ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте как се лекува рак на гърдата!

Рак на гърдата – видове лечение

Ракът на гърдата представлява аномален растеж и неконтролируемо делене на клетки в гърдата. Тези злокачествени ракови клетки образуват маси (тумори), които увреждат и околната здрава тъкан. Освен това клетките могат да се разпространят чрез кръвоносната и лимфната система от гърдата към други части на тялото, да засегнат други тъкани и да образуват нови тумори. Процесът се нарича метастазиране. Ако метастазите не бъдат овладени, ракът на гърдата може да доведе до смърт.

рак на гърдата
Как се лекува рак на гърдата?

Как се лекува?

Най-добри шансове за успешно лечение дава ранното диагностициране на болестта. Ракът на гърдата е животозастрашаващо заболяване и правилната диагноза, последвана от подходящо лечение с хирургия, химиотерапия и лъчетерапия са от решаващо значение за овладяването му. Допълващите мерки, използвани в съчетание с конвенционалната медицина, често успешно намаляват страничните ефекти и подобряват качеството на живот на пациента.

рак на гърдата симптоми
Най-добри шансове за успешно лечение дава ранното диагностициране на болестта

Съществуват множество билкови средства, които помагат за облекчаването на болката и някои от страничните ефекти на химиотерапията, като например гаденето, както и за релаксация и подобряване на цялостното състояние на болните. Преди началото на каквото и да било билколечение обаче е необходима консултация с лекуващия лекар.

Една от билките, за които се смята, че облекчава гаденето, съпровождащо химиотерапията, е джинджифилът.

Резултатите от едно клинично изпитание, проведено в Националния институт за изследване на рака в Милано, Италия, показа, че хомеопатичното лечение е лудо биле (Atropa belladonna) намалява дискомфорта, затоплянето и отоците на кожата, свързани с лъчетерапията при рак на гърдата. Както при всички хомеопатични лечения, така и предписването на тази билка зависи от общите симптоми на конкретния пациент, настроението и темперамента му, и трябва да се предпише от професионален хомеопат. Когато се използва като хомеопатично средство, лудото биле се приема в силно разредена форма, за да провокира естествената лечебна реакция на организма, без опасност от отравяне или свръхдоза.

Алопатично лечение

Най-добри шансове за лечение на рака на гърдата дава алопатичният метод. Възможностите включват хирургична интервенция, химио- и лъчетерапия и биотерапевтици. Ракът на гърдата се третира по два начина: локално, с цел да се отстранят туморните клетки от гърдата чрез хирургична намеса и лъчетерапия, и системно, за да се унищожат раковите клетки, достигнали до други части на тялото. Системната терапия включва използването на медикаменти (химиотерапия), хормонални средства за намаляване на количеството естрогени в кръвта и биотерапевтици, насочени срещу отделените ракови клетки.

Хирургическа интервенция

В миналото като предпочитана терапия при рак на гърдата се прилагаше радикална мастектомия – оперативно отстраняване на цялата гърда, аксиларните лимфни възли и мускулите до гръдната стена. Между 1975 г. и 2005 г. хирургичният подход запази основното си място, но постепенно все по-голямо значение започнаха да добиват и другите видове терапии.

Някои изследвания показаха, че лечението със запазване на гърдата (за разлика от радикалната мастектомия) подобрява качеството на живот на жените, без да застрашава живота им. Така или иначе, степента на оперативната намеса зависи от вида на рака, неговото разпространение, възрастта и цялостното здравословно състояние на пациентката.

Отстраняването на тумора и част от околната здрава тъкан премахва рака, запазвайки по-голямата част от гърдата. Но колкото по-дълго време е минало от формирането на тумора, толкова по-вероятно е клетки от него да са достигнали до лимфните възли под мишниците или в гръдния кош. По време на операцията част от тях се отстраняват, за да се изследват за ракови клетки.

Ако такива бъдат открити, се налага по-сериозна хирургична интервенция, а след операцията – лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия или комбинация от трите. Това последващо лечение се нарича адювантна терапия. Дори в лимфните възли да не се открият ракови клетки, почти винаги след операцията се назначава и лъчетерапия, а комбинацията от химиотерапия и лъчетерапия дава най-добри шансове за справяне с болестта.

Оперативното отстраняване на рака може да бъде съчетано с реконструкция на гърдата. Пациентките трябва предварително да уведомят хирурга, че желаят такава реконструкция, тъй като това има значение за протичането на операцията.

операция
Оперативното отстраняване на рака може да бъде съчетано с реконструкция на гърдата

Лъчетерапия

След като туморът бъде отстранен, онкологът обикновено препоръчва провеждането на лъчетерапия, за да се унищожат или свият всички евентуално останали в организма ракови клетки. Радиацията преустановява деленето им и има особено ефективно въздействие върху бързо растящите ракови клетки. Лъчението обаче засяга и нормалните клетки в областта, към която е насочено. Най-много се повлияват здравите клетки, за които е характерно бързо делене, като например кожата и косата. Често лъчетерапията причинява умора, кожни проблеми и косопад. Този вид лечение обикновено започва постоперативно, след заздравяване на раните от операцията.

Химиотерапия

Вероятността за оздравяване след хирургичната намеса при рак се повишава от прилагането на постоперативна химиотерапия. При пациенти, при които няма сведения за разпространение на рака, тя се извършва поради допускането, че е възможно да има метастази, твърде малки, за да бъдат открити, както и при операцията да не са били отстранени всички анормални клетки до една.

Ако не бъдат убити чрез химиотерапия, свободните ракови клетки могат да преминат в кръвообращението и да формират нови тумори. В някои случаи химиотерапията се извършва и преди операцията.

Прилага се орално или инжекционно и обикновено съчетава няколко различни медикамента. Лечението се извършва на цикли от курс на приемане на лекарствата и период за възстановяване. Често предизвиква значителни странични ефекти, включително гадене, повръщане, временна загуба на коса, възпаления в устата и вагината, умора, отслабване на имунната система, безплодие. Допълващите терапии често спомагат за намаляването на част от тях.

Хормонална терапия

Много тумори на гърдата, особено при жените след менопауза, реагират на хормони. Клетките им имат рецептори за хормона естроген. Оценката на първичния тумор, отстранен при операцията, включва наличието на рецептори за естроген и прогестерон. Ако има такива, промяната на хормоналния статус на пациента ще забави растежа на тумора и ще окаже благоприятен ефект върху по-нататъшното му състояние.

Хормоналният статус може да бъде променен чрез медикаменти. Тамоксифенът се свързва с рецепторите за естрогени на раковите клетки, така че той да не може да им въздейства и да стимулира растежа им. Ако се установи, че клетките на тумора имат такива рецептори, лекарството се предписва за пет години като допълнение към основното лечение. При жени, чиито клетки са се оказали възприемчиви към хормоните, назначаването на тамоксифен намалява вероятността за повторна поява на тумора с около 50%.

Торемифенът и фулвестрантът приличат на тамоксифена по това, че са насочени към хормоналните рецептори на раковите клетки. Те често се използват, ако клетките не реагират на тамоксифен. Освен това една група лекарства, наречени ароматазни инхибитори, блокират ензимите, произвеждащи естроген при жените след менопауза (не и преди), и се използват за лечение както на начални, така и на напреднали форми на рак на гърдата. Тези лекарства съдържат летрозол (Femara), анастрозол (Arimidex) и екземестан (Aromasin). Прилагането им намалява необходимостта от отстраняване на някои хормонални жлези, като например яйчниците или надбъбречните жлези, което често се налагаше в миналото.

Биотерапевтици

Биотерапевтиците представляват вид насочена имунна терапия. В лабораторни условия се изготвят големи количества антитела от определен тип (известни и като моноклонални антитела), които реагират със специфични рецептори върху раковите клетки. В организма на пациента те инактивират или унищожават клетките, съдържащи дадения рецептор, но не реагират с други клетки. Трастузумаб (Herceptin) и лапатиниб (Tykerb) атакуват клетки, съдържащи протеин на растежа HER/2. Между 15 и 25% от жените страдат от рак на гърдата, който се повлиява от тези лекарства.

Бевацизумаб (Avastin) е биотерапевтик, който се използва при метастазирал рак на гърдата. Той възпрепятства развитието на нови анормални образувания, като пречи на кръвоснабдяването вътре в тумора. Без достъп до кръв и хранителни вещества, туморите не могат да нарастват. Биотерапевтиците обикновено се използват в комбинация е химиотерапия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *