ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Редовната цитонамазка може да ви спаси от коварния рак!

90% от случаите на рак на маточната шийка могат да бъдат избегнати благодарение на това обикновено изследване. Ако повече от година не са ви правили цитонамазка, бързо вземете час при гинеколога!

Всяка година хиляди жени чуват диагнозата рак на шийката на матката, за някои от тях тя се оказва фатална. Болестта протича без симптоми и е по-честа при младите жени. С гинекологичната цитонамазка могат да бъдат установени ранни изменения и да се проведе лечение, така че никога да не се стигне до рак. Но повече от половината от жените не посещават гинеколога редовно.

цитонамазка
Всяка година хиляди жени чуват диагнозата рак на шийката на матката

За какво служи цитонамазката?

Чрез нея се установяват клетъчни аномалии, дължащи се на гинекологична инфекция с папилома вируси, които са над 100 различни вида. От тях 40 засягат гениталиите, а 14 от тях съдържат риск от онкологично заболяване – най-вече HPV16 и HPV18. Тези вируси са обичайни в живота ни – близо 80% от жените са изложени на тях в определени моменти. Повечето от тях са безопасни, но някои предизвикват генитални брадавици, а една малка част нарушават функционирането на клетките.

Когато аномалиите са трайни, се стига до увреждане на тъканите. То може да премине от само себе си, но може и да се превърне в предраково образувание. Тогава се появява риск в рамките на 10 до 20 години то да стане рак. Цитонамазката се състои в изследване на клетки, взети от шийката на матката, за да се установи дали има такъв риск.

Има ли предупредителни симптоми?

В 1-2% от случаите инфекцията с HPV предизвиква появата на малки видими тумори по гениталните органи

– те са доброкачествени, но заразни, рецидивиращи и трудни за лечение. Папилома вирусите с риск от рак се развиват без симптоми, няма никакви клинични признаци. Единственият начин да бъдат „хванати“ е гинекологичната цитонамазка.

Как се прихващат папилома вирусите?

С обикновен контакт в областта на гениталиите. Безсмислено е да се търси виновникът, защото е невъзможно със сигурност да се определи моментът на заразата. В повечето случаи вирусът е неактивен и се прехвърля на друг организъм в пълна „тишина“ – без да сигнализира по някакъв начин за себе си. Това не означава, че носителят му ще бъде заразноопасен цял живот. По принцип имунната система на човека елиминира вируса в срок от една-две години.

Можем ли да се предпазим?

Презервативите намаляват риска от заразяване, но не представляват 100-процентова гаранция. Чрез ваксинацията може да се избегне инфектирането с HPV16 и HPV18. Тя се препоръчва на момичета на възраст от 11 до 14, най-късно до 19-годишна възраст. Имунната реакция е толкова по-силна, колкото по-рано се направи ваксинацията – тя трябва да предхожда сексуалните контакти.

От каквa възраст нататък трябва да се правят цитонамазки?

Заразяването става най-често в първите години на сексуалния живот, но ракът на маточната шийка се развива много бавно.

Контролът трябва да бъде постоянен, като се започне от ранната младост на жената – 25 години. Той продължава и по време на менопаузата. Обикновено ракът на маточната шийка се диагностицира при жени между 25 и 65-годишна възраст, като пикът му е при около 40-годишните.

A aкo сме ваксинирани?

Ваксинацията предпазва от HPV16 и 18, които са виновни за 70% от случаите на рак на маточната шийка, и от HPV 6 и 11, на които се дължат 90% от случаите на заразяване с генитални брадавици. Но в голямото HPV-семейство има и други, много по-малко агресивни вируси, които обаче също могат да доведат до рак. Това означава, че и ваксинираните жени трябва редовно да се подлагат на цитонамазка.

Как протича прегледът?

Гинекологът разтваря влагалището и наблюдава маточната шийка, след което отнема клетки от лигавицата й с помощта на стерилна пластмасова шпатула. Процедурата е напълно безболезнена. Отделените клетки се изпращат в лаборатория, където се изследват под микроскоп от анатомопатолог. Резултатите са готови след няколко седмици.

Ако се открие нещо?

Около 5-6% от осъществените цитонамазки са анормални. В такъв случай лекарят се свързва с пациентката за изследване с колпоскоп, при което се установяват изменения на лигавицата на шийката на матката. Ако има променени области с подозрение за злокачествени промени, се прави биопсия от засегнатата зона на маточната шийка. Биопсията позволява да се потвърди или не наличието на анормални клетки и степента на развитието им.

Когато клетките са слабо променени, организмът обикновено самостоятелно се справя с тях по напълно естествен път, информира „Журнал“. Но ако промяната е между средна и силна, засегнатите тъкани трябва да се премахнат, за да се елиминира опасността от развитие на рак.

Не съществува лекарство, което може да неутрализира папилома вирусите, но има други методи за справяне с тях – разрушаване със студ, „изпаряване“ с лазер или премахване на заразения участък с операция (конизация).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *