Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нaтpaпливости, пристрастия и фобии – лекувайте така!

Натрапливости са непрекъснато появяващи се мисли и идеи, които са дистресиращи и плашещи. Подобно на фобиите, натрапливостите са ирационални и неконтролируеми и коренът им е в тревожността.

Натрапливости
Натрапливости

Често следва компулсивно поведение, или ритуали, при които пациентите не могат да се спрат да не предприемат определено действие или да следват даден ритуал, за да се предпазват от някаква въображаема опасност

Повечето хора изпитват леки натрапливости: например подтика да се проверяват или да се броят нещата, но компулсивният човек не е способен да напусне дома си, без да се върне безброй пъти, за да провери дали е заключена вратата. Пациент с натрапливост по отношение на чистотата може да е принуден да си мие ръцете стотици пъти на ден.

Понякога лекарите наричат този тип поведение “обсесивнокомпулсивно разстройство”. Изпълняването на някакъв ритуал означава, че в момента пациентът се чувства по-добре, но тревожността много скоро се възобновява и ритуалът трябва да се повтори. Натрапливостите и ритуалите пречат на всекидневния живот, тъй като отнемат много време.

Лечение

Всичко, което способства за намаляване на тревожността и напрежението, може да помогне. Техниките чрез релаксация са по­лезни за успокояване на тялото и психиката. Някои хора установяват, че им действа добре да споделят преживявания и информация с други, имащи същия проблем.

ПРИСТРАСТЯВАНИЯ

Човекът е пристрастен, когато е принуден да върши някаква дейност многократно и зависи от нея. Пушенето, пиенето и приемането на наркотици са пристрастявания, но хората могат да са зависими и от дейности, например хазарта, яденето или секса.

Пристрастяванията обикновено се класифицират като психологична или като физическа зависимост. Първата включва много силен копнеж за дейността, докато втората предизвиква физически симптоми, когато обектът на пристрастяването е оттеглен.

Лечение

За отказване от алкохола препоръчваме продукта АЛКОГАРД – прочетете повече като последвате линка.

Психотерапия, консултиране и групи за самопомощ. При някои терапии пациентите трябва да се съгласят, че ще спрат пристрастяването, преди да започне лечението, докато други се концентрират върху намаляването на вредата, причинявана на пациента. Една от най-известните групи за самопомощ за пристрастени към алкохола са “Анонимните алкохолици” (АА). Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Акупунктура. Твърди се, че акупунктурата може да намалява някои копнежи, да облекчава болката и да помага на пациентите да релаксират.

Ароматерапия, масаж, медитация, йога и хипнотерапия. Всички те могат да помогнат на хората да се справят с физическите абстинентни симптоми чрез подпомагане на релаксацията и подобряване на общото самочувствие. Във всички случаи от съществено значение е силната воля.

Съществуват различни групи за самопомощ за справяне с всякакъв вид натрапливости, пристрастявания и фобии.

Тежкото натрапливо поведение може да боди до депресия и свързани с нея заболявания и трябва да се лекува от вашия лекар от момента на възникване на симптомите. Нелекувано, то ще пречи на работата, семейството и социалния живот.

Фобии

Фобията е неконтролируем и ирационален страх от обект или ситуация, например страх от летене със самолет, от височина, от на­секоми, социална фобия (страх от срещи с хора, от ходене на училище), клаустрофобия (страх от затворени пространства) или агорафобия (страх от излизане навън, от отдалечаване от сигурността на дома или от това да си сам).

Повечето хора имат някаква фобия (изчислено е, че около 10% от населението страда от една или повече фобии), но успяват да я държат под контрол или чрез избягване на стимула, или чрез потискане на страховете. Фобиите са сериозни само тогава, когато страхът стане инвалидизиращ и започне да въздейства върху жизнения стил на човека до такава степен, че той трябва да бъде променен или да се избягват нормални ситуации.

Възможно е причините за фобията да са неизвестни или да са резултат от преживяване, оставило дълготрайно въздействие. Фобията обаче може да се имитира или да се приема от родителите, учителите или полагащите грижи, или — много рядко – да е резултат от някаква органична болест като епилепсия или мозъчно увреждане. Паниката и тревожността са резултат от ниска кръвна захар и са по-често срещани при хора с граничен диабет или с чувствителност към захарта. Възможно е фобиите да са резултат от продължителен стрес (който сам по себе си сваля кръвната захар), тревожност или паника. Тревожните, нервни или лесно стресиращи се хора са no-уязвими на фобии, отколкото другите.

Симптомите на фобията включват открит страх и чувство на смазаност, когато човекът се изправи пред обекта на страха. Физическите симптоми включват недостиг на въздух, сърцебиене, изпотяване, гадене, виене на свят и треперене. Страдащият от фобия може да предприема всякакви необичайни мерки, за да избегне конф­ронтацията с обекта, от който се страхува.

НАУЧАВАНЕ НА НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ

Съществуват доказателства, че страдащите от фобии могат сами да си помогнат – обикновено чрез постепенно съприкосновение. В случая на сериозна фобия хората дори не могат да си го помислят. Първата стъпка е да могат да го направят, след това се отива една стъпка по-напред: рисуване на обекта на фобията, разглеждане на негови снимки в списания, може би гледането му по телевизията и тн.

В случая на фобия от някаква ситуация, като летенето със самолет например, може да ви се предложи да отидете на аерогарата и да наблюдавате излитането и кацането на самолетите. След това, при следващото ви посещение е възможно да стигнете чак до чакалнята за отлитащи пътници (много авиокомпании предлагат сеанси за страдащи от фобия хора и не смятат това за необичайно). Третия път може да седнете в самолета или да пробвате електронно симулиран полет Постепенно ще се научите да контролирате вашата фобия.

Правете последователно само по една стъпка. Съставете списъци, водете дневници, осигурете си документ за напредъка ви. Дори когато установите, че напредвате много бавно, има промяна в ситуацията ви и във вашето приемане, а дневникът прави промяната видима. Ключът към преодоляването на фобията е обуздаването на паниката, а това става възможно с практиката. Паниката може да е смазваща и да изглежда неконтролируема, но с времето ще се научите да се дистанцирате от чувствата и как да ги “изключвате”. Може да са необходими много случаи на съприкосновение с паниката, за да го направите, но в крайна сметка става ясно, че пристъпите на паника все пак свършват и си отиват и че е възможно да овладеете чувствата си към обекта или ситуацията, предизвикващи фобия.

Лечение

Психотерапия. Лечението може да включва техники в релаксация и десенситизация.

Хомеопатия. Лечението ще е конституционално, но специфичните лекарства включват: Borax и Sulfur при страх от височини, Lycopodium, Gelsemium и Anarcardium при страх от говорене и игра пред публика.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *