ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Йорданова: Вече разчитаме успешно посланията на човешкия геном

Човешки геном – същност. Разчитане на човешкия геном – с напредъка на медицината учените разчитат здравословното състояние на пациентите към даден момент и тенденциите за здравословни проблеми, които могат да се проявят в бъдеще. Фактори, които променят състоянието на човешкия геном – наследственост (постоянна величина); променливи величини (хранене, начин на живот, употреба на алкохол и цигари, наркотици и други). ДНК скрининг на възрастни пациенти. ДНК скрининг на бебетата в зародиш – серумен скрининг за Синдром на Даун; неинвазивна пренатална диагностика. Нутригенетика.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. Албена Йорданова. Преди време български екип откри рядко неврологично заболяване, което е представено в Белгия. Ръководител на екипа е именно проф. Йорданова.

 човешкия геном
Д-р Щонова и нейната гостенка разглеждат човешкия геном

Една от най-горещите теми в съвременната медицина е разкодиране на човешкия геном. Целта е да бъде открит отговор на въпроса дали ДНК-то контролира нашия живот, нашата съдба и други прояви на нашето съществуване. Проф. Албена Йорданова обяснява, че човешкият геном е книгата на живота. Тя е изградена от 3 милиарда букви, вложени в 23 глави. Всяка една глава се състои от изречения.

Учените днес могат да разчетат изреченията и техния смисъл.  Човешкият геном е изграден от белтъци, които изграждат нашия организъм и когато настъпват мутации, те обикновено водят до промяна в дадена буква или в дадена дума. Променят смисъла на изреченията в характеристиките на човешкия геном. Всяка болест довежда до видоизменение в генома и в белтъците.

Рамката на генома се променя ежедневно. Тя зависи от начина ни на живот – дали спортуваме, с какво се храним, колко сме стресирани и други. Дали вземаме лекарства или не. Приемът на лекарства цели да направи редакция на човешкия геном в една правилна посока. Характеристиките на тялото и неговата структура също са заложени генетично и могат да бъдат разчетени в човешкия геном.

 човешкия геном
Проф. Йорданова е изключително горда с напредъка в медицината относно тълкуване на човешкия геном

Тълкуванието на генетичните фактори показват с огромна категоричност дали един човек ще развие дадено заболяване, или не. В друг аспект показват една вероятност, но не е задължително тази вероятност да се случи. Откривателят на двойната спирала на ДНК Джеймс Уотсън публикувал своя генетичен код, но скрил, че има предразположение към късна форма на болестта на Алцхаймер.

Анджелина Джоли е носител на патогенна мутация за развитие рак на гърдата и на яйчниците. В нейното семейство има още поне 8 човека с тези заболявания. При Анджелина Джоли рискът от тези болести е 89%. За разлика от актрисата, средностатистическата жена в Англия е застрашена от тези болести едва в 12%. Анджелина е имала  две възможности – или да прави постоянни прегледи и лекарите да реагират, когато се появи ракът или да направи въпросната мастектомия, както всъщност е постъпила.

 човешкия геном
В студиото на „Духът на здравето“

Бременните жени се подлагат на генетични тестове за изследване рисковете при 13-та, 18-та и на 23-та хромозома и аномалии на половите хромозоми. Серумен скрининг за Синдром на Даун – в строго определен етап от развитието на бременността – първоначален скрининг – от 10 до 12-та гестационна седмица и вторичен скрининг, ако се наложи, между 16 и 18-та седмица.  Неинвазивна пренатална диагностика – взема се кръв от майката. В серума на майката се търси ДНК от плода. В най-близко бъдеще ще бъдат изследвани наследствени заболявания като муковисцидоза, хемофилия и други.

Нутригенетика – изследва предразположеността и реакциите на всеки човек към различните храни. Нутрогенетиката определя какви храни трябва да се ядат или да не се консумират, защото те ще удължат или ще намалят продължителността на живота.

Сексуалната ориентация е свързана с определена наследственост и генетична предразположеност. Тя е закодирана и в гените. Не е задължително да се случи хомосексуализъм, но е възможно и да се прояви, ако има генетична предпоставка.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото на Би Ти Ви и съветите на проф. Йорданова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *