ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сензационно изявление на диетолозите обърна с главата надолу концепцията за здравословно хранене!

Здравословното хранене е вегетарианска диета, в която липсва мляко, масло и месо, а десертът е от няколко какаови зърна със сок от агаве върху тях

здравословното хранене

Здравословното хранене е онова хранене, което се случва на малки порции, поне 5-6 пъти на ден. Сигурно сте чували тези, а със сигурност ще чуете и още препоръки и съвети, които касаят здравословното хранене.

Наскоро станаха факт няколко официални препоръки за хранене. Според тях настъпи изменение на списъка на продуктите, които са считани за здравословна храна повече от половин век. Сега учените твърдят, че продуктите, които преди са били считани за полезни, днес предизвикват диабет. Това предполага, че трябва да имаме повече доверие на собственото си тяло и неговите нужди, отколкото глупаво да се следват препоръките на диетолозите.

Ако ядете само здравословна храна и започвате деня с белтъчен омлет без сол, а за вечеря хапвате варени пилешки гърди и шепа рукола, имаме лоши новини за вас. След не много време вие най-вероятно ще се сблъскате с някои от тези болести: затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет. Вие сте изложени на риск да си докарате някое хронично заболяване много повече, отколкото хората, които започват деня си с чаша кафе, а за вечеря предпочитат сочна свинска пържола.

Истината за правилното хранене

В Съединените щати наскоро бяха публикувани нови препоръки за хранене. Част от тези препоръки включват доказано полезни хранителни навици на някои европейски страни. Единственото диетично хранене, което беше препоръчано от някои от най-известните американски диетолози е СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА.

„В продължение на две поколения американците са се хранили в съответствие с препоръките на хранителни режими, които не са потвърдени от клинични проучвания“, – е коментара на CNN, цитиран от други световни медии, както и списания за здравето и здравословния начин на живот.

Какво се е променило?

За да не изпадаме в подробни и леко оттегчителни обяснения, ще синтезираме изводите така – хранете се като гърците и италианците. Спазвайте средиземноморската диета. Хапвайте месо. Може и нещо по-тлъстичко, ако обичате. Но две неща са препоръчителни – имайте мярка и пийте на ден не повече от половин чаша червено вино. Учените потвърдиха и се извиниха – наличието на холестерол в храната не оказва влияние върху наличието и трупането на холестерол в кръвта.

Промяната на диетичните препоръки ще окаже въздействие върху всички сфери на живота, като се започне с храната в училище и завърши с препоръките на клиничните диетолози.

Защо така се случи, че бяхме принудени да включим тлъсто месо към списъка с нездравословна храна?

Според „Ню Йорк Таймс“, голяма е ролята на хранително-вкусовата промишленост. Много производители са били на печалба в продължение на десетилетия от лъжите за здравословното хранене. По-лесно е да се произвежда и продава изкуствена, пълна с химикали и безумно евтина „храна“, отколкото най-обикновена пържола, без значение дали е придобита от щастливо или нещастно прасе. И в двата случая прасето изисква много повече грижи и не е чак толкова рентабилно да се отглежда.

Но основната причина е, че предишните препоръки са базирани на много слаби доказателства. Липсват проучвания и наблюдения. Налице са само някакви изследвания, които показват единствено някаква, но не и причинно-следствена връзка между прием на храна и ползи.

Ограничения прием на мазнини води до повишен прием на въглехидрати. И покрай полезните и естествени въглехидрати, ние поглъщаме и вредни – все ще се намери някое сладко изкушение около нас.

През последните 50 години прием на мазнини е намалял с 25%, докато приема на въглехидрати се е увеличил с 30%

Според последните проучвания, този начин на хранене повишава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, за разлика от менюто, което съдържа здравословна доза мазнини.

Всичко това потвърждава истината, че трябва да имаме по-голяма увереност в предпочитанията на тялото си и да ядем онова, което то иска. И още по-добре е да се върнем към добрата стара диета на нашите предци: от всичко, но по малко.

Антъни Бурдейн, един от най-известните готвачи казва че е по-добре тялото ни да е увеселителен парк, отколкото храм.

Източник: woamn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *