Стеснението на сънната артерия е изключително опасно

Здравейте, моля да ми обясните какво представлява и дали е опасно стеснението на сънната артерия?

Станислав Добрев, Видин

Стеснението (стенозата) на сънната артерия в над 90% от случаите се дължи на атеросклероза. Това е процес на отлагане на масти (липиди), клетъчни елементи и калций по стената на големите артерии в човешкия организъм. Рисковите фактори за атеросклерозата са добре известни – това са тютюнопушенето, артериалната хипертония, захарният диабет, повишени масти в кръвта и др. Стеснението на сънната артерия може да протича без каквито и да било симптоми и да бъде открито напълно случайно при преглед, с извършване на доплерова ехография. Но може да предизвиква и преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, зрението, говора, пареза или парализа на крайници, както и мозъчен инсулт. Смята се, че 20-30 на сто от мозъчните инсулти се причиняват от стеснението на сънните артерии. Засягането им често се съчетава със стеснение на коронарните артерии (исхемична болест на сърцето) и на периферните артерии на крайниците (хронична артериална недостатъчност на крайниците). За диагностиката е необходимо извършване на дуплекс ехография, а понякога и на ангиография, или спирална компютърна томография (спирален скенер).

При нискостепенните (запълване на просвета на артерията по-малко от 70%) и безсимптомните стенози трябва да се провежда проследяване с контролни ехографии, диспансерно наблюдение от невролог, отстраняване на рисковите фактори за атеросклероза и прием на медикаменти, намаляващи слепването на тромбоцитите, например ацетизал 100 мг дневно или клопидогрел 75 ме дневно.

При високостепенните стенози (над 70%) и при стенози, съпроводени с неврологични симптоми, болният трябва да постъпи в клиника по съдова хирургия и ангиология, и да бъде опериран. При операцията се отстранява плаката, стесняваща лумена на съда, и се поставя специално приспособление, което предотвратява стесняването на артерията.

Обикновено болните се изписват след 3 дни болничен престой, като усложненията при операцията се свеждат до под 2%. При нелекувана оперативно високостепенна стеноза рискът от инсулт в следващите 1-2 години е 10 до 15%. Добра алтернатива на оперативното лечение е и поставяне на стент в сънната артерия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Стеснението на сънната артерия е изключително опасно

  1. наско каза:

    Всичко това което е написано може ли да се приложи и за пациенти над 90 години, операцията и-или поставянето на стент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *