Не чакайте до последно ако имате „перде“

Искам да споделя моя проблем и да помоля за съвет. В лявото ми око възникна леко помътняване. Лекарят ми определи начален стадий на катаракта и ми предложи операция. Но аз помня, че на моята майка й направиха опера­ция чак когато почти ослепя с едното око. Лекарите чакаха пердето „да узрее“. Защо на мен ми предлагат веднага да легна на операционната маса?

Елена Иванова, Димитровград

По-рано действително се смяташе, че операция може да се прави чак когато катарактата „узрее“ и минаваха няколко години, докато това се случи. Хора­та с катаракта дълги години изпитваха значителни неудобства и дори губеха работоспособността си.

Сега обаче възгледите по този проблем коренно се промениха. Офталмолозите вече не чакат очната леща окончателно да помътнее. Катарактата се оперира, когато започне да пречи на човек да живее и работи нормално. Съвременните методи за замяна на очната леща позволяват по време на операцията да се решат редица допълнителни задачи по корекция на зрението. Например да се коригира съществуващото късогледство или далекогледство на пациента.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *