Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Стефанов: Артроскопското лечение е най-добро за разкъсан менискус

Коляно, колянна става, ставни връзки и менискус. Мекотъканни травми на колянната става – видове и начини на диагностициране. Модерни методи за лечение – оперативни и неоперативни. Артроскопска операция за отстраняване на скъсан менискус – подготовка и фази на протичане.

менискус
Д-р Стефанов обяснява при какви травми се къса менискус

В здравната поредица „Мисия здраве“ на АrmymediaBg гостува  д-р Владимир Стефанов от Клиниката по „Артроскопска травматология” във ВМА. Д-р Стефанов обяснява, че коляното има четири ставни връзки – две кръстни, предна и задна. Разкъсването на менискус е една от най-често срещаните травми. Много често тя се появява и в комбинация с разкъсване на ставните връзки.

Менискусите изпълняват ролята на стабилизатори и уплътнители на колянната става. При някои травматични увреди или с напредване на възрастта се наблюдава скъсване на менискуса. Другото нещо, което се уврежда е връзковият апарат, особено предната и вътрешната връзка на коляното. Всяко коляно има един външен и един вътрешен менискус. Всеки от тях играе ролята на естествена възглавничка между бедрената кост и големия пищял. Те не позволяват да се извършва директно триене между костите. Менискусите поемат голяма част от рязкото натоварване при скачане и приземяване на краката.

менискус
Бедрената и пищялна кост, които се събират в коляното

От своята практика д-р Стефанов е наблюдавал, че вътрешният менискус се уврежда повече, отколкото външния. Вътрешният менискус е по-здраво фиксиран към капсулата. Менискусът се къса по-лесно при резки движения или при усукване на коляното.

Има случаи, при които лечението на менискус не налага оперативна интервенция, коментира д-р Стефанов. Това са т.нар. дегенеративни увреди като скъсване на менискуса вследствие износване на ставата, триене на неравните хрущялни повърхности върху него и последващо увреждане в неговата анатомична цялост. Проследяване състоянието на увредените менискуси се прави с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Ако менискалната генеза стане водеща, тогава вече се налага операция. В противен случай – не.

менискус
Така изглежда менискус на ядромагнитен резонанс

Операцията на менискус е лапароскопска и минимално инвазивна. Скъсаната част от менискуса се премахва. Целта на хирурга е да запази максимална част от здравата субстанция на менискуса. Предната кръстна връзка и задната кръстна връзка са двете вътреставни връзки на коляното. Предната кръстна връзка стабилизира ротационно между бедрената кост и големия пищял. Също така предпазва коляното от разместване на подбедрицата.

Д-р Стефанов съветва всички хора, дори и при най-малката травма на коляното, да потърсят специалист. Не винаги нанесената сериозна травма на коляното е свързана със силна болка, затова много пациенти не обръщат сериозно внимание в началото, а чак когато проблемът се задълбочи. След преглед от специалист, той ще прецени дали се налага извършване и на образна диагностика на коляното.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *