Билки при хроничен фарингит

Всяка сутрин да се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, последвана от гореща вана на краката и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода, покрити отгоре с вълнен пояс. На гърлото се поставя торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискан и поръсен с една супена лъжица ситна захар и малко царевично брашно, а отгоре фланелен бинт-държи се до вечерта. Вечер преди лягане се повтаря същото, съчетано с шапка на главата от зелен лист от прясно зеле, напръскан от вътрешната страна с малко оцет или от тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с една кафена чашка оцет, престояли в него половин час и много добре изстискани. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и се държи до сутринта.

Всеки 2-3 часа през деня се прави гаргара с хладка солена вода или с нишадърена вода. На една чаена чаша вода се слага четвърт лъжичка готварска сол или нишадър. При по-силен оток може да се прави гаргара с гореща лимонена вода.

Гаргара се прави и с 2-3 стръка от меча пита и джоджен, които се варят в половин литър вода, докато остане половината. Отварата се прецежда и се гаргари няколко пъти на ден като се сръбва и по една –две глътки от нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *