Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важно четиво за родители: Опасни ли са кортикоидите за децата?

Сред родителите фобията от кортикоидите е много упорита. Но ако тези лекарства са използвани както трябва, опасност за децата няма.

Лекарите предписват кортикоиди за лечението на възпалителни процеси. Тези лекарства са мощни и действат по-бързо от аспирина или ибупрофена. Както при възрастните, така и при децата на всяка възраст – от раждането до пубертета – кортикоидите лекуват многобройни заболявания, повече или по-малко сериозни. Дозирането и при тях, като при всяко друго лекарство, е от основно значение. То е съобразено с телесната маса на пациента.

кортикоидите
Ако кортикоидите се използват правилно, опасност за децата няма

Астмата е едно от заболяванията, което се нуждае от продължително лечение с кортикоиди. Иначе възпалението на бронхите може да доведе до сериозни респираторни проблеми и да постави живота на детето в опасност. При често повтарящи се астматични пристъпи се препоръчват инхалации с кортикоидни препарати сутрин и вечер. Ако обаче дозите са недостатъчни, не само няма да се постигне лечебен ефект, но и съществува риск от усложняване на симптомите.

Кортикоиди на хапчета могат да се приемат в продължение на 2-3 месеца, ако астмата се проявява с неравен ритъм.

Вторични ефекти

Ако се взимат в продължение на няколко дни в случай на възпаления на горните дихателни пътища или ушите, нежеланите ефекти на кортикоидите са почти несъществуващи.

Когато се прилагат срещу астма, ревматизъм, възпалителен колит, атопичен дерматит и някои бъбречни заболявания, кортикоидите са предназначени за продължително лечение и нежеланите им ефекти трябва да бъдат под лекарско наблюдение. Най-често те се състоят в забавено костно развитие, хипертония, мускулни проблеми, безсъние, раздразнителност, тревожност, язва на стомаха.

За отбелязване е, че тези странични ефекти са по-силни, когато лекарствата се приемат орално под формата на хапчета и течни препарати, отколкото ако се използват локално като кремове и спрейове.

Предпазливост

Каквато и да е възрастта на детето, нежеланите ефекти са едни и същи. В някои случаи все пак се налага особено внимание, например при малките диабетици е необходимо съответно дозиране и на инсулина. Освен това контактите с болни от варицела са много опасни за детето, лекувано с кортикоиди, защото тези лекарства намаляват имунната защита и при него варицелата може да протече по-тежко.

По принцип децата, които приемат кортикоиди, трябва да бъдат ваксинирани срещу грип, но в същото време т.нар. „живи“ ваксини срещу хепатит, туберкулоза, заушка са за избягване.

Повишен апетит

Това е един неприятен страничен ефект от кортикоидите, който може да доведе до бързо и значително напълняване. Детето, което е лекувано с кортикоидни препарати, трябва да бъде на диета с намалено количество на мазнини и захари, но също и на сол, за да не се стигне до задържане на течности и подпухване на лицето.

Спазването на дозировката е задължително!

Склонността на някои родители да намаляват предписаните дози е много опасна – в резултат на това неправилно проведено лечение болестта може да се ускори, при това с всички нежелани ефекти от лекарствата. Спестяването на количеството кортикоиди може да доведе до необходимостта от повишени дози по- късно.

Друга опасност се крие в прекалено късно започващото лечение. При атипичния дерматит например често до кортикоиди се прибягва, когато родителите се убедят, че няма друг начин за лечение, но през това изгубено време се увеличава рискът от инфектиране на кожните плаки с вируси или бактерии.

Всеки ден по засегнатите места трябва да се слага кортикоиден крем до пълното оздравяване на кожата.

Идеалната доза на крема е в размер на малко грахово зърно за площ, равна на една средна длан. Не изхвърляйте използваните вече туби, защото за лекаря е важно да знае колко сте използвали за един месец – ако е прекалено много, има опасност от изтъняване на епидермиса и от преминаване на лекарството в кръвта, а ако е прекалено малко, терапевтичната доза не е достигната.

Самолечението с кортикоиди е недопустимо. Приемът на тези лекарства става само под лекарски контрол, защото те могат да доведат до проявата на скрит възпалителен процес. Освен това кортикоидите не се спират рязко, а по определена от лекаря схема.

Опасност от забавяне на растежа

Продължителното лечение с кортикоиди в случай на хронични заболявания увеличава риска от нежелани ефекти върху костите, мускулите и сухожилията. За да се намали опасността от забавяне на растежа на детето, е необходим допълнителен прием на калций и витамин D. След като възпалителният процес бъде овладян, приемът на кортикоиди може да се разреди във времето, например да става през ден.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *