Вредните болкоуспокояващи: 6 опасни лекарства, които пием всеки ден

От тези 6 лекарства няма кой знае каква полза, но пък голяма част от тях могат да причинят вреда на здравето, за която никой не е и предполагал

лекарства

Преразгледайте отношението си към тези 6 лекарства. Вместо да ви излекуват някои от тях могат сериозно да ви навредят и да ви направят инвалиди.

Не е необходимо да сме фармацевти, за да си спомним 2 прости правила, които всички ние знаем почти от детството: аспиринът облекчава болката и възпалението, а парацетамола понижава температурата. Признайте си, че в края на краищата, дори и без да се консултирате с лекар, купувате тези болкоуспокояващи и ги ползвате както сметнете за добре. Защото, прочетеното в листовката се забравя още в момента, в който я смачквате и я хвърлите в кошчето.

Не бързайте да взимате болкоуспокояващи лекарства, съветват лекарите! Към тях лесно се привиква, а в големи дози тези хапчета могат сериозно да навредят на здравето ви.

Бъдете внимателни с ето тези 6 лекарства

1. Парацетамол

Експертите са съгласни, че днес парацетамола трябва да се забрани да бъде изписван по лекарско предписание – да не говорим за неговата свободна продажба. Дори 4 грама от веществото (допустимата дневна доза) може да предизвика тежко отравяне и да доведе до увреждане на черния дроб, пише besthelp.ru.

Редовното предозиране с парацетамол може да предизвика остра чернодробна недостатъчност. Това заболяване води до мъчителна смърт в продължение на няколко дни. С други думи, една таблетка, която на пръв поглед изглежда безобидно, може сериозно да подкопае здравето ви или дори да ви убие.

hapche

2. Аспирин

Аналгетичният ефект на аспирина трае само няколко часа, но ефектът като разредител на кръвта остава няколко дни след прием на лекарството. Затова не се изненадвайте, че когато пиете една или две таблетки аспирин, стара рана или малка драскотина може да се отвори и да започне да кърви.

Някои лекари препоръчват аспирин като профилактика за атеротромботични състояния, коронарна болест на сърцето, или дори да намалят риска от рак. Но изследванията показват, че тези препоръки са оправдани само за хора, които са претърпели инсулт.

3. Препарати за настинки

Повечето от най-популярните лекарства за простуда, като „Coldrex„, „Theraflu„, „Fervex„, не са нищо друго, освен парацетамол, малка доза аскорбинова киселина и химикали за аромата. Те не лекуват, те само облекчават симптомите.

Ако пиете чай и ядете лимони с мед ефекта ще е същия, но с една идея по-вкусен и полезен

Освен всичко друго, прахчетата също могат да доведат до предозиране.

nastinka

4. Болкоуспокояващи нестероидни и противовъзпалителни лекарства

Всички нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин, ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и други имат неблагоприятно влияние върху синтеза на хормона на растежа.

5. Алка Зелцер и премахване на махмурлук

Съставът на популярното хапче за борба с махмурлука е просто един обикновен аспирин, сода и лимонена киселина. И в това има смисъл: аспиринът е болкоуспокояващо, содата намалява киселинността в стомаха, а лимонената киселина се добавя за вкус.

Не разчитайте Алка Зелцер да ви помогне при махмурлук! По-добре изпийте 1 таблетка активен въглен.

bolkouspokoyavashti

6. „Безопасни“ болкоуспокояващи

Към безопасните болкоуспокояващи спада популярният Нурофен, който лекува всичко, едва ли не. Подобни са МИГ 400 и Адвил.

Високите дози от тези лекарства могат да предизвикат стомашно кървене или да причинят други вреди на организма. Затова тяхната употреба трябва да бъде обоснована.

Източник: www.zabolel.net

Оценете статията
Оценка 3 от 105 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.