ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Запрянова: Лечебните гъби помагат при борбата с рака

Фунготерапия – лечение с гъби. Уникални свойства на лечебните гъби – адаптогени – приспособимост към всякакви видове неблагоприятни условия – стрес, замърсена и токсична околна среда, и други. Тези свойства се усвояват от пациентите, които  използват лечебните гъби за фунготерапия. Полизахариди в лечебните гъби – техният вид е упоменат в латинското им наименование. Лечебни гъби с най-широко приложение – Шийтаке, Мейтаке, Рейши, Кордицепс, Мортаки, Кориолус, Херициум, Агарикус блазеи, Копринус, Аурикулария, Полипорус и други. Употреба на лечебните гъби – под формата на прах, изсушени за чай, като екстракт за различни видове хранителни добавки, лекарствени препарати, включително и антибиотици.

Д-р Радосвета Запрянова обяснява, в предаването ,,След закуска“ на ТВ „Видеосат“, какви са възможности човек да оздравее чрез лечебните гъби. Специалистката споделя, че гъбите са уникални организми, които притежават уникална приспособимост. Могат да се размножават полово и безполово. Ако средата е благоприятна, те се размножават полово. Ако условията са трудни, те се размножават безполово – чрез спори. Гъбите са изключително издържливи на токсична среда.

лечебните гъби
Д-р Запрянова обяснява по какъв начин фунготерапията се извършва с помощта на  лечебните гъби

Плесенните гъби са паразити, които унищожават по-висшите организми, докато лечебните гъби действат на обратния принцип – те подпомагат тяхното по-добро съществуване.   Лечебните гъби са изключителни адаптогени. Те позволяват на хората да се  приспособяват към неблагоприятни условия на живот като стрес, замърсена околна среда и други, затова интересът към лечението с гъби (фунготерапия) нараства с всеки изминал ден, обяснява с радост д-р Запрянова. Най-важните активни съставки в лечебните гъби са полизахаридите. Видът на полизахаридите в тях е свързан и с латинското им наименование.

Една от най-известните лечебни гъби, която намира огромно приложение се нарича Шийтаке, а в Далечния Изток е позната под името „Гъба на заспалия Буда“. В миналото хората вярвали, че за да се проявят лечебните свойства на гъбата, трябва да бъде събуден духът на Буда, затова хората биели гъбите с пръчки, за да събудят заспалия Буда.

Останалите лечебни гъби са Мейтаке, Рейши, Кордицепс, Мортаки, Кориолус, Херициум, Агарикус блазеи, Копринус, Аурикулария, Полипорус и други.

Древна е историята и на бразилската гъба Агарикус  блазеи. Била е използвана за лечение от древните ацтеки за най-тежки и сериозни заболявания.

Фунготерапия може да се провежда по най-разнообразни начини. По принцип лечебните гъби (с малки изключения) нямат добри кулинарни свойства, затова хората не ги готвят. Сушените гъби са смлени под формата на прах и се добавят към храна или напитки. От сушени гъби (Рейши) може да се прави чай. Те се прибавят към кипяща вода. Екстракт от лечебни гъби също намира широко приложение.

Лечебните гъби се използват активно в приготвянето на редица хранителни добавки и лекарствени препарати.  Те са изключително полезни и могат да се използват дори за превенция срещу редица тежки заболявания, включително лечебните гъби помагат в борбата с рака.

Притежават антибиотичен ефект, затова могат да се използват при различни възпаления. Използват се при производство на някои антибиотици, като дори първият антибиотик – пеницилинът, е получен от плесенна гъба. Кордицепс и Агари блазей притежават най-силно изявените антибиотични свойства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *