Обърнатата матка не е заболяване!

Здравейте, какво пред­ставлява обърнатата матка? Казаха ми, че имам такава още като бях на 18 години (сега съм на 30 г.). От тогава насам нямам нито една, дори и случайна бременност. От 3 години не се предпазвам въобще, но не мога да забременея. Досега не съм следила много за фертилни дни, овулация, пози и т.н., но все пак ме е страх. Срещам различни мнения за обърнатата матка и не зная дали тези, които твърдят, че това не е проблем, него казват само за успокоение на пациентите см? Имам редовен цикъл на 27-28 дни, преди ми вървеше по седмица, а от година-две само по 3 дни! Краткият цикъл проблем ли е? А обърнатата матка? Какво трябва да направя!

Ангелина Панайотова, Русе

Обърнатата матка не е точно заболяване, от което трябва да се притеснявате. Не е доказано и това, че обърнатата матка е причина за трудно забременяване. Тя е чисто и просто аномалия, която не трябва да ви плаши. Обърнатата матка не е гинекологично заболяване, а просто нейна специфична позиция, при която тялото й е насочено назад към таза. Може да бъде изместена и встрани (на-ляво или надясно). Нормалната позиция на матката е тази, при която тялото й е наклонено напред към корема.

Обърнатата матка е нещо толкова често срещано, че е трудно да се каже дори, че е аномалия и не би трябвало да ви притеснява въобще. Навярно още при първия в живота ви гинекологичен преглед докторът ви е казал какво е положението на матката ви, но прос­то така, за да си го знаете, а не защо­то е нещо, което трябва да лекувате. Обърнатата матка е чисто и просто недостатък, отклонение от общото правило и физическо несъвършенство, като леко кривият нос или щръкналите уши, например.

Причините за изместването на матката могат да бъдат различни:

  • сраствания;
  • удебеления на тъканите;
  • дори гравитацията се смята за причина за този разпространен проблем.

Обикновено, след направата на цветна снимка, гинекологът устано­вява точното положение на матката и евентуалните причини за нейното изместване.

Обърнатата матка може да се превърне единствено в причина за лек дискомфорт по отношение на мен­струацията и секса. Тя може да доведе до болезнена менструация, както и да причини болки по време на сексуален контакт.

При някои жени обърнатата матка е и причината за болезнена бремен­ност през първите 3-4 месеца. Много жени асоциират обърнатата матка с трудното забременяване и вярват на абсурдни съвети. Всичките тези съвети обаче се оказват излишни или поне не е доказана тяхната полза. Има много жени, които разбират, че имат обърната матка, едва след като са забременели по нормалния начин и са родили хубаво и здраво бебе.

ВНИМАНИЕ!

Ако изпитвате трудности при забременя­ване и имате обърната матка, навярно про­блемът не се състои само в тази физическа особеност, а има и други фактори. След зачеване към 4-5-тия месец матката заема правилна позиция, но след раждане тя отново се връща в първоначалното си (обърна­то) положение. В други случаи именно плодът по време на бременност измества матката в правилна посока (наклонена към корема) и тя си остава така и след раждането. Затова и някои жени с обърната матка след бремен­ност не изпитват непоносими болки по време на цикъл, както преди зачеването.

Ако сте бременна и имате обърна­та матка, това не означава, че раж­дането чрез секцио е задължително, както някои жени смятат. Затова, съветът ни е, да си направите пълни изследвания при специалист, за да установите истинската причина за липсата на бременност.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *