Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са най-честите причини за появата на обриви? (понякога са сигнал за страшно заболяване)

Обриви – твърде вероятно е да се появят само в една област на кожата или да покрият почти цялото тяло. Не е задължително да бъдат съпроводени със сърбеж.

В зависимост от това как изглежда, обривът може да бъде описан като:

– Мехурест (овални или обли подутини, пълни с течност, във или под външния слой кожа);

– Петнист или макулозен (гладки петна);

– Възлест или нодуларен (малки, твърди, възлести маси);

– Пъпчест или папулозен (малки, твърди, леко подути места);

– Гноен или пустулозен (гнойни мехури по кожата).

обриви
Съществуват няколко вида обриви

Причини и симптоми:

Съществуват многобройни теории за появата на обриви по кожата. Понякога причината може да бъде определена, в други случаи това е невъзможно. По принцип кожният обрив е периодичен симптом, който изчезва и пак се появява.

Обривите могат да съпътстват широк диапазон от заболявания и състояния.

Инфекциозни заболявания. Обривът е симптом на много и различни инфекциозни заболявания или състояния, причинени от бактерии, вируси, гъбички и други микроорганизми. В това число варицела, скарлатина, северноамерикански петнист тиф, тения, обикновен херпес, херпес зостер, морбили, краста, лаймска болест и др.

Използване на чужди козметични и хигиенни продукти, предназначени за лична употреба. Не е необичайно хората да се „сдобият“ с обриви в резултат от съвместното използване на пудра за лице, спирала за очи и подобни продукти с други членове на семейството или приятели.

Алергични реакции. Един от най- честите симптоми на алергичната реакция е сърбящият обрив.

Контактният дерматит е обрив, който се появява след излагане на кожата на специфичен алерген. Може да е метал, гума, козметични препарати или лосиони, някои видове растения (като отровен шмак) и др. Реакциите към лекарства са друга често срещана причина за алергичните обриви.

В този случай обривът е само един от множество възможни симптоми, включително повишена температура, припадъци, гадене и повръщане, диария, нарушения на сърдечния ритъм и дихателни проблеми. Този обрив обикновено се появява скоро след приемане на първата доза от лекарството, макар че алергичните реакции могат да се забавят с няколко дни.

Най-често това става с медикаментите невирапин, използван за лечение на HIV инфекция, и миноциклин, който се използва за лечение на акне.

Автоимунни заболявания. Някои състояния, при които имунната система атакува собствения организъм, често са съпроводени от характерен обрив, например системния еритематозен лупус (вълчанка) и пурпурата (специфични червеноморави петна по кожата и лигавицата).

Хранителни нарушения. Обривът е един от симптомите на скорбута например (заболяване, причинено от недостиг на витамин С).

Рак. Някои ракови заболявания, като лимфоцитната левкемия (левкоза) например, могат да бъдат основната причина за появилия се обрив.

обриви рак
За съжаление понякога причината е рак

Обриви при бебета

Обривите са изключително често срещани при бебетата, като обикновено не са сериозни и в повечето случаи се лекуват.

Обривите от пелени се дължат на продължителния контакт на кожата с бактерии и отпадните продукти на бебето във влажната пелена. Обривът се състои от зачервени възпалени петна и понякога мирише на амоняк.

В повечето случаи отминава в рамките на три дни, като основната мярка е старателно подсушаване. В случай че обривът не изчезне в този срок, може да се касае за гнойна инфекция, която да изисква медикаментозно лечение. Консултация с лекар се налага и ако обривът е твърд, яркочервен и съпроводен от повишена температура, както и ако по кожата избият мехури, циреи или гной.

Бебетата често получават обрив по бузите и брадичката, причинен от контакт с храна, слюнка и стомашно съдържание. Този обрив се появява и изчезва от само себе си, но обикновено се облекчава при добро почистване след хранене. Около една трета от всички новородени развиват бебешко акне, обикновено след третата си седмица, като реакция към майчините хормони преди раждането. Този обрив изчезва след няколко седмици до няколко месеца.

обрив бебе
Бебетата често получават обрив по бузите и брадичката

Топлинният обрив представлява маса от малки червени бучици по задната част на врата и горната част на гърба, причинен от запушени потни жлези. Обривът обикновено се появява в горещо и влажно време, макар че бебе с висока температура също може да получи такъв обрив.

Бебето трябва да бъде незабавно прегледано от лекар, ако обривът:

– се появи внезапно и е виолетов или кървавочервен на цвят;

– изглежда като изгаряне;

– се появи, докато бебето е болно.

Диагностициране

Обривите могат да бъдат диагностицирани и лекувани от семеен (общопрактикуващ) лекар, от лекар-натуропат или от дерматолог.

Диагнозата може да бъде поставена въз основа на медицинската история на пациента, вида на обрива, мястото на обрива и всички останали придружаващи го признаци. В някои случаи се налага и взимането на биопсия (проба от кожата).

Повечето обриви, които имат остра причина (като например инфекция или алергична реакция), изчезват веднага щом инфекцията или дразнителят бъдат отстранени.

Обривите, причинени от хронични състояния (например автоимунни заболявания), могат да останат за неопределено време или да изчезнат и после периодично да се появяват отново.

Някои обриви могат да бъдат предотвратени в зависимост от причината.

Човек, който знае, че е алергичен към определени лекарства или вещества, трябва да ги избягва, за да предотвратява обривите. Добре е да се избягва споделянето на козметични и хигиенни продукти за лична употреба (в това число и червила) с други членове на семейството или с приятели.

Обривите от пелени могат да се избегнат с помощта на текстилни пелени, редовно почистване на бебешката кожа, кърмене и честа подмяна на пелените, независимо дали са за еднократна или многократна употреба.

След контакт с растение, което може да предизвика контактен дерматит, дрехите трябва да се изперат, а кожата да се почисти първо със спирт, а след това и с вода.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *