Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шиен миозит – какво представлява и как се лекува?

Повечето хора поне веднъж в живота се сблъскват с шиен миозит. Честотата му предизвиква невярна представа за незначителност. Но липсата на адекватно лечение бързо води до преминаване на острата форма в хронична, която се поддава на терапия малко по-трудно.

Шиен миозит

Видове миозит и причините за тях

Преди да наблегнем на най-често срещания миозит – шийния, ще се спрем на общите за всички видове миозит неща. Миозитът представлява възпаление на скелетните мускули, което възниква по различни причини. Най-често се засягат мускулите на гърба, шията, гръдния кош, по-рядко – мускулите от кръста надолу.

Причините за остър миозит са:

  • инфекция
  • травма
  • преохлаждане

Хроничната форма обикновено се развива като следствие от неадекватно и несвоевременно лечение на острата форма или като усложнение на инфекциозно заболяване. Много е лесно да се сдобием с този проблем: достатъчно е да не загреем мускулатурата преди тренировка или да се опитаме да преместим например твърде голям и тежък шкаф или диван. И, разбира се – да постоим на течение. Има и други обстоятелства, които могат да ни докарат и миозит: той може да бъде предизвикан от автоимунно заболяване, паразитна инфекция (когато паразитите попадат в мускулната тъкан), постоянно напрягане на мускулите (например професионален миозит при цигуларите или шофьорите, които прекарват дълго време в едно и също положение). Гнойният миозит възниква като усложнение от остеомиелит или като резултат от локална инфекция. Поли- и дерматомиозитът са заболявания с неясна етиология, като произходът им вероятно е ревматичен или вирусен. Това са сложни и трудноизлечими форми на болестта.

Основни симптоми

При всички разновидности на заболяването основните симптоми са: болка в поразените мускули, която нараства при напрягането или натискането им; уплътняване на мускулите; в някои случаи е възможно и повишаване на температурата. Подуванията и отоците обикновено са признаци на гнойно възпаление, а обривите в червено и лилаво – признак за дерматомиозит.

Заради болката често при миозит се забелязва ограниченост в движенията – човек може да се окаже принуден да заема неудобна поза. Продължителното нелекуване може да доведе до мускулна атрофия.

Шиен миозит

Това е най-разпространеният вид възпаление на мускулите. Най-често се предизвиква от преохлаждане или продължително принудително пребиваване в едно положение. Когато се чувствате схванати и обяснявате това с „надуха ми врата“, всъщност става дума точно за шиен миозит. От това заболяване често страдат хора, които дълго работят на компютър или се занимават с еднообразна ръчна работа.

Когато заболяването стане по-продължително, нараства слабостта в мускулите, на болния му е трудно дори да си надигне главата от възглавницата сутрин, могат да се появят нарушения в преглъщането, дори и необяснима с други причини кашлица.

При шийния миозит болката може да ви безпокои както при завъртане на главата и опити да я навеждате, така и в пълен покой. При натискане с пръсти на мускулите на тила болката обикновено става по-интензивна, често се разпространява към ръката и практически винаги е асиметрична – неприятните усещания са по-изразени от едната страна на шията. Може да се получи и ограничена подвижност на шийните прешлени, както и главоболие.

В състояние на покой неприятните усещания може и да преминат, но с течение на времето, ако миозитът не се лекува, болките стават практически постоянни.

Как се лекува шийният миозит?

Болката при тази диагноза може да се тушира с помощта на нестероидни противовъзпалителни препарати. Препоръчва се суха топлина – увиване на шията с топъл шал, като добър ефект дават и загряващите мазила. По въпроса с масажите някои специалисти съветват да не се правят по време на обостряне. Според други мнения, професионалният лечебен масаж е едно от най-добрите средства за лекуване на шийния миозит. Добре е евентуалното прилагане на сгряващи компреси и вани да се обсъди с лекуващия лекар – възможно е той да препоръча да се отложат, докато възпалението се тушира поне в някаква степен.

Много е важно по време на лечението болният да избягва физическите натоварвания, а при по-тежки форми се препоръчва дори постелен режим. Рядко се налага хоспитализация при шиен миозит – ако лечението е започнато навреме, то спокойно можете да се справите с болестта в домашни условия.

За намаляване на възпалението, обикновено лекарите препоръчват прием на кортикостероиди или новокаинова блокада (вкарване на новокаинов разтвор в засегнатата тъкан). След медикаментозното лечение, е хубаво да се направи и физиотерапевтичен курс.

Натоварване

Ако постоянно се занимавате със спорт, можете да се върнете към тренировките си, след като оздравеете. С лечебни упражнения можете да се занимавате още когато възпалението започне да затихва. Принципно е добре да не оставяте дълго мускулите ненатоварени.

Важно: не се опитвайте сами да си поставяте диагноза и да си назначавате лечение – шийният миозит лесно може да се сбърка с някои заболявания на гръбнака, включително с шийна остеохондроза. Неадекватното лечение в този случай може да доведе до тежки последствия. Особено внимание е необходимо при използването на народни средства за лечение – самостоятелното приготвяне на различни лечебни мазила може да предизвика раздразнение и изгаряне на кожата, пише Журнал за жената.

Профилактика

За да се предпазите от шиен миозит, е важно своевременно да лекувате простудните заболявания, да не допускате продължителен престой в неправилна поза и ако имате еднообразна (като физическо натоварване) работа, да правите чести почивки. Желателно е да избягвате теченията, да не излизате на студено веднага след физическа работа, да се обличате добре – особено в междинните сезони, когато времето е непредсказуемо.

Препоръчителни хранителни добавки

Предлагаме ви да използвате хранителни добавки за подобряване здравето на костите, ставите и мускулите, т.е. за цялата опорно-двигателна система. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ВИРУМИН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ слага край на болката и сковаността 

ВИРУМИН ВИТАЛ за здрави стави и силна имунна система 

ДЖОЙНТ КОНТРОЛ от DOCTOR NATURE 

ДЯВОЛСКИ НОКЪТ, код: 30449 

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА, код: 30416 

Колаген ГОЛД ЕКСТРА, код: 30428 

КОРАЛОВ КАЛЦИЙ КОМПЛЕКС 

МАТСАН ДОЙЧ ЗА СТАВИ със змийска отрова 

НЕОСТАВИТ За здрави стави! 

НЕОФЛЕКСИН При проблеми със ставите, сухожилията и хрущялите! 

СТОП ПЕЙН (STOP PAIN) премахва болката за минути! 

УНИВЕРСАЛНА ЗАТОПЛЯЩА ЯКА – BIOMAGNETIC POWER 

ФЛЕКС КОМПЛЕКС от Zona Pharm 

ТЕРАПЕВТИЧЕН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ БАЛСАМ С ДЯВОЛСКИ НОКЪТ 

ТЕРАПЕВТИЧЕН ОХЛАЖДАЩ ГЕЛ С ДЯВОЛСКИ НОКЪТ код50102 

ЦАРСКИ БИЛКИ За опорно-двигателната система код30105

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *