ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Морбили (дребна шарка) – как се лекува

В статията ще намерите подробна информация за морбили. Причини и симптоми. Диагностика. Лечение. Билки. Добавки. Хомеопатия. Медикаменти. Предпазване.

Морбили е вирусна инфекция, която причинява заболяване, характеризиращо се с кожен обрив, известен и като екзантем. Морбили също така понякога се нарича дребна шарка или брусница.

Морбили
Морбили

Описание

Морбили е инфекция, позната в цял свят. Заболяването в САЩ се свежда до рекордно ниско ниво, на пример през 2000 година са докладвани едва 86 потвърдени случая. 62% от тях са свързани с чужденци или международни пътувания. Преди да влезе в сила настоящата ефективна програма за имунизация, големи огнища на морбили са се появявали в 2-3-годишен цикъл, обикновено през зимата и пролетта, а малки огнища – през останалото време. Бебета на възраст до близо осем месеца обикновено са защитени от морбили поради антителата, които получават от майките. След като някой е боледувал от морбили, придобива имунитет и никога не може да се зарази и преболедува отново.

Причини и симптоми

Морбили се причинява от един вид вирус, наречен парамиксовирус. Това е изключително заразна инфекция, разпространява се по въздушно-капков път (когато заразен киха или кашля). Около 85% от обкръжаващите хора, изложени на вируса, ще се заразят с него. Около 95% от хората, заразени с вируса, ще развият заболяването. Инкубационният период е от 7 до 18 дни преди действителното заболяване. Най-заразният период е от 3 до 5 дни преди симптомите да започнат да се проявяват, до около четири дни след появата на характерния обрив.

Първите признаци на морбили са повишена температура, силна хрема, зачервени, подпухнали и сълзящи очи и кашлица. Няколко дни по-късно в устата се появява обрив, по-специално върху лигавиците от вътрешната страна на бузите. Този обрив представлява малки бели точки (като зърна от сол или пясък) върху червеникава подутина. Те се наричат петна на Филотов-Коплик и са уникални за инфекцията морбили. Гърлото се зачервява, подува и боли.

Обривът започва няколко дни след появата на петната на Филотов-Коплик. Той се характеризира с преместване от главата, лицето и шията към торса, след това корема, а после по протежение на ръцете и краката. Обривът започва като плоски червени петна, но впоследствие развива някои подутини, може да доведе и до сърбеж. С появата на обрива започва и високата температура, обикновено тя достига до 40,5°С. Възможно е гадене, повръщане, диария, силна кашлица, както и подути лимфни възли. В този момент пациентът чувства силен дискомфорт. Обривът обикновено продължава около пет дни. С избледняването си кожните обриви придобиват кафеникав цвят и е възможно кожата да стане суха и наслоена.

Много от пациентите (около 5 до 15%) развиват и други усложнения. Бактериални възпаления, като ушни инфекции, проблеми със синусите и пневмония, са често срещани, особено при децата. Други вирусни инфекции също могат да се появят при пациента, причиняващи включително круп, бронхит, ларингит или вирусна пневмония. Възпаление на черния дроб, апендикса, тънките черва или лимфните възли в областта на корема могат да доведат до други усложнения. Рядко, но е възможно да се появи възпаление на сърцето или бъбреците, спадане на броя на тромбоцитите (причиняващо неконтролируемо кървене) или появяване на стара инфекция от туберкулоза.

Изключително сериозно усложнение при инфекцията с морбили е евентуално възпаление, наречено енцефалит, с последващ оток на мозъка. Това може да се появи до няколко седмици след отминаването на основните симптоми на морби­ли. Около 1 на всеки 1000 пациенти развива това усложнение и около 10 до 15% от заболелите от енцефалит умират. Симптомите включват висока температура, главоболие, сънливост, гърчове и кома. Дългосрочните проблеми, свързани с възстановяването от морбилния енцефалит, могат да включват изоставане в умственото развитие.

Много рядко усложнение на морбили може да се появи до 10 или повече години след първоначалната инфекция. То се нарича подостър склерозиращ паненцефалит, който е характерен с изключително бавната си прогресия, причинява оток и унищожаване на невроните. Това е най- разпространено сред хора, които са били изложени на инфекция от морбили преди 2-годишната си възраст. Симптомите включват промени в личността, намален интелект със съпътстващи проблеми в училище, намалена координация,тикове и други спазми на тялото. Тъй като болестта прогресира, пациентът става все по-зависим, достигайки до легло и в неведение за собственото си обкръжение. Може да се развие и слепота, резки и неконтролируеми промени в температурата, тъй като структурите на мозъка, отговорни за регулирането й, са засегнати. Смъртта е неизбежна.

Дребната шарка по време на бременност е сериозно заболяване, което води до повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. В допълнение, болестта на майката може да доведе до пневмония.

Морбили
Морбили

Диагностика

Почти винаги морбили се диагностицира въз основа на своите ха рактерни симптоми, включително петната на Филотов-Коплик, както и обрива, който се разпространява от централната част на тялото към ръцете и краката. Ако има съмнения по отношение на диагнозата, се взима проба от телесни флуиди (слуз или урина), комбинирани с флуоресцентно маркирани антитела на вируса, причиняващ морбили. Антителата са произведени от имунните клетки на тялото, които могат да разпознават и да се свързват с маркери (антигени) от външната среда на отделните организми, в случая на морбили. След като флуоресцентните антитела са се свързали към антигените на морбили в пробата, тя може да се разгледа под микроскоп, за да се установи наличието на вируса.

Лечение

Съществува голямо разнообразие от общи мерки, които могат да се предприемат при лечение на морбили и за облекчаване на пациента, за да се чувства той по-комфортно. Те включват:

  • Овлажняване на въздуха, за да се облекчи кашлицата
  • Пиенето на големи количества течности, за да се предотврати обез­водняването
  • Полумрак в стаята за облекчаване на чувствителността към светлина
  • Достатъчно почивка
  • Питателна и лесно смилаема храна
Лечение с билки
Лечение с билки

Билки и китайска медицина

Съществуват специфични акупунктурни и акупресурни терапии за морбили. Следните билки също могат да помогнат за облекчаване на симптомите:

  • Чай от лайка за безпокойството.
  • Ехинацея плюс за засилване на имунната система и успокояване на кожата и лигавиците.
  • Чай от листа на маточина, цвят на лайка, листа от мента, сладък корен и бъзов цвят за понижаване на температурата и втрисането и за повишаване на потенето.
  • Чай от джинджифил за намаляване на високата температура.
  • Гъби шийтаке за стимулиране на имунната система.
  • Хамамелис (Hamamelis virginiana), врабчови чревца (средна Звездица — Stellaria media) или вани с овесена отвара за намаляване на сърбежа.
  • Очанка (Euphrasia Officinalis), течност за изплакване и успокояване на очите.
  • Чесън против инфекциите и засилване на имунната система.
  • Цвят от нокът (10 г) и сладък корен (3 г) на отвара за измиване на устата, очите и носа.
Хранителни добавки
Хранителни добавки

Хранителни добавки

Някои проучвания показват, че децата с морбилен енцефалит или пневмония се влияят благотворно от сравнително големи дози витамин А. Витамин А може да излекува лигавиците. Витамин Р или биофлавоноидите, витамин С и цинкът стимулират имунната система. Цинкът в големи дози също може да предизвика гадене и повръщане, а хроничната му употреба може да доведе до ниски нива на мед и анемия с дефицит на желязо.

Препоръчваме следните хранителни добавки. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

ЕХИНАЦЕЯ плюс Ацерола Царица на имунитета! 30730

Едновременното действие на ехинацея, акстракта от ацерола и витамин С засилва съпротивителните сили на организма, противодейства при бактериални и вирусни инфекции и подсилва имунитета.

ЕХИНАЦЕЯ – Имуностимулиращ био сок, код 30464

Доказано е, че ехинацеята не дава странични негативни ефекти, за разлика от синтетичните антибиотици. Механизмът на действие при този естествен продукт е свързан с активното производство на Т- и В-лимфоцити, които ликвидират огнищата на инфекция. Ехинацеята насърчава синтеза на интерферон, който унищожава патогенните микроорганизми и блокира репродукцията им.

ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Комплексът Витамин С плюс пчелно млечице подобрява функционирането на нервната и имунната системи. Предотвратява достигането на състояние на оксидативен стрес в клетките. Подобрява състоянието на организма при чувство на умора и отпадналост. Активира производството на енергия в организма и нормализира метаболитните процеси в организма.

Чесън – капсули, код: 30408

Бактерицидното и антивирусното му действие го прави действено средство за мобилизиране на имунната защита.

ДЖИНДЖИФИЛ таблетки код 30492

Корените от джинджифил дължат силният си аромат и парлив вкус на съдържащите се в тях полизахариди, смоли, флавоноиди, етерични масла и други. Активните съставки в джинджифила задействат стомашните жлези, действат тонизиращо и противомикробно.

ВИТАМИН С с ДЖИНДЖИФИЛ 30 капсули

Джинджифилът има в състава си много микроелементи, витамини, протеини и над 12 различни антиоксиданта. Оказва много полезно действие и намалява високата температура. Силно антиоксидантната му защита придава мощно противовирусно действие на продукта.

ШИЙТАКЕ ПЛЮС с Мегавитал комплекс код30305

Шийтаке има силно изразено имуностимулиращо и антивирусно действие, благодарение на активните си вещества и свойства познати от 3000 г насам и използвани в азиатската народна медицина.

СИКУРО КИДС от Equilibra, код 30254

Действието на СИКУРО КИДС се основава на двата активни компонента – екстракт от ехинацея и цинк.

ВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА, код: 30422

Витамините за деца мобилизират имунната система, увеличават съпротивителните сили на детския организъм. Уникалната комбинация от плодово-зеленчукови екстракти и витамини балансира обмяната на веществата, подхранва клетките и има съществена роля за стабилна жизненост и нормално развитие на детския организъм.

ВИТАЛЕ КИДС от Equilibra, код 30265

Действието на този продукт се основава на насищането на чревния тракт с полезните бифидобактерии. Те редуцират количеството на патогенните микроорганизми, които могат да са причинители на възпалителни процеси и да създават здравословни проблеми с устойчив характер. Продукт, който има изключителна полза при прием паралелно с антибиотичното лечение и непосредствено след това.

ЕНЕРДЖИ ПЛЮС РАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ код30239

Комплексът от разтворими витамини е много подходящ за деца. Съдържа: витамин С (66 мг); ниацин (18 мг); витамин Е (10 мг); пантотенова киселина (6 мг); витамин В6 (2 мг); витамин В2 (1,6 мг); витамин В1 (1,4 мг); фолиева киселина (0,2 мг); биотин (0,15 мг); витамин В12 (1 мкг).

Хомеопатия при морбили
Хомеопатия при морбили

Хомеопатия при морбили

Хомеопатичните лекарства се грижат за специфичните симптоми на пациента. В списъка са лекарства, облекчаващи често срещаните симптоми на дребната шарка. Пациентът може да приеме ЗОх или 9с от следните препарати четири пъти дневно в продължение на два дни:

  • Пчела (Apis mellifica) – при подуване на гърлото, затруднено дишане, болезнена кашлица.
  • Бял арсенов оксид (Arsenicum alburn) – при безпокойство, дискомфорт след полунощ и жажда.
  • Лудо биле (Belladonna) – при висока температура, зачервяване на очите, зачервено лице, главоболие и затруднено преглъщане.
  • Гелзениум (Gelsemium) – за висока температура, уморени очи, кашлица, чувство за студ и хрема.
  • Полско котенце (Pulsatilla) – за проблеми с очите (сълзи, пресъхване, чувствителност към светлина), тъмночервен обрив, силна хрема и суха кашлица.

Лечение с медикаменти

Не са налични лекарства за лечение на морбили. Лечението е предимно насочено към облекчаване на симптомите, но с внимание и към общото състояние, така че да се започне незабавно лечение с антибиотици, ако се развие вторична бактериална инфекция. Високата температура и дискомфортът могат да бъдат лекувани с ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil, Motrin, Nuprin). На деца с морбили никога не трябва да се дава аспирин, тъй като това повишава риска от фаталното заболяване синдром на Рей.

Очаквани резултати от лечението

Прогнозата за едно иначе здраво и добре хранено дете, заболяло от морбили, обикновено е доста добра. В развиващите се страни обаче смъртността може да достигне 15 до 25%, като недохранването, особено дефицитът на протеини, в рамките на шест месеца преди началото на болестта увеличава риска от смърт. Инфекцията при подрастващи и възрастни обикновено протича по-трудно. Жените, които страдат от морбили по време на бременност, е възможно да родят бебе със слухови увреждания. Въпреки че само 1 на всеки 1000 пациенти с морбили може да развие енцефалит, при 10-15% от тях болестта завършва фатално, а други 25% ще останат с постоянни мозъчни увреждания.

Здравословна храна - здраво дете
Здравословна храна – здраво дете

Как да се предпазите от морбили?

Морбили често е предотвратима инфекция. Съществува ваксина, изработена от живи вируси на морбили, които са били обработени така, че да не причиняват инфекция. Много е спорен въпросът с ваксините и това дали те трябва да бъдат задължителни или препоръчителни. Има се предвид и многобройните вече изследвания на учени и лекари за някои много вредни последици от тях. Повече за истината за ваксините научете ТУК! 

Както вече споменахме при здрави и добре хранени деца няма опасност от тежки последици, особено като се има предвид, че морбили и скарлатина си приличат като симптоматика, а за скарлатина няма измислена ваксина.

Най-добрата профилактика е да спазвате много добра хигиена, да обитавате чисто и светло жилище и да се храните с разнообразна, биологично чиста храна. Също така е важно вие и децата ви да пиете чиста вода и ако имате макар и малко съмнение за водата в чешмата, преварявайте я. Друг вариант е да използвате уреди за пречистване на водата, каквито има много на пазара.

Термини, използвани в статията

Антитела – протеини, произведени от имунната система, които имат способността да разпознават чуждите тела (бактерии, вируси) и да стимулират имунната система, за да ги отстрани.

Антигени – маркери от външната среда на организмите (като бактерии и вируси), които позволяват на антителата да разпознаят чуждите тела.

Енцефалит – възпаление и оток на мозъка.

Екзантем – кожен обрив, характерен признак на болести като морбили и скарлатина.

Петна на Филатов-Коплик – малки петна, възникнали в устата, особено от вътрешната страна на бузите – малки бели точки (като зърна от сол или пясък) върху зачервена подутина. Петната на Филотов-Коплик са уникални за инфекцията морбили.

Източници: doctorshealthpress.com; narodmed-na.ru; fitoportal.com; http://vaksiniistinata.ovo.bg/

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *