Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога трябва да посетите мамолог незабавно? (вижте симптомите)

Мамологът е специалист по диагностициране и лечение на заболяванията на млечните жлези.

При какви симптоми да потърсите помощта му? Kолко често да правите профилактичен преглед и да се изследвате сами? С какви методи? Отговорите на тези въпроси са ви нужни не само за да съхраните здрави гърдите си, но в някои случаи и живота си.

мамолог
Ако усещате подуване, бучка или уплътняване по гърдите, задължително посетете мамолог

Заболяванията на млечните жлези се срещат все по-често и причините за разпространението им са известни – към постоянния стрес и замърсената околна среда се прибавят чисто женски проблеми като хормонален дисбаланс след аборт, раждане или изненадващи фактори като зимна ваканция в гореща страна в чужбина или прекаляване със солариума.

Какво трябва да споменете задължително на мамолога?

Не лекар се казва всичко, но при мамолога е важно да не забравите да изброите лекарства, които приемате редовно или сте пили наскоро. Причината е, че доста медикаменти могат да предизвикат промени в гърдите – някои контрацептиви, антидепресанти, обезболяващи, препарати при сърдечносъдови заболявания, дори хомеопатични средства, в състава на които има женшен, соя, ефедрин.

Какви симптоми налагат веднага да посетите мамолог?

– подуване, бучка или уплътняване по гърдите или под мишницата

– болезненост на зърната

– необичайни промени в гърдите или по зърната

– зачервяване, поява на пигментни петна, лишеи или мехурчета по кожата на гърдите, зърната или ареолите (кръговете около зърната)

– изтичане на секрет от зърното

– хлътване на зърното в гърдата

Трябва ли да се прегледате при напрегнати и болезнени гърди?

Обичайното месечно неразположение може да е причина за тези усещания – обикновено се явяват непосредствено преди менструалния цикъл, в първия ден или през втората му фаза. Промяна в хормоналните нива също може да предизвика болезненост в млечните жлези. Честа причина са травмите на гърдите – не само удар, но и неудобен сутиен например.

Различни състояния и заболявания на млечните жлези като мастит, мастопатия, кисти, разширени млечни канали също се проявяват с болки. Може да се окаже, че бодежите в гърдите се дължат на междуребрена невралгия или проблем с гръбначния стълб. Във всички случаи не бива да се паникьосвате, а да отидете на преглед.

Мамологът ще определи причината за дискомфорта и ще предпише лечение при необходимост.

Какви са методите за изследване?

– Ехографията (ултразвуково изследване) е основният начин за ранна диагностика на заболявания на гърдите при жени до 35-годишна възраст, а за тези над 35 е допълнителен метод. Обяснението е, че до 35 години в женските гърди преобладава фиброзно-жлезистата тъкан, която може да се изследва много по-успешно с ултразвук, отколкото с мамограф.

След тази възраст плътността на фиброзно-жлезистата тъкан започва да изтънява и постепенно се замества от мастни структури. При този строеж на гърдите мамографът има по-големи възможности за изследване на тъканите.

– Мамографията (рентгеново изследване на млечните жлези) става основен метод за откриване на ранен стадий на заболяване (особено онкологично) на гърдите след 35-годишна възраст.

– Магнитният резонанс (нелъчево изследване) е допълнителен метод за диагностициране след 35-годишна възраст. При по-младите жени се прилага само след ултразвуковото и клинично изследване по назначение от мамолога за уточняване на предполагаемо доброкачествено или злокачествено изменение на гърдите.

Мастопатията може ли да е проява на друго заболяване.

Мастопатията се дължи на нарушен хормонален баланс в организма. Затова тя може да е съпътстващо неразположение при болести на щитовидната жлеза, яйчниците, черния дроб (например хепатит).

При всички тях обикновено се увеличава нивото на естрогена, което повлиява хормоналното равновесие. Мастопатията се лекува с растителни или хормонални препарати и не е симптом на рака на гърдата, успокояват специалистите.

6 от 10 жени страдат от мастопатия в някой период от живота си.

90% от промените в гърдите – подозрителни уплътнения или бучки, се откриват от самите жени. Ранната диагностика е много важна, затова се изследвайте редовно сами (с оглеждане и опипване) – всеки месец по едно и също време, най-добре 5-7 дни след последния ден на менструалния цикъл.

Болките в гърдите, причинени от хормонални промени, не се лекуват с обезболяващи. За облекчаването им се препоръчва да запазите спокойствие, да намалите стреса в ежедневието си и да изключите от менюто си солените храни, пикантните подправки и кафето.

Всяка жена трябва да посещава мамолог веднъж годишно за профилактичен преглед. Лекарят определя как да проведе изследването и дали се налагат допълнителни методи на контрол и диагностика.

Източници:за жената,журнал,medporatal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *