Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как се лекува атеросклерозата!

Атеросклерозата представлява натрупване на плаки по вътрешната обвивка на артериите (кръвоносните съдове, които снабдяват тялото с кръв от сърцето). Атеросклерозата е специфична форма на артериосклероза, което е общ термин за втвърдяване на артериите (намаляване на еластичността).

Понякога тези два термина се използват като взаимозаменяеми.

атеросклерозата
Атеросклерозата представлява натрупване на плаки по вътрешната обвивка на артериите

Какви са причините и симптомите?

Учените смятат, че атеросклерозата се причинява от пораженията на стените на артериите от холестерол, високо кръвно налягане и тютюнопушене. При човек, у когото се наблюдават и трите рискови фактора, вероятността да развие атеросклероза е осем пъти по-голяма, отколкото при човек, у когото не се наблюдава нито един от тези фактори. Рискови фактори за атеросклерозата са и липсата на физическа активност, поражения, причинени от свободни радикали, диабетът и затлъстяването.

Високите нива на аминокиселината хомоцистеин и завишените нива на мазнини, наричани липопротеини, също повишават риска.

Други рискови фактори включват:

– Високи триглицериди – повечето мазнини в храната и в тялото се превръщат в триглицериди. Рискови за атеросклерозата са нива на триглицериди в кръвта над 400 mg/dL.

– Липса на физическа активност – липсата на физическа активност повишава опасността от атеросклероза.

– Диабет (захарна болест) – съществува голяма опасност диабетиците да развият атеросклероза, която може да бъде намалена чрез контролиране на заболяването. Много диабетици умират от сърдечен удар, причинен от атеросклероза.

атеросклероза лечение
Съществува голяма опасност диабетиците да развият атеросклероза

– Затлъстяване – наднорменото тегло повишава натоварването върху сърцето и увеличава риска от развиване на атеросклероза дори ако липсват други рискови фактори.

– Наследственост – рискът при хора, чиито родители страдат от коронарно артериално заболяване, атеросклероза, или са прекарали удар в ранна възраст, е по-голям.

– Пол – при мъжете под шейсетгодишна възраст вероятността от сърдечен удар е по-голяма, отколкото при жените.

– Възраст – рискът е по-голям при мъже над четиридесет и пет години и при жени над петдесет и пет години.

Симптомите на атеросклерозата се различават в зависимост от локализацията на плаките. Те могат да включват:

– В коронарните (сърдечни) артерии – болки в гърдите, сърдечен удар и внезапна смърт.

– В каротидните артерии на мозъка – внезапно замайване, слабост, загуба на говор и слепота.

– Във феморалните (бедрени) артерии на краката – спазми и умора в мускулите на подбедриците при вървеж.

– В реналните артерии на бъбреците – високо кръвно налягане, което не се поддава на лечение.

Как се лекува?

Най-обичайното лечение е свързано с промени в хранителния режим и начина на живот, за да се намали холестеролът и останалите проблеми, които допринасят за атеросклерозата. Промените в хранителния режим обикновено включват приемането на храни с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол, захар и животински протеини.

Хранителният режим трябва да включва храни, богати на фибри, като пресни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни. При поемането на плодове и зеленчуци човек поема и полезни антиоксиданти, като например каротиноиди, които се съдържат в пигмента на зеленчуците, както и биофлавеноиди в пигмента на плодовете.

Диетолозите препоръчват също и употреба на лук и чесън в по-големи количества, както и на риба, особено такава, която обитава студени води, като сьомга. Тютюнопушенето, употребата на алкохол и кафе трябва да се избягват. Настоятелно се препоръчва засилена физическа активност. Съществуват няколко добре познати програми, като създадените от Нейтън и Робърт Притикин и Дийн Орниш. Те могат да помогнат при съставянето и спазването на хранителен режим и воденето на здравословен начин на живот.

лук чесън
При атеросклероза диетолозите препоръчват употреба на лук и чесън

Билковите лечебни средства препоръчвани при атеросклероза включват чесън, джинджифил, глог, гинко билоба и корен от сибирски женше. Миртата се цени високо заради способността да понижава нивата на холестерола и триглицеридите. Други билки с подобно свойство са люцерната, куркумата, корейският женшен и сминдухът. Атеросклерозата е сложно болестно състояние. Поради тази причина трябва да се консултирате с опитен лекар, който практикува алтернативна медицина, за да ви препоръча правилната комбинация от билки и техните дозировки.

Хелаторната терапия включва инжектиране на медикамент, наречен EDTA, и лекарство, което се приема перорално, наречено DMSA. Тези лекарства се свързват е калция в плаката и го транспортират за изхвърляне през отделителната система или действат като антиоксидант, или и по двата начина. Хелаторната терапия е показала известен успех, но остава противоречив метод.

Няколко дисциплини могат да предложат стратегии за дългосрочно лечение на атеросклероза. Необходима е консултация с опитен практикуващ специалист. Практикуващите аюрведическа медицина комбинират хранителен режим, билкови медикаменти, релаксация и физически упражнения. Хомеопатите предписват режим на лечение, базиращ се на цялостна преценка за здравословното състояние на пациента.

Практикуващите традиционна китайска медицина могат да предпишат комбинация от билки като Ledebouriella divaricata, Platycodon grandiflorum, Polygonum multiflorum и Bupleurum Chinese. Могат да бъдат препоръчани акупунктура и масаж, особено при наличие на съпътстващи циркулаторни проблеми. Хомеопатите предписват лекарства след обстоен разговор и оценка.

Известно е, че стресът влошава кръвното налягане и атеросклерозата и ускорява развитието на болестта.

Поради тази причина техниките за терапевтично релаксиране подпомагат основното лечение.

Препоръчваните подходи са йога, медитация, насочване на представите, биофидбек и консултации.

Проучване показва, че когато трансценденталната медитация се комбинира с хранителен режим, физическа активност и приемане на антиоксиданти, това води до почти 33% намаляване на дългосрочния риск от инфаркт и удар при някои пациенти.

Алопатично лечение

Алопатичното лечение включва лекарствени средства, ангиопластика с балонен катетър и поставяне на байпас на коронарната артерия по хирургичен път. Повечето от предписваните за атеросклероза лекарства целят да редуцират причините, които допринасят за развитието на заболяването, като висок холестерол, кръвни съсиреци или високо кръвно налягане.

Ангиопластиката и поставянето на байпаси по хирургичен път са инвазивни процедури, които подобряват протичането на кръвта през коронарните артерии. Коронарната ангиопластика се извършва от кардиолог. Това е процедура, при която балонен катетър се вкарва през кръвоносен съд на бедрото в блокирана артерия.

Когато балонът се надуе, той притиска плаката и разширява кръвоносния съд за отблокиране на артерията.

При една трета от пациентите артерията отново се свива до шест месеца след операцията. Може да се наложи процедурата да се повтори и в артерията да се постави тръбичка от метална мрежа (стент), която да я поддържа отворена. При поставянето на байпас по хирургичен път се осъществява отклонение от присадени или синтетични кръвоносни съдове. След това кръвта може да заобикаля блокажа. Могат да се използват и други процедури, в това число катетеризиране и лечение с лазер.

Атеросклерозата може да се лекува успешно, но не да бъде излекувана напълно. Проучванията показват, че атеросклерозата може да бъде забавена, спряна и дори да се постигне известна обратимост в степента на увреждане при рязко понижаване на холестерола и промяна на хранителния режим.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *