отразяват народните средства – отвара от маточина, корени от девесил, съцветия от липа, сок от ряпа с мед. Ако температурата е нормална, болният може да положи на гърдите си синапена лапа.

ПРАВИЛА ЗА БОЛНИТЕ ОТ БРОНХИТ

АКО ИСКАТЕ ДА ДИШАТЕ С ПЪЛНИ ГЪРДИ

1. Чист и влажен въздух в помещенията. Той може да се овлажнява с обикновен пулверизатор. Или просто да се постави съд с вода на котлона. Ако бронхитът ви е настигнал през лятото, поставете на няколко места в спалнята мокри кърпи.

2. Обилни и топли питиета, които разреждат храчките.

3. Режим на почивка и пълноценно хранене.

4. Диспансерно наблюдение при лекар специалист.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бронхит? Не бързайте с диагнозата!

  1. дияна каза:

    за бронхит ни препоръчаха капки Умкалор, били на растителна основа и се ползвали като алтернатива на антибиотиците, но трябвало да се вземат веднага при първи симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *