Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как работи ендокринната система и съвети за нейното здраве

В статията ще намерите информация за ендокринната система. Кои са хормоните и жлезите в нашия организъм. Как работи системата. Окситоцин. Кортизон. Денонощието и нашите хормони. Препоръчителни хранителни добавки с природни съставки.

Ендокринната система и хормоните

През август миналата година на 44-годиш- на възраст почина най-високият мъж на планетата. Ръстът на украинеца Леонид Стадник беше 2 метра и 57 сантиметра, с които той влезе в Книгата на Гинес. Причината за тази невероятна височина са хормоните в организма му. Неговата хипофизна жлеза, една от основните жлези в човешкото тяло, произвеждала години наред прекалено голямо количество от хормоните на растежа.

Тези хормони имат мощно въздействие не само върху ръста, но и върху апетита, настроението, плодовитостта… Без тях животът е невъзможен. Когато са повече или по-малко, отколкото трябва, възникват проблеми. Това е така, защото хормоналната система изпълнява функциите си правилно само когато е в перфектно равновесие. За щастие, природата е направила така, че човешкото тяло, което е в непрестанно развитие, да може да регулира хормоналното производство според нуждите си по метода на обратната връзка. Този процес може да бъде повлиян и от нашите съзнателни действия. Чрез разнообразно хранене, редовна физическа активност и достатъчно сън всеки от нас благоприятства хормоналния баланс в организма си.

Хормоните имат и други свойства – те могат да ни лекуват, когато се появи болест. Това не се свежда само до класическите лечебни средства срещу диабета. Вече се търсят и намират нови приложения на хормоналните терапии, например срещу аутизъм – заболяване, което се повлиява от хормона окситоцин. През 2013-а сингапурски специалисти по медицинска биология откриха нов хормон, произвеждан по време на ембрионалната фаза. Той може да бъде включен в състава на медикаментите срещу високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

МАЛЪК РЕЧНИК

ХОРМОНИТЕ (инсулин, адреналин и т.н.) са химически вещества, отделяни от жлези или от органи в човешкото тяло. Те регулират многобройни процеси в организма като гликемията, метаболизма, възпроизводството…

ЖЛЕЗИТЕ, наречени ендокринни (щитовидна, хипофиза, надбъбреч ни…), произвеждат хормони, които навлизат в кръвта и въздействат насочено върху клетки, разположени на разстояние от тях.

ОРГАНИТЕ (черен дроб, бели дробове…) са съвкупност от тъкани, които осигуряват определени физиологични функции. Някои органи, като бъбреците например, са способни, подобно на жлезите, сами да произвеждат хормони.

ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА се състои от всички жлези и органи, произвеждащи хормони.

Хормонът окситоцин

И в ендокринологията има моди – последната модна звезда се нарича окситоцин. Това е хормонът на любовта, привързаността, доверието, предаността, който се произвежда в хипоталамуса. Преди около тридесетина година учени установиха, че при животните окситоцинът развива майчинското чувство

Става дума за невротрансмитер, който стимулира мозъчните зони на социалните връзки и ни прави no-ведри, по-щедри, по-състрадателни.

Дали окситоцинът е новото чудодейно средство за разбирателство между хората? Сигурен отговор няма. Всъщност изследванията дават противоречиви данни. Израелски изследователи например установили, че по време на видеоигри ефектът от прием на окситоцин бил повишена завист към победителя. А в изследователски център в Антверпен, Белгия, станало ясно, че окситоцинът стимулира състраданието само към непознати и не „функционира“ спрямо хора, които вече познаваме.

Как работи кортизолът

Борсовите играчи са подложени на силен стрес, който води до повишено ниво на кортизола. Учени от Кеймбридж твърдят, че високите стойности на хормона на стреса не насърчават към вземане на рискови решения. Заключението е, че по време на финансова криза, когато напрежението е най-голямо и има нужда от смели действия, кортизолът всъщност има възпиращ ефект, пише Журнал за жената.

Хормонален дисбаланс

Ендокринната система

Хормоните попадат 6 кръвта и чрез нея достигат до рецепторите на определени клетки, които реагират на Въздействието им. Известни са около 80 различни хормона, но със сигурност предстои да бъдат открити и нови. Ето къде възникват и как действат хормоните:

Пинеална жлеза – произвежда мелатонин, който регулира циркадните ритми (24-часови цикли, свързани с биологичния часовник).

Хипоталамус – произ­вежда вазопресин с антидиуретично действие.

Хипофиза – произвежда соматотрофин – хормон на растежа, който стимулира метаболизма.

Щитовидна жлеза – произвежда хормоните ТЗ и Т4, регулатори на метаболизма.

Паращитовидни жлези – отделят паратхормон, който регулира съдържанието на калций и фосфор в костите и в бъбреците.

Сърце – отделя натриуретичен пептид, който управлява кръвното налягане. Надбъбречни жлези – произвеждат адреналин и норадреналин, които оказват въздействие върху сърдечния ритъм, кръвното налягане и бронхите.

Мастна тъкан – произвежда лептин, контролиращ усещането за ситост, и адинопектин, който регулира липидите и глюкозата.

Черва – отделят грелин, стимулиращ апетита.

Панкреас – произвежда инсулин, който води до спад на глюкозата в кръвта, и глюкагон, който има обратното действие.

Бъбреци – отделят ренин с ефект върху кръвното налягане.

Яйчниците при жената произвеждат естрогени, които регулират месечния цикъл и стимулират развитието на вторични полови белези.

Тестисите при мъжа отделят тестостерон, който играе ключова роля в сексуалните функции и развитието на вторични полови белези.

Ендокринната система по часове в денонощието

Човешкото тяло е неуморна фабрика за хормони. Денем и нощем то произвежда тези неве­роятни молекули, които ръководят живота ни.

Сънят, гладът, либидото – всичко това е свързано с дейност­та на ендокринната система. Във всеки момент от деня тя отделя специфични вещества.

07:00 – събуждане

За да се задейства „машината“, тялото използва енергията, събрана предишния ден. Тук главна роля играе кортизолът – хормон, който мобилизира резервите на организма. Той се отделя от надбъбречните жлези най-вече между 6 и 8 часа сутринта. Кортизолът увели­чава количеството на захарта в кръвта и черпи от мазнините, като ги „пренасочва“ за подсил­ване на мускулите. Запасите на тялото обаче не са достатъчни, необходими са други източници на енергия. Грелинът увеличава усещането за глад и подготвя „терена“ на сутрешната закуска.

07:45 – сутрешна закуска

Приетите със закуската глюциди се превръщат в глюкоза. Гликеми- ята се повишава над нормалните стойности. Но за да функционира както трябва, организмът има нужда от баланс. Овладяването на гликемията е задача на инсу­лина, отделян от панкреаса. Този L хормон позволява на глюкозата да проникне в клетките на мускули­те, мастните тъкани и черния дроб. Когато възможностите за „складирането“ 0 там са изчерпа­ни, инсулинът превръща излишъка в мазнина.

09:00 – начало на работния ден

Щитовидната жлеза започва да отделя хормоните ТЗ и Т4, които подготвят организма за физическа и интелектуална дей­ност. Те снижават енергийния разход, когато организмът е в покой, и осигуряват правилното използване на захарите, мазнини­те и протеините. ТЗ и Т4 игра­ят важна роля също за растежа на детето и в регулирането на телесната температура.

12:30 – празен стомах

Грелинът отново излиза на сцена­та. По време на хранене трябва да се дъвче бавно, за да се осигури нужното време на центъра на засищането, разположен в хипоталамуса, да стимулира производ­ството на лептин. Този хормон, който слага край на апетита, се отделя от мастните тъкани в организма.

16:00 – умората дебне

Инсулинът не се произвежда само след хранене, а постоянно в малки дози в течение на деня. Той осигурява регулирането на гликемията, така че да се избегне срив поради умора. Гли­кемията от своя страна бележи повишени стойности на всеки десет минути с пик около 16 ч. Веднага след този пик нивото и е най-ниско за деня и човек изпитва нужда от сладко.

16:30 – пик на адреналина

Един непремерен жест и чаша­та с кафе се изплъзва от ръката ви. Трябва бързо да овладеете движението, за да не залеете клавиатурата на компютъра! Мозъкът веднага алармира надбъбречните жлези, които отделят адреналин. Този хормон ускорява сърдечния ритъм и мобилизира енергията, нужна за бързата реакция. След овладяване на ситуацията кортизо­лът, другият хормон на стреса, поема щафетата. Той сигнализира на хипоталамуса и на хипофизата, че организмът има нужда да възстанови притока на глюциди. Това не означава, че веднага трябва да се консумира сладко, тъй като черният дроб разполага със запаси, които освобождава в кръвта при нужда.

18:00 – слагаме маратонките

По време на спорт мускулите имат нужда да бъдат подхранвани. Глюкагонът, отделян от панкреаса, има задачата да освободи захарта, намираща се в черния дроб, и да повиши гликемията. По време на физическата активност се отделя голямо количество тестостерон, който подсилва мускулите. След половин час спорт хипоталамусът отделя много ендорфини – хормони с еуфоризиращ, обезболяващ и антиоксидантен ефект.

20:00 – денят си отива

Хипоталамусът изпраща първите сигнали за умора. Пинеалната жлеза в мозъка започва да отделя мелатонин – хормон, който благоприятства заспи­ването.

22:00 – време за секс

И двата пола отделят тестостерон, либидото се събужда. По време на полов акт организмът произвежда ендорфини и окситоцин – хормони, които увеличават усещането за удоволствие и улесняват заспиването.

23:00 – светлините угасват

През нощта мелатонинът, от­делян при отсъствие на светлина, синхронизира биологичния часовник с външните условия. Той стабилизира хормоналната дейност на хипоталамуса и така го подготвя за следващия ден. През първите три часа от нощния сън хипофизата произвежда хормона на растежа, който при възрастните служи за възстановяване на нарушени тъкани, за регулиране на гликемията, за ситмулиране на имунната система.

02:00 – и нощем жлезите работят

През нощта мастните тъкани в организма отделят лептин, който предпазва от нощен глад. Хипоталамусът произвежда вазопресин – хормон с антидиуретично действие, спестяващ ни отиването до тоалетната, когато е време за сън. Освен това той регулира количеството на водата в тялото.

Добавки за ендокринната система
Хранителните добавки за ендокринната система

Това са хранителни добавки с природни съставки, които се пият при определен дисбаланс в организма. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ИЗОФЛАВОНИ ОТ ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА Хормонален баланс! к30507Многогодишното растение червена детелина съдържа изофлавони, които представляват фитоестерогени ноподобяващи структурата на човешкия естероген. Синергичното действие на червената детелина в комбинация с витамини и микроелементи работи в посока на нормализиране хормоналния баланс, обменните процеси и цялостно укрепване на женския организъм.

МИОМАКС MIOMAX допринася за нормалното функциониране на женската полова система и маточната мускулатура, като нормализира баланса на естрогена.

СОЕВИ ИЗОФЛАВОНИ За жени, които знаят какво искат код30258Природната комбинация нормализира хормоналния баланс на женския организъм с висока ефективност. Във всяка капсула се съдържа сух екстракт от семена на соя Glycine max L. (200 мг), от тях калций 240 мг, изофлавоноиди 80 мг, витамин D3 5 мкг.

Соя и Калций, код: 30447Продуктът разчита на естествените качества на соята, която е способна да регулира хормоналните нива в женския организъм и да неутрализира негативните прояви на климакса. Растителните протеини, и особено биологично-активната соева съставка – изофлавоноиди, подпомагат минерализацията и повишават костната плътност.

ЦАРСКИ БИЛКИ За истинско удоволствие код 30111Препоръчва се за повишаване на половата активност при мъжете и жените. При нарушени сексуални функции, преждевренна еакулация, нарушена ерекция, хормонални дисфункции, смущения по време на секс породени от стрес, фригидност.

ЦАРСКИ БИЛКИ За мъжа код 30103Регулира функциите и подобрява дейността на простатаната жлеза. Тя е наричана „второто сърце на мъжа“. Има антисептично и противовъзпалително действие.

ЕРОГЕН от Zona Pharm – подобрява кондицията и неутрализира проблеми в сексуалното общуване. Активира желанието и подобрява възможностите, като мобилизира собствените резерви на организма.

Женшен (Рапах ginseng) при топли вълни, умора, изтъняване на влагалищната лигавица

Масло от едроцветна пупалка (Oenothera biennis) при промени в настроението, раздразнителност, болки в гърдите

РОДИОЛА плюс, код: 30479Благодарение на родиола-капсулите организмът успешно поддържа физическата си и психическа работоспособност. Лечебното растение Rhodiola rosea /розова родиола, златен корен/ е познато на народната медицина със свойството си да премахва умората и да повишава нивата на енергия в организма.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *