ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Повръщам повече от една седмица! На какво се дължи това?

Повръщането е принудително изхвърляне на стомашно съдържание през устата.

Някои нервни пътища (наречени аферентни) предизвикват повръщане, когато са стимулирани от движение, ушна инфекция или тумори, мениеровия синдром (заболяване, отличаващо се с чест световъртеж), миризми, визуални дразнители, болка и неприятни вкусове.

Други нервни пътища (периферните аферентни пътища) предизвикват повръщане в отговор на стомашни дразнители, раздуване на червата и на жлъчните канали, стомашно възпаление и инфаркт на миокарда (сърдечен пристъп).

Физическият акт на повръщането се контролира от множество зони в мозъчния ствол. Когато бъдат активирани, тези структури изпращат сигнали до гърлото, диафрагмата и коремните мускули. Сигналите предизвикват едновременно свиване на мускулите. Вследствие на това стомашното съдържание тръгва нагоре по хранопровода (тръбата между гърлото и стомаха) и навън през устата.

повръщам
Повръщането може да е причинено от най-различни неща

При повръщане дишането е затруднено с изключение на краткото време за поемане на въздух между отделните пристъпи. По време на напъните за повръщане и на самото повръщане може да се появи брадикардия (забавяне на сърдечния ритъм) и промени в кръвното налягане.

Какви са причините и симптомите?

Повръщането може да бъде причинено от най-различни неща. Повръщане, което трае само един-два дни, обикновено е предизвикано от инфекция, от реакция на лекарство, от различни токсини. Може да бъде причинено и от уремия (натрупване на продукти от разграждането на протеините в кръвта) или от диабетна кетоацидоза (натрупване на отрови в резултат от неконтролиран диабет).

Повръщане, което продължава повече от една седмица, може да бъде предизвикано от продължително вътрешно или психиатрично състояние. Причини за повръщането могат да бъдат:

– Лекарства. Лекарствата са най-разпространеният причинител на повръщане, особено през първите дни от употребата им. Лекарствата може да предизвикат повръщане чрез стимулиране на ареа пострема или чрез пряко стимулиране на периферните нервни пътища. Лекарствата, които най-често причиняват повръщане, са противораковите препарати, болкоуспокояващите (особено упойващите), лекарствата за сърце. В този списък са и диуретиците, хормоните, антибиотиците, антихистамините, лекарствата за стомашно-чревния тракт и лекарствата, които въздействат върху бъбреците.

– Инфекции. Инфекциите на стомашно-чревния тракт или на цялото тяло могат да предизвикат повръщане.

Стомашно-чревните инфекции са по-разпространени при бебетата, малките деца и младите хора (20-29 години), които обикновено получават 1-2 инфекции всяка година. Инфекциите, които може да предизвикат повръщане, са бактериална, вирусна или паразитна стомашно-чревна инфекция, тежък остър респираторен синдром (ТОРС), отит (възпаление на ухото), менингит (инфекция на обвивката на мозъка и на гръбначния стълб) и хепатит (възпаление на черния дроб).

– Стомашно-чревни и коремни смущения. Смущения в стомашно-чревната система, които може да предизвикат повръщане, са блокиране на стомаха (непроходимост) или на тънките черва (илеус), двигателни или моторни смущения (мускулите на хранопровода стават некоординирани или слаби, което затруднява поглъщането, предизвиква регургитация и понякога болка), лошо храносмилане, предизвикани от лъчетерапия промени, болест на Крон (хронично и изострящо се възпаление на червата), пептична язва, паразити или възпаление на апендикса, на жлъчния мехур или на панкреаса (задстомашната жлеза).

– Смущения на нервната система. Повръщането може да бъде предизвикано от раково заболяване, инфаркт (умъртвяване на тъкан, предизвикано от запушване на кръвоснабдяващата я артерия), кръвоизлив, родилни дефекти, ушни болести, прилошаване от движение, безтегловност, ушни тумори, болест на Мениер, неприятни спомени, психогенни фактори и лоши миризми или вкусове.

– Хормонални и физиологични състояния. Хормоналните и метаболитните (свързаните с физичните и химичните процеси в тялото) обстоятелства, които могат да предизвикат повръщане, включват: хиперпаратиреоидизъм, диабетна кетоацидоза, хипертиреоидизъм (състояние, предизвикано от прекомерно приемане или производство на хормон от щитовидната жлеза), болест на Адисън, уремия и бременност.

Бременността е най-честата причина за повръщане, свързано с хормоналната система и популярно като „сутрешно гадене“.

– Постоперативно състояние. Анестезията и болкоуспокояващите лекарства предизвикват гадене и повръщане – усложнения, свързани със 17-39% от хирургичните операции.

– Синдром на цикличното (ацетонемично) повръщане. Това рядко разстройство се появява при деца обикновено в началото на петата година, но се среща и при възрастни. Отличава се със средно осем пристъпа на повръщане всяка година, които продължават по 20 часа.

– Отрови. Арсенът и други тежки метали, хербициди, битови почистващи препарати и много други вещества могат да предизвикат повръщане, ако бъдат вдишани или погълнати.

– Различни други причинители. Прекомерната консумация на алкохол предизвиква повръщане, като въздейства върху стомашно-чревния тракт и дишането.

Повръщането често се съпровожда от гадене. Повръщането може да бъде предшествано от повдигане, при което мускулите се свиват като при повръщане, но без изхвърляне на стомашно съдържание. Преди началото на повръщането може да се наблюдава и хипервентилация (ускорено и дълбоко дишане), както и обилно слюноотделяне. Болните трябва незабавно да се консултират с лекар, ако в повърнатото съдържание има кръв.

Другите симптоми, свързани с повръщането, зависят от причината. Стомашно-чревната инфекция предизвиква също повишена температура, мускулни болки и диария. Болните от пептична язва, запушване на червата, холецистит или панкреатит (възпаление на жлъчния мехур или на панкреаса) имат стомашни болки. Симптомите на менингит включват схващане на врата, главоболие, промени в зрението и в умствените процеси.

Диагнозата при повръщане може да бъде поставена от лекар интернист или гастроентеролог. За целта се снема подробна анамнеза, която включва особености на повръщането като честота, описание на повърнатото съдържание, продължителност, колко скоро след хранене се появява и други симптоми. Дори само историята на заболяването може да помогне на лекаря да стесни кръга на евентуалните причини. Коремът на болния се палпира (опипва се с ръце) в търсене на отклонения. Снемат се жизнените показатели, за да бъдат установени аномалии в сърдечния ритъм, кръвното налягане или температурата.

Макар че обикновено историята на заболяването и физикалният преглед са достатъчни, за да се определи причината за повръщането, понякога се извършват и лабораторни изследвания. Може да се назначи изследване на кръвта, за да се провери за дехидратация (намалено съдържание на вода), анемия (намален брой на червените кръвни клетки или на съдържание на желязо в кръвта), електролитни дисбаланси (на химическите вещества в кръвта), както и конкретни изследвания за потвърждаване на предполагаемата диагноза.

В някои случаи се налагат по-задълбочени изследвания, като рентген, ендоскопия (оглед на вътрешните органи с миниатюрна камера), ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография. Освен това има изследвания, които измерват изпразването на стомаха, налягането и мотилитета (двигателните функции) на стомаха и на червата.

Източници: health.com,medportal.ru,wikipedia,zdr.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *