ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Круп – какви са симптомите и как се лекува

В статията ще намерите пълна информация за круп. Описание. Причини. Симптоми. Видове лечения. Билки. Хомеопатия. Хранителни добавки. Лечение с медикаменти. Как да се предпазим.

Круп
Круп

Крупът е разпространено остро заболяване през ранната детска възраст, което представлява възпаление на ларинкса, трахеята, бронхите и дробовете. Състоянието се характеризира с остра лаеща кашлица, хрипове и затруднено дишане.

Описание

От круп най-често страдат деца на възраст между три месеца и шест години. Обикновено случаите се появяват през студените зимни сезони.

Спазматичният круп (псевдокруп) е лек и може да се дължи на бактериална инфекция или на алергии. В повечето случаи децата не вдигат висока температура. Вирусният круп, наричан и стенозиращ ларинготрахеобронхит, протича по-остро и често се съпътства от висока температура. И двата вида круп се развиват по сходен начин, който зависи от това доколко сериозно е заболяването.

В много случаи детето може да има настинка или грип непосредствено преди появата на симптомите на круп, която става внезапно. Нерядко болното от круп дете се събужда посред нощ със силна кашлица и се мъчи да си поеме дъх. Всъщност симптомите на крупа обикновено се влошават през нощта и се подобряват през деня.

Причини и симптоми

Когато имунната система реагира на инфекция или на алергична реакция, дихателните пътища отичат и се запушват от слуз и течност. Дразненето в тях се засилва. Появява се силна кашлица, възможно е пресилване. Дихателните пътища се стесняват, а дишането става затруднено и шумно. Чуват се характерните хрипове или шумно вдишване, докато детето се опитва да поеме въздух през стеснените пътища. Свиването на дихателните пътища обикновено се съпровожда от мъчителна пронизваща кашлица, описвана като „лай на тюлен“.

Диагноза

Диагностицирането на крупа най-често се основава на снемането на сериозна анамнеза, проследена от лекаря и включваща симптомите на заболяването, неговата поява и протичането му. Прегледът обикновено се извършва със стетоскоп (слушалка), за да бъдат открити характерните шумове при дишането. Когато симптомите явно са сериозни или историята на заболяването подсказва това, се прави рентгенова снимка, за да се изключи вероятността от епиглотит (инфекция на горната част на гълтача) или аспирация (вдишване) на чуждо тяло, които изискват спешна намеса.

Билки при круп
Билки при круп

Лечение

Помощни мерки

Голяма част от лечението може да бъде проведена у дома и включва успокояващи или помощни мерки за облекчаване на симптомите. В това отношение парните инхалации са много полезни. Препоръчва се студен овлажнител, тъй като топлият изпарител крие рискове, особено при съвсем малките деца.

Един от най-добрите начини за бързо създаване на голямо количество влажен въздух е с помощта на душа в банята. Затворете вратата на банята и завъртете докрай крана на студената вода. После седнете на стол или върху капака на тоалетната и вземете детето в скута си, за да вдишва парата в помещението. Процедурата може да трае 15 минути и често предизвиква незабавно облекчение от натрупания секрет.

Хладният въздух успокоява и облекчава дихателната система. Затова разходка с колата при свален прозорец понякога намалява свързана с круп кашлица.

Твърде вероятно е вследствие на болестта да се появи дехидратация. Увеличаването на приема на течности до възможния максимум и максимално дългата почивка ще укрепят имунната система и ще стимулират тялото да си помогне само. Тютюнопушенето в къщата трябва да е строго забранено.

Билки

За успокояване на подутите и раздразнени тъкани, намаляване на възпалението и постепенното отделяне и изхвърляне на секрета могат да се използват полезни за дишането билки. Посочените по-долу растения трябва да се дават три пъти дневно, разтворени във вода или в друга течност, до изчезването на симптомите.

Гринделия (Grindelia) – 1-2 мл

Цвят от бъз (Sambucus nigra) – 2-4 мл

Сладък корен (Glycyrrhiza glabra) – 1-3 мл

Лопен (Verbascum thapsiforme) — 2-4 мл

Astragalus senticocosus (вид клинавиче) – 2-4 мл. Тази билка е имуностимулант и трябва да се дава като превантивна мярка при хора с повтарящи се пристъпи на круп.

Препоръчва се и кора от кафяв бряст, която успокоява гърлото.

Добавки при круп
Добавки при круп

Хранителни добавки

Препоръчват се хранителни добавки за повишаване на имунитета на болния, а също и за облекчаване на кашлицата. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта. 

ВИТАМИН С с ДЖИНДЖИФИЛ 30 капсули 

ВИТАМИН С КОМПЛЕКС 16 сашета – прием без течности! 

ВИТАМИН С плюс ЦИНК 20 разтворими таблетки 

ВИТАМИН С НА ПРАХ 100г 

В КОМПЛЕКС плюс ВИТАМИН С 30 таблетки 

ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ 

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ С ВИТАМИН С код30511 

ЖЕЛЯЗО С ВИТАМИН С Обогатен с фолиева киселина! код30213 

ЖЕЛЯЗО И ВИТАМИН С За здрав и силен организъм! код30523 

ВИТАМИН С КОМПЛЕКС 473 мл код30815 

ВИТАМИН А – 180 капсули код30497 

МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА За здрави деца! код30817 

ВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА, код: 30422 

Плодови бонбони с витамини А, C и E за деца, код: 30459 

ЕНЕРДЖИ ПЛЮС РАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ код30239 

Имуно кидс Imunno Kids 220мл 

ВИТАЛЕ КИДС от Equilibra, код 30265 

СИКУРО КИДС от Equilibra, код 30254

Хомеопатия при круп
Хомеопатия при круп

Хомеопатия

Най-разпространеното лекарство за круп е самакитка (аконитум). Ако то не подейства, може да се използва спонгия (морска гъба), особено ако дишането звучи като рязане на дърво с трион. Може да опитате и с Хепар сулфур, в случай че кашлицата е със секрет. Давайте доза 12Х или ЗОС на всеки трийсет минути, докато детето успее да заспи.

Алопатично лечение

В повечето случаи крупът може да се лекува лесно и ефективно у дома. Ако обаче симптомите станат сериозни, детето трябва да бъде прегледано от лекар. Нужна е незабавна лекарска намеса в случай че:

  • Температурата на детето се покачи над 39,9°С.
  • Детето изглежда бледо или посинява около устата или ноктите.
  • Детето отказва да приема течности и не може да преглъща.
  • Налице е обилно отделяне на лиги.
  • Дишането на детето все повече се ускорява или затруднява.

При сериозни случаи може да се наложи използването на инхаланти като епинефрин, за да се намали подуването и да се облекчи дишането на детето. С течение на времето действието на инхалантите отслабва и трябва да се вземат мерки за избягване на нежеланите им странични ефекти. При по-тежки случаи се дава и кислород. Приемат се кортикостероиди за намаляване на болката и на отока.

Ако детето бъде хоспитализирано за по-нататъшно наблюдение или лечение, може да бъде включено на венозна система за хидратация. В много редки остри случаи се налага поставянето на тръба през носа или устата (интубация), за да може дихателните пътища да се поддържат отворени за дишането. Има малък риск от нараняване на дихателните органи по време на поставянето или изваждането на тръбата.

Очаквани резултати

Обикновено крупът продължава от три до седем дни. Повечето случаи протичат леко и при полагането на необходимите грижи постепенно отзвучават. Някои деца имат повтарящи се пристъпи на круп, но обикновено до седмата им година те изчезват.

Важно е състоянието на болното от круп дете да се следи през нощта. Добре е близо до него да има възрастен човек. Ако дишането на детето е сериозно затруднено, незабавно трябва да бъде извикана спешна помощ или детето да бъде откарано до най-близкото спешно отделение. Хоспитализация в болница се налага в един до петнайсет процента от случаите на круп.

Резултати от лечението на круп
Резултати от лечението на круп

Как да се предпазите от круп

Обикновено крупът е резултат от инфекциозно заболяване. Най-добрият начин за предпазване е избягването на контакта с хора с респираторни (дихателни) инфекции. Децата трябва да усвоят добри хигиенни навици, например да не се хранят с приборите или от съдовете на други хора и да си мият ръцете. Настинките и грипните състояния трябва да се лекуват, за да се избегне прогресирането на симптомите.

Като цяло адекватният прием на витамини А и С, на биофлавоноиди и на цинк може да помогне за предотвратяването на дихателните инфекции и алергичните реакции, които предизвикват круп.

Основни термини, използвани в статията

Аспирация – случайно вдишване на вещества, например частици от храна, в дихателните пътища. Това е опасно, тъй като може да предизвика запушването им и да затрудни дишането.

Венозни течности – в случай на незабавна нужда от хидратиране, за подхранване или прием на лекарство директно във вената се вкарва игла със система. Възпаление – реакция на тъканите на тялото към инфекция. Обикновено участъкът се зачервява, загрява се и става болезнен и подут вследствие на имунната реакция.

Епиглотит – сериозна бактериална инфекция, която може да се развие бързо и да доведе до запушване на дихателните пътища.

Епинефрин (адреналин) – хормонално лекарство, използвано главно за стимулиране на сърцето.

Кортикостероид – хормонално лекарство, което въздейства на имунната система и контролира възпалението и отока.

Хрипове – шумен звук по време на дишане, който може да е показател за запушване на дихателните пътища.

Източници: lor-astma.ru; okeydoc.ru;

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *