Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание! Токсоплазмозата протича почти безсимптомно.

Бих искала да попитам дали мозъчната токсоплазмоза е само вродена, или може и да се придобие и какви са симптомите?

Здравка Стефанова – Карлово

Това е и причината повечето от нас да прекарват заболяването без изобщо да подозират, че го имат. Причинява се от паразит със сложен цикъл на развитие. Източник на заразяване са различни животни, но главно това са котките и птиците. Заразяването може да стане при консумация на заразени (от котките) храни – плодове и зеленчуци, и на недобре термично обработено месо и месни продукти от заразени животни, съдържащи ооцисти. Друг начин на заразяване е чрез контакта с животните, напр. при галене.

Признаците на заболяването са доста общи. Често могат да бъдат объркани с респираторни инфекции, тонзилити (инфекции на сливиците) с повишаване на температурата. Затова най-точно диагнозата се поставя чрез серологично изследване за антитела или чрез откриване в кръвта на самия причинител.

Особено опасно е заболяването в началото на бременността, когато се стига до аборти или малформации на плода.

Вродената токсоплазмоза се проявява още при новороденото с възпаление на мозъка и мозъчните ципи (бавно развиващ се менингоенцефалит), петнисто-възлест обрив по кожата, повишена темпера­тура, отпуснатост, уголемяване на далака и черния дроб, увеличаване или намаляване размерите на главата, слепота, жълтеница, гърчове и др. Тези прояви се откриват още през първите месеци от живота на детето, но могат да се изявят и по-късно с изоставане в умственото развитие, нарушение на зрението, церебрална пареза и гърчове.

Жени, прекарали заболяването преди бременност и с висок титър антитела в кръвта, не предават токсоплазмозата на плода си. Срещу нея няма специфично лечение. Използват се антибиотищ и сулфонамиди с широк спектър на действие.

ПРОФИЛАКТИКАТА

За предпазване от заразяване след работа с месо ръцете винаги трябва да се измиват с вода и сапун. Съдовете, влезли в контакт със суровото месо, също трябва да се измиват добре. Трябва да се избягва опитване на подправените кайми или на месото по време на готвене. Бременните жени не трябвала имат контакт със сурово месо (особено свинско) и с котешки фекалии. Пясъкът от котешката тоалетна трябва да се почиства всекидневно, преди ооцистите да се развият и да станат заразни, или фекалиите да се измивате течаща вода. Най-добре е някои друг да извършва това вместо тях. При работа с почва да се слагат ръкавици. Плодовете и зеленчуците да се измиват добре преди ядене. Паради това, че котките се заразяват най-вече при консумиране на месо, съдържащо ооцисти, трябва да се хранят със суха, консервирана или сготвена храна.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Внимание! Токсоплазмозата протича почти безсимптомно.

  1. Р Георгиева каза:

    Здравейте искам да споделя моето мнение относно токсоплазмозатаХората по институтите си блъскат главите да откриват нови методи за диагностициране на токсоплазмоза и напоследък много разпространената лаймска болест а лекарите не ги лекуват и ги пренебрегват Затова хората започват да търсят начини да се самолекуват като няма сериозно кой да го прави Болниците замазват положението с това колко дава касата и не ги интересува здравето на хората

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *