Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дислексия – какви са симптомите и какво включва лечението?

Дислексията е вид затруднение при учене, при която се наблюдават трудности при определяне на посоките в пространството и понякога се описва като неврологично разстройство. Тя се проявява под формата на трудности при четене, писане, проблеми с правописа и понякога с математиката. В някои случаи са засегнати равновесието, движението и чувството за ритъм.

Нивото на интелигентност при хората с дислексия често е над средното до изключително високо, те са надарени с творчески умения и гениални способности. Известни примери за хора с дислексия са Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Уолт Дисни и олимпийският шампион по скокове във вода и многократен носител на златни медали Грег Луганис.

дислексия
Хората с дислексия са надарени с творчески умения и гениални способности

Причини и симптоми

Макар че не е открита точната причина, проучванията са установили различия в начина на обработка на звуковата и визуалната информация при дислексиците и останалите хора. При човек с дислексия тези различия създават онова, което един учен нарича „психологически подпис“ – уникална мозъчна схема, може би резултат от ясно изразена дейност по свързаните с допамина нервни проводящи пътища. Допаминът е невротрансмитер, химическо вещество, действащо в мозъка, което улеснява определен тип съобщения. Според един автор, когато нивата на допамин са високи, дислексикът усеща времето като течащо много бавно извън самия него и много бързо вътре в него; сякаш времето е застинало.

Същият автор отбелязва, че когато дислексикът преживява моменти на дезориентация, когато думите или звуците не създават за него визуална картина и когато съзнанието му продължава да се опитва да преодолее объркването визуално, нивата на допамин се изместват и променят. По всичко личи, че това съответства на някои от симптомите на дислексията, като неточно възприемане на времето и фантазиране.

Симптомите могат да включват:

– Влошена способност за свързване на символите със звуци и обратно

– Често объркване на думи при четене и неспособност да се запомни значението им

– Объркване при устни указания, когато липсват образни ориентири

– Объркано чувство за пространствена ориентация, особено чрез обръщане на букви и цифри, честа загуба на мястото, достигнато при четене или прескачане на редове

– Усещане, че думите, буквите и цифрите се движат наоколо, изчезват или стават по-големи или по-малки

– Пропускане на пунктуационните знаци или други елементи на езика

– Бавно, затруднено четене, трудно разбираем и тих говор в някои случаи, често погрешно произнасяне на думи

– Объркване на ляво и дясно

– Трудно научаване на математическите понятия, прекомерно фантазиране и трудности с възприятието на времето

– Трудности при подреждането на предмети в последователност

– Трудности при подреждането на пъзели, трудно следване на права линия при вървене или трудности при изпълнение на задачи, изискващи прецизни двигателни умения

Други по-положителни характеристики, често срещани при дислексиците, включват:

– Първична способност на мозъка да променя и създава усещания

– Отлично усещане за околната им среда, интелигентни, с любознателност над средната

– Интуитивни, проницателни, с изключителна способност за картинно мислене

– Многомерно възприемане (от различни гледни точки почти едновременно)

– Живо въображение

– Преживяват мисълта като действителност (бъркат това, което виждат, с онова, което мислят, че виждат), поради което са изключително творчески натури

дислексия мозък

Лечение

В своята книга „Дислексията е дарба“ Роналд Д. Дейвис описва алтернативно и допълнително лечение, което се съобразява с модела „динамична гледна точка“. Според този модел причината буквите сякаш да променят формата си и да плават, редовете с текст сякаш да се движат и думите сякаш да са различни от онези, които са в действителност, е, че дислексикът вижда света през „окото на съзнанието“ си вместо през физиологичното си око. С други думи, страдащите от дислексия повече от всички други виждат онова, което „си мислят“, че виждат, а не онова, което виждат очите им. И за да усложнят нещата още повече, те правят това толкова бързо, че лесно се объркват, когато многобройните аспекти не оформят цялостен и единен образ.

Целта на лечението, предложено от Дейвис, самият той страдащ от дислексия, е да се приучи „окото на съзнанието“ да се връща към заучена, фиксирана гледна точка, когато дислексикът разбере, че вижда със съзнанието си, а не с очите си. Това се постига с поредица от оценяващи тестове, последвани от упражнения поединично, които преобучават пътищата за възприемане, използвани от съзнанието.

Като се използват дарбите на дислексика – неговото въображение и любознателност, – тези упражнения включват творчески физически занимания, в това число използване на глина за моделиране, топка на Куш и обучение за движение. През 1982 г. Дейвис основава Център за корекция на дислексията към съвета за изследване на четенето, а през 1995 г. – Международна асоциация за дислексия на Дейвис, която обучава педагози и терапевти.

При друго алтернативно лечение се цели усъвършенстване на неразвитите умения за учене, необходими за четенето и математиката. Тази система, наречена „Аудиоблокс“, може да се използва поединично (особено за деца) или в групи и включва серия упражнения за съзнанието, които са насочени към ученето, фокусирайки се върху „недостатъците“ на дислексията. Лечението включва закупуване на комплект по интернет, който съдържа книга, озаглавена „Правото да четеш“, допълнително ръководство, компютърна програма на компакт-диск, необходима за обучението при „Аудиоблокс“, и учебни материали. Книгата е разделена на две части – първата обяснява теорията, а втората – самата програма с упражнения. Допълнителното ръководство съдържа специализирани програми, насочени към „недостатъците“, в това число писане, правопис, математика, предучилищна подготовка и учене при по-големи ученици и възрастни хора.

Учебните материали включват 96 цветни блокчета, представляващи всеки от шестте цвята на всяка от шестте страни на блокчето; преграда, която закрива предметите, оцветени карти с предварително отпечатани схеми, карти с букви, книга за четене, написана с 800-те най-често употребявани думи в английски език, и карти с думи и демонстрационно видео.

Специалните препоръки по отношение на образованието включват помагане на детето да бъде организирано и съсредоточено върху съответните задачи, като се поддържат бюрата и работните им места подредени, без ненужни или отвличащи вниманието материали; задаване на по-чести и по-кратки задачи за изпълнение с цел повишаване на увереността; поддържане на постоянна обратна връзка и „незабавни поощрения“, както и кратки обсъждания или уговорки за работа.

дислексия лечение
Дислексията е вид затруднение при учене

Алопатично лечение

Алопатичното медицинско лечение на дислексията включва използване на лекарства против дезориентация, насочени към симптомите, свързани с равновесието и координацията в резултат на промените във визуалното възприятие; стимулиращи лекарства, като Ritalin, насочени към симптомите, свързани с понижената самооценка, безпокойството и лесното разсейване, и ноотропни лекарства, за които се смята, че подобряват познавателната функция. Стимулиращите лекарства могат да бъдат по-ефикасни при разстройствата, свързани с ученето. За лекарството Piracetam (Ноотропил или Пирамем са подобни) се смята, че е възможно да лекува дислексия. Потенциалните странични ефекти от употребата на стимулантите, за които се съобщава, включват нервност и безсъние, те са противопоказни при епилепсия, някои алергии, проблеми с кръвно-то налягане или при използване на инхибитори на моноаминоксидаза. Съобщава се, че при децата продължителната употреба на стимуланти влияе отрицателно върху растежа и може да потисне нервната им система или да доведе до загуба на съзнание. Като намаляват естествените нива на стимуланти в мозъка, те могат да доведат и до зависимост. Твърди се, че стимулантите и ноотропните лекарства подсилват ефектите на алкохола и амфетамините. Другите възможни взаимодействия включват използването на антиконвулсанти (лекарства против епилепсия), трициклични антидепресанти, антикоагуланти и атропиноподобни лекарства, които блокират невротрансмитера ацетилхолин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *