ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АТАКАНД / ATACAND

Съдържа кандесартан цилексетил, кармелоза калций, хидроксипропилцелулоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, царевично нишесте, макрогол

Предназначение

АТАКАНД е лекарствено средство за контрол върху артериалното налягане. Ефектът от действието му се изразява в отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане; сърдечният мускул по-лесно изтласква кръв до всички зони на тялото.

Медикаментът се прилага при лечението на пациенти с хипертония, включително подрастващи и деца над 6 години. Подходящ е при пациенти със сърдечна недостатъчност.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско предписание; дозите и продължителността на приема са индивидуални и се определят от лекуващия. В зависимост от препоръчаната дневна доза се избира вариант на лекарството с таблетки от 8, 16 или 32 милиграма.

Таблетките се поглъщат цели – с малко вода, по възможност по едно и също време в рамките на деня. Приемът не зависи от храненията.

При високо артериално налягане обичайната доза за деца над 6 години и подрастващи до 18 е 4 мг веднъж дневно; при възрастни със същата диагноза е 8 мг веднъж дневно. При необходимост лекуващият може да определи по-висока дневна доза за определено време. Пациенти със заболявания на бъбреците или черния дроб, както и дехидратирани, може да бъдат посъветвани да вземат по-ниски дози.

При сърдечна недостатъчност лечението започва с 4 мг дневно, като при необходимост дозата се удвоява през период от две седмици. Максималната дневна доза, която може да се достигне при това, е 32 мг.

Не компенсирайте с двойна доза след пропуснат прием.

При неволно предозиране незабавно потърсете медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Възможни са алергични реакции – кожен обрив и сърбеж, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане.

Има информация за чести смущения от рода на замайване, главоболие, чести дихателни инфекции, понижаване на кръвното налягане, смущения в бъбречните функции, промени в кръвните изследвания – повишени стойности на калий, понижени на натрия, понижаване броя на белите и червените кръвни клетки. В по-редки случаи са възможни болки в стави и мускули, гадене, възпаление на черния дроб, кашлица. При лечението на деца страничните ефекти се проявяват по-често в сравнение с възрастни. В тази възрастова група се съобщава също за хрема, повишена температура и ускорен пулс.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АТАКАНД не се употребява при алергични реакции към активния компонент или някоя от останалите съставки.

Медикаментът не се използва по време на бременност. Не се препоръчва при кърмене.

Този лекарствен продукт е противопоказан при заболявания на черния дроб и жлъчката в напреднала или усложнена фаза.

Не използвайте при деца под едногодишна възраст!

Рискови групи са пациентите със сърдечни заболявания, бъбречни страдания и на диализа, с наскоро трансплантиран бъбрек, с ниско артериално налягане, преживелите инсулт, със заболяване на надбъбречните жлези, с непоносимост към захари.

Не шофирайте, ако след прием на медикамента усещате слабост и замайване.

Взаимодействие с други медикаменти

Задължителна е консултация с лекуващия за безопасното съвместяване на АТАКАНД с други медикаменти. Това е важно условие при паралелен прием с други лекарства за намаляване на кръвното налягане, нестероидни противовъзпалителни, диуретици, медикаменти при психични заболявания, хепарин, калиеви добавки.

Усреднена цена в аптеките – 17 лв за опаковка от 28 таблетки по 8 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *