Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако имате замаяност, прочетете от какво се получава и как се лекува!

В статията ще намерите информация за замаяност. Видове. Описание. Причини и симптоми. Поставяне на диагноза. Видове лечения. Терапия с хранителни добавки. Билки. Хомеопатия. Лечение с медикаменти. И още много ценни съвети за лечение.

Замаяност
Замаяност

Съществуват три категории замаяност – вертиго (световъртеж), синкоп и замаяност, различна от първите два вида. Всяка категория се отличава с определени симптоми, свързани с чувството за равновесие. Синкопът се дефинира като временна загуба на съзнание (припадък), предшестван от замъглено зрение и липса на координация, обърканост и замаяност. Много хора получават това усещане при бързо изправяне от седнало положение. Страдащият от вертиго има чувството, че той и околните предмети се въртят. Усещането е като на въртележка. Страдащите от третия тип замаяност не могат да пазят равновесие и това чувство се засилва при движение.

Описание

Мозъкът координира информацията от очите, вътрешното ухо и сетивата на тялото за под държане на равновесие. Ако някой от тези източници прекъсне действието си, мозъкът не може да компенсира липсващата информация. Например понякога хората страдат от болест на пътуването, защото тялото им изпраща информация на мозъка, че са седнали неподвижно, а информацията от очите показва, че се движат. Противоречието в сигналите води до замаяност.

Зрението и сетивата на тялото са най-важните системи за под държане на равновесие, а проблемите във вътрешното ухо са най-честата причина за световъртеж. Вътрешното ухо, на-ричано също вестибуларен апарат, съдържа течност, която настройва информацията в мозъка, идваща от очите и тялото. При промяна на обема или налягането на течността във вътрешното ухо информацията за равновесието се променя. В мозъка започват да постъпват противоречиви съобщения, които причиняват замаяност.

При някои заболявания се засягат системите, поддържащи равновесие, което води до световъртеж. Вътрешното ухо например е много чувствително към промените на кръвния поток. Високото кръвно налягане и ниското ниво на кръвна захар му влияят, ето защо те често са причина за замаяност. Други вероятни причини са смущения в кръвообращението, наранявания на главата, възпаление на ухото, алергии и смущения в нервната система.

Световъртежът може да бъде дълготраен и хроничен. Понякога изчезва без лечение или след излекуване на заболяването. Според изследвания на Националния здравен институт на САЩ 42% от американците в даден момент от живота си страдат от замаяност. Разходите надхвърлят един милиард долара, а броят на посещенията при лекаря годишно са 5 милиона. Случаите на замаяност нарастват с възрастта. Сред населението над 75-годишна възраст световъртежът е най-честата причина за лекарски преглед.

Причини за замаяност
Причини за замаяност

Причини и симптоми за замаяност

Внимателното анализиране на симптомите може да помогне да се определят причините за замаяност. Те може да са невинни и лесни за отстраняване, но може да са опасни и да изискват интензивно лечение. Не всички случаи на замаяност могат да се обвържат с конкретна причина. В един момент човек може да страда от различни видове световъртеж и симптомите да са смесени. Периодът на замаяност в зависимост от причината може да продължи няколко секунди или няколко дни.

Симптомите на синкопа включват замъглено зрение, загуба на координация, объркване, замаяност и изпотяване. Те могат да доведат до краткотрайна загуба на съзнание или припадък. Свързани са с намален приток на кръв в мозъка, проявяват се при изправяне и преминават след повторно сядане или лягане. Вертигото се характеризира с усещане за световъртеж, придружено от гадене, пов­ръщане, бучене в ушите, главоболие или умора. Страдащият се затруднява да ходи, да координира движенията си и да пази равновесие. Третият вид замаяност се отличава с чувство за загуба на равновесие, което се усилва при опит за движение или изпълняване на определено действие.

Замайването може да се дължи на редица причини. Синкопът е свързан с ниско кръвно налягане, сърдечни проблеми и смущения в автономната нервна система, която контролира такива неволеви функции като дишането. Синкоп може да се получи в резултат на емоционален дистрес, болка и други реакции спрямо външни дразнители. Третият тип замаяност може да е в резултат на бързо дишане, ниска кръвна захар или мигрена, както и на по-сериозни заболявания.

Най-често вертиго се дължи на проблеми във вътрешното ухо, наречени вестибуларни смущения. Особено опасен е мениеровият синдром, който е свързан с промени в обема на течността във вътрешното ухо. Болестта, която засяга един на всеки 1000 души, причинява интермитентно (периодично) вертиго в течение на седмици, месеци и години. Мениеровият синдром често се съпровожда от шум в ушите, загуба на слуха и чувство за заглъхване в ушите. Увреждане на нерва от ухото към мозъка също причинява вертиго. Такова увреждане може да е резултат от нараняване на главата или на тумор. Акустичният (на слуховия нерв) невримном например е доброкачествен тумор, който се образува около нерва. Смущения в централната нервна система и кръвообращението, като втвърдяване на артериите (атеросклероза), инсулт и множествена склероза, също са причина за вертиго.

Някои медикаменти водят до промени в кръвното налягане и кръвния поток и причиняват замаяност. Лекарствата от аптеките са придружени от листовки с предупреждение за странични ефекти. Широката употреба на вещества като кофеин и никотин също причиняват замаяност. Някои антибиотици увреждат вътрешното ухо и причиняват загуба на слуха и замаяност.

Диетата също може да е причина за световъртеж. Понякога влиянието й е директно, например чрез прием на алкохол, или индиректно при атеросклероза, причинена от употреба на много мазнини. Някои хора усещат спадане на нивото на кръвната захар и световъртеж при пропуснато хранене, но това състояние рядко може да е сериозно, освен ако пациентът не е диабетик. Причини за замая­ност са също чувствителността към отделни храни, алергии, хронични състояния на сърдечна болест и инсулт. Тези заболявания обаче имат други характерни симптоми.

Диагностициране на замаяност
Диагностициране на замаяност

Поставяне на диагноза

При първоначален медицински преглед пациентът трябва да предостави подробно описание на заболяването – кога се е появило и колко продължава всеки период на замаяност. За тази цел е добре да се води дневник. Пациентът трябва да съоб­щи и за всички съпътстващи симптоми, като шум в ушите или гадене, скорошно нараняване или инфекция и приемани лекарства.

Лекарят проверява кръвното налягане, пулса, дишането и телесната температура, ушите, носа и гърлото. Чувството за равновесие се преценява чрез движение на главата в различни посоки или с помощта на подвижна масичка. Пациентът ляга върху масичката и информира лекаря дали усеща замаяност.

След първоначалния преглед може да последват допълнителни изследвания. Увреждането на ушите се установява с проверка на слуха. Чрез рентгенова снимка, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс се установява увреждане на нервите, тумори и други структурни проблеми. При съмнения за нарушения във вестибуларния апарат се прибягва до електронистагмография (регистриране движението на очните ябълки). Този метод измерва електрическите импулси, генерирани от движението на очите. Кръвните тестове се използват за диагностициране на диабет, висок холестерол и други болести. В някои случаи се налага да се изследва сърцето. Въпреки прецизните методи на изследване обаче невинаги може да се открие причината за заболяването.

Лекарите предупреждават, че макар рядко да има сериозни последици, синкопът (припадъкът) при децата може да е сигнал за сърдечно заболяване. Внезапните припадъци са показател за сериозно заболяване.

Лечение

Възможно е замаяността да е признак за сериозно заболяване, затова е необходи­мо да се потърси лекарска помощ. Наред с традиционната медицина може да се прилага и алтернативно лечение. Препоръчва се хранителна терапия, билколечение, хомеопатия, ароматерапия, остеопатия (мануална терапия), акупунктура, акупресура и релаксация.

Лечение с хранителни добавки на замаяност
Лечение с хранителни добавки на замаяност

Хранителна терапия

С цел да се избегне изпадане в състояние на замаяност диетолозите съветват да се приемат малки количества храна неколкократно през деня, като се избягват кофеин, никотин, алкохол, храни с високо съдържание на мазнини и захар или вещества, причиняващи алергии. Безсолната храна е препоръчителна за опреде­лени пациенти. В някои случаи специалистите препоръчват определени хранителни добавки:

Магнезиев цитрат, аспартат или малеат – при замаяност, причинена от недостиг на магнезий.

Витамини В-комплекс, особено витамин В12 – при замаяност, причинена от недостиг на тези основни витамини.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

МАГНЕЗИЙ с В6 30 таблетки

МАГНЕЗИЙ В КОМПЛЕКС При стрес и напрежение! код30241

МАГНЕЗИЙ Най-важният минерал за организма! код30512

ЛАТИНКА И МАГНЕЗИЙ При дихателни проблеми! код30513

КАЛИЙ И МАГНЕЗИЙ За супер здраве! код30240

МАГНЕЗИЙ НА ПРАХ от Equilibra, код 30260

КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ от Equilibra

ВИТАМИН В КОМПЛЕКС за здрави нерви! код30263

В КОМПЛЕКС плюс ВИТАМИН С 30 таблетки

ВИТАМИН С с ДЖИНДЖИФИЛ 30 капсули

ДЖИНДЖИФИЛ таблетки код 30492

ГИНКО АКТИВ За добра памет и концентрация!

ГИНКО ПЛЮС За добра памет! код30061

ГИНКО БИЛОБА За добра памет и свеж ум! код30404

ГИНКО БИЛОБА + ЖЕН ШЕН АПИХЕРБА за здрава памет!

ГИНКО БИЛОБА

Билки и хомеопатия при замаяност
Билки и хомеопатия при замаяност

Билколечение

При оплаквания от световъртеж се използват следните билки:

Джинджифил – при замаяност, придружена с гадене.

Гинко (Ginkgo biloba) – намалява усещането за световъртеж, като увеличава потока от кръв към мозъка.

Хомеопатия

Хомеопатичните методи дават добър ефект при лечение на замаяност и са особено подходящи, когато не е открита органична причина за заболяването. Те се избират според конкретните симптоми на пациента:

Самакитка (Aconitum) – при замаяност, причинена от бързо изправяне.

Кокулус (Coccolus) – при прилошаване по време на пътуване или синкоп.

Бучиниш (Conium maculatum) – при замаяност в резултат на наблюдаване на бързо движещи се образи.

Гелземиум (Gelsemium) – при чувство на световъртеж и липса на равновесие, свързани с грипно заболяване или сценична треска.

Петрол (Petroleum) – при замаяност след бързо изправяне и главоболие преди и след буря.

Ароматерапия

При замаяност ароматерапевтите препоръчват топла вана, ароматизирана с етерични масла от лавандула, индрише и сандалово дърво. Терапията има успокояващо въздействие върху нервната система.

Остеопатия (мануална терапия)

Остеопат или хиропрактик може да препоръча манипулации върху главата, челюстта, врата и долната част на гърба, за да се успокои напрежението.

Акупресура

Акупресурата подобрява кръвообращението и намалява симптомите на световъртежа. Манипулацията върху пет двойки точки върху раменния пояс, лопатките и врата лекува замаяност, причинена от мигрена.

Техники за отпускане

Техники като йога, медитация и масажиране за освобождаване на напрежението са популярни методи за намаляване на стреса.

Лечение с медикаменти

Лечението на световъртежа се определя от причините за заболяването. При простуда или грип са достатъчни няколко дни почивка в леглото. Леките смущения във вестибуларния апарат може да се отстранят и без лекарска помощ. Ако състоянието на замаяност продължава, може да се наложи терапия с лекарства за причините – високо кръвно налягане, атеросклероза, нервно заболяване или диабет. При съмнение за инфекция на ухото лекарят предписва антибиотици. Отскоро е известно успокоителното действие на инхибиторите на обратното захващане на серотонина (Selective serotonin reuptake inhibitor, или SSRI) при пациенти с психични симптоми. Когато другите методи не дават резултат, оперативната намеса може да отстрани напрежението от вътрешното ухо. Ако състоянието на замаяност не се подобрява от лекарства или други средства, може да се прибегне до физиотерапия.

Резултати от лечението
Резултати от лечението

Очаквани резултати

Резултатът от лечението зависи от причината за заболяването. Контролирането или отстраняването на факторите обикновено облекчава състоянието. В някои случаи симптомите изчезват без лечение. Рядко състоянието на замаяност може да стане постоянно.

Превенция

Повечето хора от опит знаят кои дейности им причиняват замаяност и се опитват да ги избягват. Например, ако четенето в кола предизвиква при- лошаване, то трябва да се избягва. Промените в храненето могат да намалят случаите на световъртеж при чувствителните хора. Така например страдащите от мениеров синдром могат да избегнат състоянието на световъртеж, като не употребяват сол, алкохол и кофеин. Намаляването на нивото на холестерола в кръвта може да намали атеросклерозата и индиректно да лекува световъртежа. Ежедневният прием на витамини и минерални добавки предотвратява състоянието на замаяност, причи­нено от недостига им. Техниките за отпускане предпазват от напреже­ние и безпокойство, които също са фактори, причиняващи замаяност. Някои случаи на заболяването обаче не могат да бъдат предотвратени. Невриномите на слуховия нерв са непредсказуеми и не могат да бъдат избегнати. Алтернативни методи ка­то акупунктура и органична хомеопатия пренасочват енергийния поток на тялото и помагат в случаите, когато причините за замаяност не могат да бъдат определени.

Основни термини, използвани в статията

Неврином на слуховия нерв – доброкачествен тумор около нерва, произтичащ от швановите клетки. Докато нараства, туморът оказва натиск върху вътрешното ухо и причинява вертиго.

Автономна нервна система – тази част на нервната система, която контролира неволеви телесни функции, като дишането и сърцебиенето.

Електронистагмография – начин за измерване на електричеството, генерирано от движението на очите. На кожата около очите се поставят електроди и пациентът се подлага на различни проби, за да се прецени спецификата на движение на очите.

Мениеров синдром – болест на лабиринта на ухото, характерна със замаяност, загуба на слух, шум в ушите и гадене.

Синкоп – замаяност или временна загуба на съзнание (припадък) в резултат на недостатъчен прилив на оксидирана кръв към мозъка.

Вертиго – замаяност, свързана с чувството за виене на свят (световъртеж).

Вестибуларен апарат – тази част от вътрешното ухо, която помага за поддържане на равновесието.

Източници: gidmed.com; domadoktor.ru; emedicinehealth.com; webmd.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *