Начало / Болести и лечение / Какъв режим да си съставим, за да излекуваме запека?


Какъв режим да си съставим, за да излекуваме запека?

Как да излекуваме запека?

Ако промяната в хранителния и двигателния режим не доведе до облекчение, някое очистително от аптеката ще помогне за няколко дни. За омекотяване на изпражненията са подходящи трици, индийски живовляк и натриев докузат. Те действат по-бавно, но са по-безопасни от английската сол и други силни очистителни или билкови очистителни със съдържание на сена или зърнастец.

При продължителна употреба последните две билки увреждат нервите и лигавицата на дебелото черво, тъй като стимулират вълни от мускулни контракции в червата.

запека

Как да излекуваме запека?

Бременните жени не бива да използват очистителни. Те могат да приемат ленено семе, трици, натриев докузат, сухи сливи или овесени ядки. Страдащите от коремни болки, гадене и повръщане също не бива да приемат очистителни.

Клизма с топла вода или минерално масло освобождава от запека. А несмилаемата захар лактулоза или специален електролитен разтвор се препоръчват при възрастни и големи деца с упорити симптоми. Когато червата на пациента са препълнени, лекарят може да помогне, като внимателно пъхне пръст с ръкавица в ануса.

Едно изследване сравнява действието на нетоксичната хранителна съставка полиетилен гликол с лактулозата. Резултатите показват, че полиетиленовият гликол може да действа по-бързо и е също толкова безопасен и ефикасен.

Препоръчва се обаче да се направят допълнителни изследвания, преди да се препоръча като заместител на лактулозата. Според едно изследване от 2006 г. на деца с хроничен запек приемът на хранителна добавка от кокосови стърготини в продължение на 4 седмици дава положителни резултати.

Промяната в хранителния режим и двигателната активност обикновено отстраняват запека.

Приемането на 30 г фибри и 6-8 чаши вода всеки ден може да предотврати запека. А 35 г фибри облекчават съществуващия запек.

Богати на фибри са плодовете, зеленчуците и зърнените продукти. Хранителни добавки с индийски живовляк действат два дни след приема и могат да се ползват всеки ден без опасност от изпадане в зависимост. Смляното ленено семе има същия ефект.

вода запек

Приемането на 6-8 чаши вода всеки ден може да предотврати запека

Неразтворимите фибри, като пшенични или овесени трици, са ефикасни като индийския живовляк, но първоначално предизвикват газове.

Ежедневната употреба на 500 мг витамин С и 400 мг магнезий предпазват от запек. При поява на симптоми дозата се увеличава със 100 мг на ден до достигане на максималното количество от 5000 мг витамин С и 1000 мг магнезий. След облекчение се продължава с превантивните дози.

Ако пациентът се оплаква от диария, количеството на витамин С трябва да се намали. Калцият също е от значение. Деца над 5-годишна възраст могат да приемат до 1300 мг, а възрастни между 19 и 50 години – до 2000 мг.

Седенето в тоалетната в продължение на 10 минути по едно и също време всеки ден, за предпочитане след хранене, може да стимулира движението на червата. Резултатът може да се прояви едва след месеци. Важно е изхождането да става винаги когато е необходимо.

Всеки човек страда от запек от време на време, но когато се забележат промени в обичайния режим, а симптомите продължат повече от три седмици след като са били увеличена двигателната активност и приемът на течности, трябва да се потърси лекарска помощ.

Пациентът би могъл със своите наблюдения да помогне на лекаря да постави диагнозата. Лекарят може да установи с палпиране наличието на втвърдена маса в коремната област и да извърши преглед в ректалната област.

Други диагностични процедури са клизмата, която може да разкрие блокаж в червата, лабораторен анализ на кръвта и изпражненията за вътрешно кървене или други симптоми на някакво заболяване и сигмоидоскопия (преглед на сигмоидната част на дебелото черво с мека тръба с оптично устройство и увеличителна леща).

Особено важно е да се направи физически и физиологичен преглед и да се проследи режимът на изхождане при оплакване на възрастни хора.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*