Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои лекарства гарантирано действат при настинка?

До преди няколко години не беше открит конвенционален метод, който доказано да предпазва или лекува настинката. Антибиотиците са безполезни срещу вирусните причинители на заболяването и могат да увеличат бактериалната резистентност, ако се използват лекомислено.

Медикаментите на свободна продажба, които облекчават симптомите на настинката, включват ипратропиум бромид, натриев кромолин, антихистамини, противокашлечни лекарства (потискащи кашлицата), експекторанти (отхранващи), деконгестанти и обезболяващи, но нито едно от тях не намалява продължителността на болестта.

настинка
Лекарствата, които помагат при настинка

Такъв тип лекарства не трябва да се дават на деца без предварителна консултация с лекар!

Превишаването на препоръчителните дози е опасно, особено когато се вземат комбинирани лекарства или назални спрейове. Децата не бива да бъдат лекувани с аспирин поради възможността той да предизвика синдром на Рей (много сериозно заболяване).

Ипратропиум бромидът, който се приема чрез назален спрей, облекчава течащия нос и подсмърчането, въпреки че може да предизвика странични ефекти, като сухота на носа и оцветен с кръв секрет. Натриевият кромолин е вид лекарство против астма – приемано чрез назален спрей, пълни с прах инхалаторни капсули или аерозол чрез измерващ дозата инхалатор, което намалява продължителността на симптомите на настинката.

Антихистамините се приемат, за да редуцират подсмърчането, течащия нос, сърбящите и сълзящи очи и запушването на носа. Страничните им ефекти включват сухота в устата и замаяност, особено при първите няколко дози.

Някои хора проявяват алергични реакции към антихистамините. Популярни антихистамини на свободна продажба са Chlor-Trimeton, Dimetapp, Tavist и Actifed. Противокашлечните лекарства (потискащи кашлицата), като декстрометорфан и бензонатат, блокират кашлечния рефлекс и се използват за облекчаване на сухата кашлица.

Деконгестантите намаляват запушването и отварят възпалените носни проходи, правейки дишането по-лесно. Те обаче могат да предизвикат нервност и безсъние и не бива да се употребяват от хора със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или глаукома.

Най-често употребяваните деконгестанти са оксиметазолин и ксилометазолин. Деконгестантите в назални спрейове и капки за нос действат по-бързо и ефективно от тези, които се съдържат в хапчета или течности, защото се прилагат директно. Запушването обаче се появява повторно след няколко часа.

Пациентите могат да развият зависимост към назалните спрейове и капки, затова не бива да ги използват за повече от няколко дни. Много медикаменти на свободна продажба представляват комбинация от антихистамини и деконгестанти, болкоуспокояващи като ацетаминофен или ибупрофен и лекарства, потискащи кашлицата.

Тялото самостоятелно произвежда антитела, които му помагат да победи настинката. Повечето настинки продължават седем до десет дни. Голяма част от болните започват да се чувстват по-добре в рамките на четири или пет дни.

Понякога заболяването се усложнява от вторични бактериални инфекции, които причиняват стрептококова инфекция в гърлото, бронхит, пневмония, синусна инфекция или инфекция на средното ухо.

Превенцията се фокусира върху засилване на имунната система чрез приемането на здравословна храна с малко рафинирани захари и голямо количество плодове и зеленчуци, практикуването на медитация за намаляване на стреса, достатъчно часове сън и правенето на физически упражнения със средно натоварване.

Някои стъпки, които хората могат да предприемат, за да предпазят себе си и околните от настинка, са:

– Често миене на ръцете

– Покриване на устата и носа при подсмърчане

– Избягване на близък контакт с хора, болни от настинка, през първите два до четири дни от инфекцията

– Да не се споделя храна, прибори за хранене или чаши

– Избягване на препълнени места, където вирусите лесно се разпространяват

– Ръцете да се държат далеч от лицето

– Избягване на цигарения дим

– Приемане на ехинацея – 250 мг до четири пъти дневно в продължение на три седмици, последвано от една седмица почивка

– Приемане на клинавиче – от 250 мг до 500 мг дневно

– Приемане на мултивитамини със съдържание на цинк

– Приемане на витамин С – 1000 мг

– Приемане на окцилококцинум – една доза седмично

Изследване е показало, че предаването на риновируса може да бъде предотвратено чрез използването на антисептични препарати за почистване на ръцете, съдържащи салицилова или пироглутаминова киселина.

Препаратите за почистване имат свойства, които могат да убият вирусите и да помогнат за предотвратяване на предаването от човек на човек, но това тепърва подлежи на допълнителни изследвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *