Повръщане – вижте най-ефективните методи за лечение!

Повръщането, наричано също емезис или вомитус, е симптоматични реакция на множество дразнители и състояния. То представлява принудително изхвърляне и се различава от регургитацията (спонтанно връщане на стомашното съдържание в устата). Макар и неприятно, повръщането има важна функция, тъй като освобождава тялото от вредни вещества.

Повръщането е сложен процес, който е резултат от координираното взаимодействие на нервни пътища, на мозъка и на мускулите в стомашно-чревния тракт. Първичният причинител на повръщането в мозъка се нарича ареа пострема. Тази структура е изложена на въздействието на химическите вещества в кръвния поток и в гръбначномозъчната течност.

повръщане
Повръщане – как се лекува?

Научните изследвания показват, че повръщане се предизвиква при стимулирането на ареа пострема от широк спектър лекарства, както и от бактериални токсини, радиация и физиологични състояния.

Как се лекува?

Алтернативните видове лечение могат да бъдат ефективни за лечение на повръщането, но не винаги и на причината за него. Нужна е консултация с лекар, ако повръщането е често и продължава повече от няколко дни.

Промени в хранителния режим

Най-добрият подход е да се консумират храни, които бързо напускат стомаха. Храните с високо съдържание на мазнини се усвояват бавно и застрашават болния с допълнително повръщане. Приемът на храни с ниско съдържание на мазнини и предимно течни, консумирани на малки дози и често, облекчава повръщането.

Добър избор са сухите содени бисквити. След повръщане болният не трябва да се храни поне един час, след което може да приема бульони, хляб или вода. Важно е да се възстановят течностите, изгубени по време на повръщането. Препоръчва се сок от пресен джинджифил, ябълки и моркови. Установено е, че допълнителният прием на витамин В6 намалява симптомите на сутрешното гадене при бременните.

Билколечение

Билки, които ефективно облекчават гаденето и повръщането, са:

– Чай от кора на крушово дърво

– Чай от монарда

– Настойка от черно кандилниче или капела

– Отвара от кодонопсис

– Настойка от лимонова трева

– Настойка от джинджифил или джинджифил на кристали

– Капсули с индийско орехче

– Настойка от куркума

настойка от джинджифил
Настойка от джинджифил помага при този проблем

Китайска медицина

Практикуващите традиционна китайска медицина използват акупунктура, акупунктура на ушите (аурикулотерапия), билки и индивидуални лекарства за лечение на повръщането. Следните билки могат да се приготвят на супи, които ди се приемат на чести интервали: лу гън (тръстика), джу жън (бамбук), бай мао жън (императа), пи па йе (ериоботриа), хуо сян (агастахе) и пей лан (дъбравник), капка шън дзян (джинджифил) върху езика може да възпре повръщането.

Сред патентованите лекарства против повръщане са: Хуо сян джън ци уан (хапче от агастахе за поправяне на чи), Ю шу дан (хапче нефритена ос), Дзуо дзин уан (хапче ляв метал) и Бао хъ уан (хапче за запазване на хармонията).

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства се избират въз основа на конкретни симптоми, които болният проявява. При силно гадене и повръщане се прилага ипекакуана. Бисмут или фосфорус се препоръчва, когато повръщането е предизвикано основно от течности. Нукс вомика (стрихнинов орех) се използва в случай че повръщането е предизвикано от емоционален стрес и гадене. Табакум (тютюн) помага при повръщане, причинено от движение. Вератрум албум (бяла чемерика) се препоръчва за пациенти с гадене, повръщане и диария.

Арсеникум е подходящ за пациенти с много силно повръщане, диария, коремни болки, изтощение, тревожност и жажда. Бриония (дива тиква) се препоръчва при гастроентерит (възпаление на лигавицата на стомашно-чревната система).

Аюрведа

Практикуващите аюрведа са убедени, че повръщането се причинява от висока питта (една от трите доши или енергии) в корема. Най-често се прилагат:

– Кисело мляко с кардамон и мед

– Топло мляко с кардамон и индийско орехче

– Чай от зрънца кимион и индийско орехче

– Пресен сок от ананас (1 чаша с щипка джинджифил и черен пипер и половин чаена лъжичка захар) три пъти дневно при постене

– Вода с десет капки лимонов сок, по¬юловин чаена лъжичка захар и чет¬ювърт чаена лъжичка сода за хляб

– Семена от кардамон (дъвчат се)

– Сок от джинджифил и от лук (по една чаена лъжичка от двете)

– Вода, съдържаща прах от розов цвят (половин чаена лъжичка), прах от сандалово дърво (четвърт чаена лъжичка), небет шекер на прах (половин чаена лъжичка) и лимонов сок (10 капки).

Други видове лечение

Има различни други лечения за повръщане:

– Ароматерапия. Етеричното масло от мента е традиционно средство против повръщане.

– Акупресура. Притискат се акупресурните точки Р5 и Р6, намиращи се от вътрешната страна на ръката между лакътя и китката.

– Акупунктура. Акупунктурата е ефективно средство за лечение на постоперативното повръщане и на предизвиканото от химиотерапия повръщане. При някои обаче като страничен ефект от акупунктурата се появява гадене.

ароматерапията
Етеричното масло от мента е традиционно средство против повръщане

– Поведенчески терапии като десенсибилизация (намаляване на чувствителността чрез поведенческа терапия), разсейване, образност, релаксация и самохипноза се оказват ефективни при повръщане, което е следствие от химиотерапия.

– Хидротерапия (водолечение). Разстроеният стомах може да се излекува, като се изпие една чаша вода, в която е разтворен активен въглен на прах.

– Рефлексотерапия. Рефлексните точки за слънчевия сплит, гърдите, белия дроб, диафрагмата, хранопровода, черния дроб, стомаха, жлъчния мехур, щитовидната жлеза, хипофизата и надбъбречната жлеза, намиращи се по стъпалата, подпомагат лечението на повръщането.

– Транскутанната електроневростимулация (лечение с леки токови импулси през електроди върху кожата с цел стимулиране на нервите и блокиране на сигналите за болка) е ефективен начин за намаляване на следоперативното повръщане.

Алопатично лечение

Лечението на повръщането зависи от причината и сериозността му, но е възможно да включва промени в хранителния режим, прием на медикаменти и хирургични намеса. Набавянето на изгубените течности е важен компонент от лечението. В някои случаи може да се наложи хоспитализация. Понякога се налага хирургични намеса за лечение на възпалителни състояния (като холецистит) и физически пречки (като блокажи).

Медикаментите, използвани за лечение на повръщането, се наричат антиеметици. Скополаминът и дименхидринатът се използват за лечение на гадене при движение, прометазинът – за лечение на следоперативно гадене, меклизинът – за лечение на възпаление на вътрешното ухо, а прохлорперазинът – при гастроентерит, следоперативни токсини, облъчване, медикаменти и други. Може да се използват и други лекарства, които влияят върху основната причина за повръщането.

Сред поновите лекарства, разработени за лечение на следоперативното гадене и на гаденето след химиотерапия, са ондансетрон (Zofran) и гранизетрон (Kytril). Друго средство, за което е установено, че намалява риска от гадене след хирургични операция, е венозният прием на допълнителни течности преди операцията.

Повечето случаи на повръщане се решават от само себе си, но може да се появят усложнения като обезводняване, недохранване, загуба на тегло и дисбаланси на химичните вещества в кръвта (включително в нивата на електролитите, pH и калия). Ако повръща човек в безсъзнание, това може да доведе до аспирация (вдишване на съдържанието на стомаха), което да засегне белия дроб.

Антиеметиците успешно намаляват повръщането. Някои алтернативни лечения са ефективни за потискане на гаденето и така предотвратяват повръщането.

Източници: health.com,medportal.ru,wikipedia

Оценете статията
Оценка 5 от 3 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.