ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разберете дали страдате от остеоартрит?

Остеоартрит – това е една от най-честите причини за инвалидност, дължаща се на ограничения в движението на ставите, особено при хора на възраст над 50 години. В повечето случаи мъжете развиват това заболяване на по-ранна възраст от жените.

По принцип остеоартритът се развива постепенно в продължение на години. Възможно е пациентите да усещат болка в ставите само от едната страна на тялото. Болестта засяга най-вече колената, ръцете, таза, стъпалата и гръбначния стълб.

остеоартрит
Разберете какви са симптомите на заболяването остеоартрит

Какви са причините и симптомите?

Остеоартритът се развива в резултат на износване или загуба на хрущяла, който действа като защитна възглавница между костите, особено в носещите стави, като например на колянната и тазобедрената. С износването на хрущяла при триенето на костта в друга кост се образуват шипове, участъци с необичайно втвърдяване и изпълнени с течност джобове, известни като субхондрални кисти. С напредване на заболяването се появява болка в резултат на деформацията на костите и събирането на течност в ставите.

Болката намалява при почивка и се влошава при движение или при натоварването на ставата. В ранния етап на остеоартрита болката не е силна и се възприема като лека скованост сутрин. На по-късен етап се развива хронично възпаление. Пациентът може да изпитва болка дори когато ставата не се натоварва, което да доведе до постоянна загуба на нормалната подвижност на тази става.

Почти до края на 80-те години на миналия век остеоартритът се смяташе за неизбежна част от стареенето, причинена от най-обикновено „износване“ на ставите. Този възглед е опроверган от последните проучвания за образуването на хрущяла. Сега се смята, че остеоартритът е крайният резултат от няколко различни фактора, допринасящи за увреждане на хрущялите, и се класифицира като първичен или вторичен.

Първичен остеоартрит

Първичният остеоартрит се развива в резултат на свръхнатоварване на носещите стави или нормални натоварвания на отслабени стави. Първичният остеоартрит най-често засяга шийния и поясния отдел на гръбнака, ставите на пръстите и големия пръст на крака, тазобедрената и колянната става.

Подуването на ставите на пръстите, което се получава при остеоартрит, се нарича възли на Хеберден или на Бушар. По всичко личи, че със заболяването са свързани някои генни мутации. Наднорменото тегло също увеличава натиска върху носещите стави на тялото.

Накрая, със стареенето на тялото се стига до намалена способност на хрущяла да се самовъзстановява. В допълнение към тези фактори някои изследователи смятат, че първичният остеоартритът може да бъде задействан от ензимни смущения, заболявания на костите или нарушена функция на черния дроб.

Вторичен остеоартрит

Вторичният остеоартрит се получава в резултат на хронично или остро увреждане. Той може да се развие в коя да е става. Вторичният остеоартрит е свързан със следните фактори:

– Травма, включително по време на спортуване

– Повтарящи се наранявания от натиск, свързани с определени професии (като сценични изкуства, работа в строителството или на по-точна линия, работа с компютърна клавиатура и др.)

– Повтарящи се пристъпи на подагра или на септичен (инфекциозен) артрит

– Неправилна стойка или изкривявания, причинени от нарушения в развитието

– Нарушена обмяна на веществата

Диагностициране

Двата най-важни диагностични показателя в анамнезата на пациента са обемът на движение на ставите и наличието или отсъствието на повишена температура, обрив или други симптоми около ставите. Като част от физикалния преглед лекарят опипва и раздвижва ставата на пациента. Така той преценява подуването, ограниченията в диапазона на движение, степента на болка при движение и крепитацията (пукане или стържене, което се чувства при раздвижване на ставата).

Диагностика чрез визуализация

Няма специфичен лабораторен тест за диагностициране на остеоартрит. Лечението обикновено се базира на резултатите от диагностика чрез визуализиране. При пациентите с остеоартрит на рентгеновите снимки могат да се видят стеснени междуставни разстояния. Освен това се наблюдава необичайна плътност на костта и наличие на субхондрални кисти или костни шипове.

Симптомите на пациента обаче невинаги могат да се съотнесат към установеното от рентгеновата снимка. За по-точно локализиране и определяне на степента на износване на хрущяла може да се използват ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

Източници: healthline.com,patient.info,zdr.ru

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив се препоръчва при различни дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, както и при травми на опорно-двигателната система.

„Приемам LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив, защото ми поставиха диагноза остеоартрит. Лекарят ми препоръча този продукт. В началото бях малко скептично настроен, но сега виждам положителния ефект. Препоръчвам го на всеки, който има такъв проблем!“ – Ангел. 

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив
LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *