Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Костадинова разкрива за възможностите на нуклеарната медицина

Нуклеарната медицина – функционална образна диагностика – същност, изследвания.  Сцинтография. Ранното сцинтиграфско изследване подпомага поставянето на правилна ранна диагноза. Скенери,  хибридни скенери, ПЕТ скенери – сцинтографска и компютърно томографска образна диагностика. Времетраене за извършване на сцинтиграфско изследване.

В поредицата „Пулс“ на Канал 3 гостува проф. Ирена Костадинова – водещ специалист в областта на нуклеарната медицина. Новото наименование на нуклеарна медицина е функционална образна диагностика, поясни проф. Костадинова.

нуклеарната медицина
Проф. Костадинова обяснява какви са възможностите на нуклеарната медицина

В медицината се прави образна диагностика – обследва морфологичните детайли на органите, които изследват. При тях се прави детайлна (до милиметри) визуализация на някои патологични отклонения в органите. Тази морфология най-добре се вижда с тези най-съвременни скенери.

За разлика от образната диагностика, функционалната образна диагностика открива промяната във функциите на някой орган, благодарение на предшестваща промяна в морфологията. Едно сцинтографско изследване подпомага поставянето на максимално точна диагноза, защото улавя и най-ранните промени в органите. Най-често срещаните заболявания, които се улавят в най-най-ранен стадий са онкологичните заболявания.

За извършване на сцинтографско изследване се използват изотопи, наречени радиофармацевтици. Постоянно излизат нови и все по-мощни скенери, коментира проф. Костадинова. Използват се и т.нар. хибридни скенери. Хибридните скенери обединяват две образни диагностики.  Едната е сцинтографска, а другата е компютърно томографска.

нуклеарна медицина
Нуклеарната медицина се извършва с помощта на високотехнологична апаратура и позволява изследване на цялото тяло на пациента

Сцинтографията е уникално цялостно телесно изображение. Към момента няма друго изследване, което да позволява цялото тяло на пациента да бъде изследвано. Съвременната нуклеарна медицина изисква високотехнологична апаратура. Чрез хибридните скенери се постигат отлични резултати, защото те съчетават конвенционалните скенери. Чрез тях може да се постигне нагледно обследване на вътрешните органи и системи, както и откриване на най-малките огнища на болестта. Второто огромно предимство е способността да бъдат онагледени променените функции на органите и системите.

Преди да се подложите на изследвания, трябва да знаете тези важни подробности:

1 – Пациентът минава през комисия.

2 – Подава си документите – копие от различните епикризи от проведено някакво лечение.

3 – Представя направление – правилно е това направление да бъде издадено от специалист, който наблюдава заболяването на пациента, а не от личния лекар. Същият специалист трябва да напише на направлението, че пациентът иска да му бъде направено хибридно образно изследване – например  ПЕТ скенер (Позитронна емисионна томография).

Събраните необходими документи се разглеждат от комисия от специалисти. Комисията излиза с решение дали потвърждава, или отхвърля провеждането на подобно хибридно изследване. Отхвърлянето на пациент става в случаите, когато специалистите сметнат, че това изследване не е подходящо за неговото заболяване.

Едно сцинтографско изследване протича в рамките на около 20 минути. В зависимост от вида на заболяването, времетраенето може да бъде и по-малко – 10 до 15 минути. Това е едно от най-големите предимства – за максимално кратко време се прави обстойно изследване на състоянието на целия организъм.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *