ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте какви са най-честите причини за появата на оток!

При нормални обстоятелства организмът поддържа баланс на течностите в тъканите, като се грижи количеството на водата, влязла в тялото, да бъде равно на количеството, което го напуска.

Циркулаторната система пренася течността в тялото по своята мрежа от кръвоносни съдове. Артериалната кръв, която съдържа кислород и хранителни вещества, необходими на клетките, преминава от стените на кръвоносните съдове към телесните тъкани.

оток
Оток – причините за появата му са най-различни

След като хранителните вещества бъдат усвоени, венозната кръв се придвижва обратно в кръвоносните съдове и се връща към сърцето. Лимфната система (мрежа от канали в тялото, която пренася лимфа – безцветна течност, съдържаща бели кръвни клетки за борба с инфекции) също абсорбира и пренася течности или флуиди.

При оток обаче е налице или преминаване на твърде голямо количество флуид от кръвоносните съдове в тъканите, или пък недостатъчно връщане на флуида в кръвоносните съдове. Този нарушен баланс на течностите може да причини от умерено до голямо подуване в една или повече части на тялото.

Какви са причините и симптомите?

Нарушаването на баланса на течностите в организма и последващият оток могат да се причинят от множество обикновени фактори, сред които:

– Обездвижаване – мускулите на краката обикновено се свиват и притискат кръвоносните съдове, за да подпомогнат потока на кръвта при вървене или бягане. Когато тези мускули не се използват, възможно е във вените да се събере кръв, което затруднява преминаването на флуида от тъканите обратно в съдовете.

– Топлина – високите температури могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове, улеснявайки преминаването на течност в околните тъкани. Високата влажност също утежнява тази ситуация.

– Лекарствени средства – определени медикаменти, като например стероидите, хормоналните заместители, нестероидните противовъзпалителни лекарства и някои препарати за кръвно налягане могат да повлияят на скоростта, с която флуидът напуска кръвоносните съдове.

– Консумация на солени храни – организмът се нуждае от постоянна концентрация на сол в тъканите. Когато се поема прекомерно количество сол, тялото я разтваря, като задържа течност.

– Менструация и бременност – променящите се нива на хормоните влияят върху скоростта, с която флуидът навлиза и напуска тъканите.

Някои медицински състояния също могат да предизвикат оток, като например:

– Сърдечна недостатъчност. Когато сърцето не е в състояние да изтласква достатъчно количество кръв през циркулаторната система, налягането на излишния флуид в кръвоносните съдове може да доведе до измествания в междинните пространства.

сърдечна недостатъчност
Сърдечната недостатъчност също може да е причина за поява на оток

Левостранната сърдечната недостатъчност може да причини белодробен оток, тъй като течността се премества в дробовете. Пациентът може да развие учестено и повърхностно дишане, задъхване и кашлица.

Десностранната сърдечна недостатъчност може да причини оток с хлътване в долната част на краката и по стъпалата. При натиск на тъканта с пръст остава забележимо хлътване.

– Бъбречно заболяване. Намаляването на натрия и отделянето на вода може да доведе до задържане на флуид и претоварване.

– Тиреоидно (щитовидно) или чернодробно заболяване. Тези състояния могат да променят концентрацията на протеини в кръвта, влияейки на придвижването на флуида към и навън от тъканите. В напреднал стадий на чернодробно заболяване черният дроб е уголемен и може да се стигне до събиране на течност в коремната кухина (асцит).

– Недохранване. Нивата на протеини в кръвта намаляват и в опит да поддържа баланса на концентрациите, течността се премества и напуска съдовете, причинявайки оток в тъканните пространства.

Някои състояния, които могат да причинят подуване само в единия крак, включват:

– Кръвни съсиреци (тромби). Съсиреците могат да причинят събиране на течност и да бъдат придружени с промяна на цвета на крайника и болка. В някои случаи липсват видими симптоми.

– Отслабени вени. Варикозните (разширените) вени или вените с отслабени стени или клапи позволяват кръвта да се събере в краката. Това е често срещано състояние.

разширени вени
Разширените вени или вените с отслабени стени или клапи позволяват кръвта да се събере в краката

– Инфекция и възпаление. Инфекция в тъканите на краката може да причини възпаление и увеличаване на потока на кръв към тази област. Възпалителните заболявания, като подагра или артрит, също могат да причинят отичане.

– Лимфедем. Блокирането на лимфните канали може да бъде причинено от инфекция, цикатриксна тъкан или наследствени състояния. Лимфата, която не може да се оттече правилно, образува оток. Лимфният оток може да се появи и след лечение на ракови заболявания, когато лимфната система е увредена от операция, облъчване или от химиотерапия.

– Тумор. Аномалните образувания могат да притискат съдовете на краката и лимфните канали, оказвайки влияние върху скоростта на движение на флуида.

Симптомите варират в зависимост от причината за отока. По принцип в резултат на прекомерен обем на флуида може да се стигне до напълняване, подпухване на клепачите или подуване на краката.

Пулсът и кръвното налягане могат да са повишени. Вените по ръцете и врата изглеждат по-напълнени.

Диагностициране

Отокът по-скоро е признак за скрит проблем, отколкото заболяване сам по себе си. Трябва да се търси диагностично обяснение.

Историята на пациента, както и описанието на симптомите, заедно с евентуални лабораторни изследвания на кръвта помагат на лекаря да определи причината за отока.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *