ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са най-ефективните методи за лечение на кашлица!

За да определи причината за кашлицата, лекарят трябва да се запознае подробно със симптомите и да извърши преглед. Информация за продължителността на кашлицата, от какви други симптоми е придружена и от какви фактори на околната среда може да е повлияна помага на лекаря да постави диагноза.

Видът на храчката също ще помогне за определяне типа на инфекция, ако има такава, която причинява кашлицата. Лекарят може дори да изследва храчката с микроскоп за наличие на бактерии и бели кръвни телца.

Рентгеновите снимки на гърдите могат да помогнат за откриване на наличие и степен на такива инфекции, като пневмония или туберкулоза. Ако всичко това не е достатьчно, за да се определи причината за кашлицата, може да се прибегне да извършването на бронхоскопия или ларингоскопия. Тези тестове използват тънки, подобни на тръбички инструменти, за да се огледа вътрешността на бронхите и ларинкса.

Как се лекува?

Кашлици в резултат на бактериални или вирусни инфекции на горните дихателни пътища могат да бъдат ефикасно лекувани с допълващи терапии. Изборът на лекарство зависи от различни фактори и може да бъде специфичен за типа кашлица, която има пациентът. Упоритите кашлици и кашлиците, при които се храчи кръв, трябва да бъдат лекувани от квалифициран специалист.

лечение на кашлица
Лечение на кашлица с билки и хомеопатия

Хранене и хранителен режим

Много лекари съветват да се увеличи консумацията на течности и да се диша в топъл, овлажнен въздух като начини за облекчаване на задръстването на гърдите. Ефикасно условие при лечението на кашлица е избягването на храни, които водят до образуване на слуз. Те са различни в зависимост от индивидуалната непоносимост, но за повечето хора това са млечните продукти.

Добре е да се избягват захарта и храните, които са богати на натрий (солените). Препоръчва се горещ чай, подсладен с мед, като временно домашно лекарство за кашлици, дължащи се на настинка или грип.

За превенция или лечение на състояния, предизвикващи кашлица (в това число настинки и грип), могат да помогнат различни витамини и минерали. Към тях спадат витамин С, витамин Е, цинк, витамин А и фолиева киселина.

Билкови лекарства

Има много билки, както и билки, използвани в традиционната китайска медицина (ТСМ), които облекчават гърлото, успокояват кашлицата и действат като експекторанти. Някои от тях са:

– Бяла ружа

– Сладък корен

– Анасоново семе

– Ведрица

– Японска мушмула (Eriobotrya japonica)

Хомеопатични лекарства

В зависимост от типа на кашлицата и нейната продължителност някои от използваните хомеопатични лекарства включват:

– Самакитка (Aconitum) – за суха кашлица с температура

– Антимонов тартарат (Antimonium tartaricum) – за влажна кашлица

– Дива тиква (Bryonia) – за силна суха кашлица, придружена от жажда

– Росянка (Drosera) – за много силно кашляне

– Къдрав лапад (Rumex crispus) – за дразнеща кашлица

Алопатично лечение

Лечението на кашлицата обикновено включва лечение на състоянието, което я предизвиква. Острата инфекция, като например пневмония, може да изисква антибиотици, кашлицата в резултат на астма може да се лекува с бронходилатат, а в случай на алергия да се предпишат антихистамини.

Лекарства за кашлица могат да се изписват, ако заради нея пациентът не може да си почива или ако кашлицата е суха, какъвто е случаят с повечето кашлици, които се дължат на настинки или грип. Двата типа лекарства, използвани за лечение на кашлицата, са противовирусни и експекторанти.

Тъй като повечето кашлици са свързани с обикновена настинка или грип, в повечето случаите отшумяват за една седмица до 21 дни. Изходът от кашлица в резултат на по-сериозно заболяване зависи от патологията на това заболяване.

Много важно е да се идентифицира и лекува основното заболяване и причината за кашлицата. Избягвайте да пушите и да влизате в пряк контакт с хора с настинка или болни от грип. Мийте често ръцете си, когато има случаи на заболявания на горните дихателни пътища.

Източници:wikipedia,health.bg,1tv.ru,zdr.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *